Każda z nas ma jakiś sprawdzony przepis na ciasta, obiady…
podzielmy się nimi i ułatwmy sobie życie…
AMERYKANIEC (zawsze się udaje - mimo, że po wymieszaniu wszystkich składników możecie stwierdzić, że nic z tego nie będzie to gwarantuję, że będzie pyszne!)
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki płatków migdałowych
4 jabłka
Jajka ubić z 1 szklanką cukru. Dodać 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i cynamon oraz olej - wszystko zmiksować. Dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki i płatki migdałowe. Jabłka pokroić w cienkie plastry - dodać do ciasta i wymieszać. Piec godzinę w 180 stopniach.
KOTLETY Z JAJEK (mój synek je uwielbia)
5 jajek
szklanka bułki tartej
1 mała cebula
olej
sól
pieprz
4 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do posiekanych jajek dodać cebulę, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej oraz surowe jajko - wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką.
Dobrze zrozumiałam, że chodzi tutaj o przepisy dla dorosłych a nie dla dzieciaczków? Jeżeli tak to drżyjcie, z kuchni mogę nie wychodzić więc zawale ten temat przepisami
haha, to przeciwnie do mnie, bo ja nie lubię gotować/piec, toteż kocham dania na szybko
No to specjalnie dla Ciebie Proud Mommy coś na szybko i bez wysiłku
1 duża cebula czerwona
2 dymki
1 czerwona papryka
2 białe najlepiej surowe kiełbaski
2 pomidory
2 woreczki ryżu
1 szklanka białego wina
0.5 l bulionu
To moje awaryjne danie które uwielbiam Cebulę pokroić w piórka, poddusić na patelni, dorzucić do tego czerwoną paprykę pokrojoną jak kto lubi. Gdy warzywa zmiękną wrzucić na patelnie pokrojoną i obraną ze skórki kiełbaskę. Przykryć i chwilę razem poddusić. Dodać surowy ryż i wymieszać by rozłożył się równomiernie, polać winem.Wszystko zagotować żeby alkohol odparował, dodać bulion i zakryć aż ryż wchłonie sos i będzie gotowy. Dosypać do tego pokrojoną dymkę (albo szczypiorek) i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną. Proste, szybkie i pyszne
Dzisiaj robię na obiad
Brzmi smakowicie, ja dziś podaję tortillę, ale jak to zrobić, to każdy wie
Podrzucę za to szybki sposób na pierniczki, które świetnie się sprawdzają nie tylko na Boże Narodzenie:
500 gr mąki
100 gr cukru ( ja daję wprawdzie cukier puder )
200 gr miodu ( ja daję prawdziwy )
120 gr masła
1 jajko
10 gr sody oczyszczonej
2 łyżki stołowe przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
Mąkę wymieszać z soda , zrobić w środku wgłębienie, wlać wcześniej rozpuszczony i przestudzony miód, masło i cukier puder, dodać przyprawy i jajko. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ,wykrawać dowolne kształty, wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 st C ,piec ok. 10 minut, nie dłużej. Ja niektóre partie pierniczków piekłam nawet 7-8min bo mój piekarnik ma tendencję do przypalania w niektórych miejscach :)) Z tej porcji wychodzi ok. 60szt.
P.S. Z cukrem naprawdę nie ma co przesadzać, bo w przepisie jest jeszcze miód, więc może być za słodko przy większej ilości cukru bądź miodu.
Przepis krótki, wykonanie banalne, dlatego jest to coś, co lubię i często robię
Oooo na pierniczki to mi się przyda Kuchnie kocham ale jak mam coś upiec to prawdziwa katastrofa
Wybaczcie, dopiero ogarnęłam, że zamiast g wpisała gr, hehe. To takie moje małe gapiostwo, ale każdy wie, ze tu o gramy, a nie grosze, się rozchodzi
BABKA TYGRYSEK:
4*5 jajek
4-5 jajek
ok. 2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. oleju
2,5 szklanki mąki
woda przegotowana (ok pół szklanki)
3 łyżeczki kakao
Wszystko razem zmiksować, podzielić na pół. Do pierwszej połowy dodać 3 łyżki mąki, zmiksować. Do drugiej części dodać 2*3 łyżki kakao. Ciasto wkładać do foremki na zmianę (raz białe raz ciemne, (ono będzie się tak lało ). Piec 1 godzinę w temp 180-200 stopni C. Wierzch oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Ja mam przepis na bardzo pyszne ciasto,ostatnio piekłam 2 na chrzciny mojej córeczki,stwierdziłam,że jest lepszy od torta.Robi się go bardzo prosto,źle sie jedynie ciasto rozsmarowuje na pergaminie reszta jest już bardzo łatwa,dodatkowy plus nie trzeba czekać aż galaretka się schłodzi.Super wygląda,i jest bardzo pysznePolecam!!!
Ciasto:
- 6żółtek,
-10dag cukru,1 cukier waniliowy
-20dag mąki
-15 dag margaryny
-1 łżeczka proszku do pieczenia
Żółtka,cukier,margarynę utrzeć.Dodać pozostałe składniki i podzielić na 2 części.Rozłożyć na blachę wyłożoną papierem.Blacha najlepiej bez jednej ścianki
BEZA:
-6 białek
-35 dag cukru
-10 dag płatków migdałowych
Białka ubić ,dodać cukier ,podzielić na 2 części.Rozłożyć na przygotowane ciasta posypać migdałami.Piec w 160-stopniach 25-30 min trzeba pilnować
MASA 1:
-750ml.śmietanki 30 procentowej
-2 łyżki cukru pudru
-4 śmietan fixy ubijamy
MASA 2:
2 galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach wody
owoce i tutaj dowolność w zimie np np 2 opakowania mrożonych truskawek lub 1 opakowanie truskawek mrożonych i opak,mieszanki kompotowej (z mieszanki wyciągamy śliwki bo się nie nadają)jeżeli ma ktoś mrożone jagody to super pasuje
w lecie 1 op owoców mrożonych np truskawek,1 op świeżych malin,borówki
Rozrabiamy galaretkę,owoce wrzucamy do gorącej galaretki (jak truskawki są duże to najlepiej je porozcinać jeszcze ale ważne by były zamrożone)i mieszamy galaretkę z zamrożonymi owocami
Wykładamy ciasto-śmietana-galaretka -śmietana-ciasto
lub,ciasto-śmietana-galaretka-ciasto
CHMURKA
upiec czekoladowy biszkopt z 6 jaj,
serek mascarpone, 25 dkg
śmietanka kremówka, 330 ml
ziarenka z laski wanilii, 1
cukier puder, 2-3 łyżki
brzoskwinie w zalewie, 1 puszka
galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa, 2 sztuki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
-
Biszkopta przekroić wzdłuż, nasączyć sokiem z brzoskwiń.
-
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i dodać ziarenka z wanilii, ubić kremówkę i dodawać ją do serka i delikatnie wymieszać. Nałożyć na biszkopta, przykryć druga warstwą ciasta.
-
Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, wyłożyć na wierzch. Galaretka rozpuścić w 600 ml wody, tężejącą zalać owoce i odstawić do lodówki.
Z racji tego że ja nieciastowa jestem to podrzucę przepis na oryginalne śniadanko Jeżeli komuś znudzą się jajecznice i chce zaskoczyć rodzinkę
Jajko w bułce:
4 jajka
4 duże bułki
2 plasterki szynki
4 plastry sera
szczypiorek
Odcinamy górę bułki i wydrążamy środek, na spód wrzucamy kawałeczki szynki i trochę szczypiorku. Wbijamy w to jajko, solimy i dodajemy pieprzu, sypiemy szczypiorkiem i przykrywamy kawałkami sera (jednak tak by w przerwach było widać jajko). Wstawiamy do piekarnika na jakieś 180 stopni aż się zetną jajka.
Jak pierwszy raz zrobiłam takie śniadanko facet zajadał się jak głupi Bardzo fajny zamiennik codziennego typowego śniadanka.
A żeby nie rozbijać posta na dwa dodam jeszcze przepis na tortille a la pizza. Fajne i dla dzieci i dla dorosłych, na co dzień albo jako przystawka na przyjęciach.
Tortilla a la pizza:
Składników nie będę wypisywać bo to zależy od tego co lubicie jeść na pizzy. Połowę tortilli posypujecie mocno serem najlepiej startym bo szybko się rozpuszcza i swoimi wybranymi dodatkami. U mnie są to pieczarki, szynka, papryka i cebulka ale nic Was tu nie ogranicza. Na to znów ser, składamy na pół i na patelnie. Zawsze ja przykrywam wtedy składniki szybciej miękną a ser ładniej się rozpuszcza. Obsmażamy z dwóch stron i na talerzu przecinamy na pół. Podawać z sosem np czosnkowym w miseczce. Super sprawa
DLA ALERGICZNYCH DZIECI CIASTKA
3 czubate łyżki Nestlé Sinlac
1 szkl. mąki kukurydzianej
1szkl. mąki ryżowej
50 g margaryny bezmlecznej
1/3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE Na głęboki talerz wyłóż margarynę (nie prosto z lodówki). Dodaj mąkę i posiekaj nożem. Do wody wsyp Nestlé Sinlac, wymieszaj i dodaj mąkę wymieszaną z margaryną. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, włóż do foliowej torebki i schowaj do zamrażalnika na 15 minut. Posmaruj olejem blachę. Formuj z ciasta małe kulki, a potem placuszki o grubości ok. 1 cm, średnicy 2-3 cm (wyjdzie ok. 20 sztuk). Piecz w piekarniku wo temperaturze 200 C przez 15 min.
W wersji dla dzieci, które nie są alergikami, zastąp mąkę kukurydzianą mąką pszenną, dodaj masło, a zamiast Nestlé Sinlac jajko.
O to przepis, który sprawia wiele radości naszym Milusińskim, dzięki temu, że mogą pomagać nam w tworzeniu tych ‘dzieł’
SMACZNE LITERKI
Potrzebne rzeczy…
- dużą miska,
- blacha do pieczenia,
- 4 filiżanki mąki,
- jajko,
- 1 opakowanie drożdży w proszku.
- 1 i 1/2 filiżanki ciepłej przegotowanej wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- folia aluminiowa.
Wykonanie:
Zagrzej piekarnik do 250 stopni, wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.
W misce przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj z wodą, dodaj cukier, sól i mąkę.
Wyrób ciasto rękoma. Formuj kawałki w długie “liny” tak by dzieci mogły lepić precelki albo/i literki.
Układaj je na blasze, smaruj ubitym jajkiem, posypuj solą.
Upiecz w gorącym piekarniku.
Pyszne i szybkie ciacho - wcale nie trzeba piec
SHREK
- herbatniki na dno blachy
- Na 1 dużym zielonym Pysiu gotujemy 2 budynie i gorące wylewamy na herbatniki jak ostygnie +
- Ubite 400ml śmietany kremówki +1 zimna zielona galaretka rozrobiona w 3/4 szkl wody.
- jak śmietana zastygnie wylewamy 2 zielone galaretki rozrobione w 0,75l wody,
Smacznego
P.S. Iwona Twój Tygrysek u mnie nazywał się Zebrą do czasu jak mój syn obejrzał Madagaskar 3 ciasto zwie się Afro w Cyrku
KOPERTY Z JABŁKIEM
*1 kostka masła
*3 szkl mąki
*1 szkl śmietany
*1 aromat np waniliowy
*jabłka
*cukier puder
Mąkę przesiać,posiekać z masłem,śmietaną i aromatem.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok godzinę.
Następnie rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm.
Na każdym kwadracie układać troszkę pokrojonych w kosteczkę jabłek i zagiąć
do góry rogi ciasta,aby powstała koperta.Piec na złoty kolor w 180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem lub lukrem.
SAŁATKA BROKUŁOWA
2 brokułu podzielić na różyczki,podgotować ze szczyptą cukru i soli.Przestudzić.
1 podwójną pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę i podsmażyć,przestudzić.
2 pomidory,1 ogórek świeży,mały słoik pieczarek marynowanych,cebulę czerwoną pokroić w kostkę.
20 dag sera żółtego zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać puszkę kukurydzy.
Wszystko wymieszać z majonezem doprawić
KOKARDKI Z BAZYLIĄ
*opakowanie makaronu kokardki
*2 cebule
*5 ząbków czosnku
*3 pomidory
*kilka listków świeżej bazylii
*10 dag sera żółtego
Makaron ugotować all`dente.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.Poddusić na maśle.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Dodać do cebuli.
Dusić jeszcze chwilkę.Wsypać ugotowany makaron,dodać posiekaną bazylię i starty na tarce
ser żółty.Wszystko dobrze wymieszać i lekko podsmażyć.
Pyszny obiad w 15 minut - makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone
( dla 4 osób)
opakowanie ulubionego makaronu
ok 250g serka mascarpone
ok 200g wędzonego łososia
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy z oliwek
łyżka posiekanego koperku
pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pokrojonego łososia podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy mascarpone, mieszamy. Gdy ser się rozpuści przyprawiamy koperkiem i sokiem z cytryny . Sos mieszamy z makaronem i podajemy:) Smacznego:)