Korzystaliśmy ze szcsepionek 6w1. Plus prevenar13 i meningokoki.
Jak Synek poszedl do zlobka to zaczepilismu na ospe.
Ale coś czytałam, że te szczepienia na pneumokoki refundowane są nieskuteczne na obecne szczepy, chodziło o te 10 walentne
Nam odrazu zaproponowali prevenar 20 ale to ze względu na wadę serca, a innym właśnie 13tki proponują
Ja zaszczepiłam 20, bo im szczepów więcej tym mniejsze prawdopodobieństwo, że coś złapie
My kupujemy szczepionkę 6w1, żeby niepotrzebnie nie kłuć maluszka. Do tej pory wszystkie szczepienia znosił bardzo dobrze.
Z dodatkowych szczepień zdecydowaliśmy się na meningokoki, bo jednak jest to bardzo groźna choroba i po prostu się jej boję.
U nas robimy tylko te podstawowe, obowiązkowe szczepienia.
Reszta jak na razie nie wchodzi w grę, wolimy się trzymać podstawowego kalendarza szczepień.
Ja wybrałam szczepionki 6w1, żeby ograniczyć ilość wkłuć u dziecka – choć są droższe, dla mnie to wygoda i mniejszy stres dla malucha. Robiłam też niektóre szczepienia zalecane, np. na rotawirusy i meningokoki. Uważam, że szczepienia to ważna profilaktyka i warto w nie inwestować, jeśli jest taka możliwość.
zdecydowałam się na podstawowe na NFZ
za dużo się naczytałam opini na Facebooku na temat szczepionek 5w1 i 6w1 skutków ubocznych
6 wirusów na raz uważam ze to za dużo dla takiego małego dziecka
Tylko te podstawowe na NFZ to dużo wklóć dla dziecka. Te płatne 5 w 1 lub 6 w 1 mają mniej iniekcji
Mam zamiar szczepić wszystkim czym się da. Szczepiliśmy 5w1 i płatnymi pneumokokami. Docelowo mam mieć jedną córkę i nie zamierzam oszczędzać na jej zdrowiu.
Starsza córka ma 6w1 . Dla bliźniaków mamy możliwość refundowanych 5w1 i z tego skorzystamy
Dziewczyny a jak robicie / robiłyście ze szczepieniami na meningokoki? Będziecie szczepić lub szczepiłyście ? Jaki u was jest koszt tych szczepień? Aktualnie synek skończył 3 miesiące i szczepiliśmy szczepionkami 6w1 ale zastanawiam się czy dodatkowo zaszczepić na meningokoki ale trochę przeraża mnie koszt tych szczepionek. U nas zaszczepienie bexserio i nimenrix kosztuje łącznie 850 zł a szczepienie trzeba powrotezyc po miesiącu i po roku.
Ja też córkę szczepiłam tylko podstawowymi
nie jestem zwolenniczką tych 5 czy 6w1 ![]()
U mnie bexero 470zl kosztuje
U mnie kosztuje 530 a do tego ta druga szczepionka nimerix 320. Pediatra mówiła że najlepiej zaszczepić tymi dwoma, no ale koszt kosmiczny trochę
Jest to duzy koszt, ale zdecydowanie warto.
U nas pradziadkowie zamiast kupowac za duze ciuszki i pluszaki wlasnie sponsoruja platne szczepionki ( rota i meningo oraz teraz ta 6w1).
Ja zaszczepiłam na razie jedną dawka Bexero i jedną dawka Nimenrix. Ja szczepiłam po 6 miesiącu bo wtedy Nimenrix daje się dwie dawki (druga jak dziecko ukończy rok) jak jest młodsze to trzeba dać trzy dawki a to już znowu koszty. U mnie Bexero kosztuje ok 570zł ale dowiedziałam się że w moim rejonie jest dofinansowanie tego szczepienia i w wybranych placówkach jest za darmo. Akcja trwa od 2025 do 2026r więc idealnie załapiemy się na trzy dawki i nic nie płacimy. Drugą dawkę mamy w lutym. Nimenrix drugą dawkę mamy jak synek skończy rok i koszt jednej iniekcji to niecałe 400zl (chyba 350zł)
Ja szczepilam podstawowymi szczepionkami i prócz szczepionki na ospę to nie będziemy mieć innych dodatkowych.
Ale to temat rzeka, każda mama zdecyduje sama ![]()
Super, o tym nie pomyślałam żeby zaszczepić po 6 miesiącu żeby pominąć jedną dawkę. Synek teraz i tak nie ma jak się zarazić, rodzeństwa nie ma, styczności z dziećmi też nie ma, a zawsze to niższy koszt.
No dokładnie no i zawsze to mniej wkłuć. Popatrz też czy nie masz dofinansowania do tej szczepionki Bexero w swoim rejonie.