Profilaktyczne szczepienia

Korzystaliśmy ze szcsepionek 6w1. Plus prevenar13 i meningokoki.
Jak Synek poszedl do zlobka to zaczepilismu na ospe.

Ale coś czytałam, że te szczepienia na pneumokoki refundowane są nieskuteczne na obecne szczepy, chodziło o te 10 walentne

Nam odrazu zaproponowali prevenar 20 ale to ze względu na wadę serca, a innym właśnie 13tki proponują

Ja zaszczepiłam 20, bo im szczepów więcej tym mniejsze prawdopodobieństwo, że coś złapie

1 polubienie

My kupujemy szczepionkę 6w1, żeby niepotrzebnie nie kłuć maluszka. Do tej pory wszystkie szczepienia znosił bardzo dobrze.
Z dodatkowych szczepień zdecydowaliśmy się na meningokoki, bo jednak jest to bardzo groźna choroba i po prostu się jej boję.

U nas robimy tylko te podstawowe, obowiązkowe szczepienia. :blush: Reszta jak na razie nie wchodzi w grę, wolimy się trzymać podstawowego kalendarza szczepień.

Ja wybrałam szczepionki 6w1, żeby ograniczyć ilość wkłuć u dziecka – choć są droższe, dla mnie to wygoda i mniejszy stres dla malucha. Robiłam też niektóre szczepienia zalecane, np. na rotawirusy i meningokoki. Uważam, że szczepienia to ważna profilaktyka i warto w nie inwestować, jeśli jest taka możliwość.

2 polubienia

zdecydowałam się na podstawowe na NFZ
za dużo się naczytałam opini na Facebooku na temat szczepionek 5w1 i 6w1 skutków ubocznych
6 wirusów na raz uważam ze to za dużo dla takiego małego dziecka

Tylko te podstawowe na NFZ to dużo wklóć dla dziecka. Te płatne 5 w 1 lub 6 w 1 mają mniej iniekcji

Mam zamiar szczepić wszystkim czym się da. Szczepiliśmy 5w1 i płatnymi pneumokokami. Docelowo mam mieć jedną córkę i nie zamierzam oszczędzać na jej zdrowiu.

1 polubienie

Starsza córka ma 6w1 . Dla bliźniaków mamy możliwość refundowanych 5w1 i z tego skorzystamy

Dziewczyny a jak robicie / robiłyście ze szczepieniami na meningokoki? Będziecie szczepić lub szczepiłyście ? Jaki u was jest koszt tych szczepień? Aktualnie synek skończył 3 miesiące i szczepiliśmy szczepionkami 6w1 ale zastanawiam się czy dodatkowo zaszczepić na meningokoki ale trochę przeraża mnie koszt tych szczepionek. U nas zaszczepienie bexserio i nimenrix kosztuje łącznie 850 zł a szczepienie trzeba powrotezyc po miesiącu i po roku.

Ja też córkę szczepiłam tylko podstawowymi :wink: nie jestem zwolenniczką tych 5 czy 6w1 :pleading_face:

U mnie bexero 470zl kosztuje

U mnie kosztuje 530 a do tego ta druga szczepionka nimerix 320. Pediatra mówiła że najlepiej zaszczepić tymi dwoma, no ale koszt kosmiczny trochę

Jest to duzy koszt, ale zdecydowanie warto.
U nas pradziadkowie zamiast kupowac za duze ciuszki i pluszaki wlasnie sponsoruja platne szczepionki ( rota i meningo oraz teraz ta 6w1).

1 polubienie

Ja zaszczepiłam na razie jedną dawka Bexero i jedną dawka Nimenrix. Ja szczepiłam po 6 miesiącu bo wtedy Nimenrix daje się dwie dawki (druga jak dziecko ukończy rok) jak jest młodsze to trzeba dać trzy dawki a to już znowu koszty. U mnie Bexero kosztuje ok 570zł ale dowiedziałam się że w moim rejonie jest dofinansowanie tego szczepienia i w wybranych placówkach jest za darmo. Akcja trwa od 2025 do 2026r więc idealnie załapiemy się na trzy dawki i nic nie płacimy. Drugą dawkę mamy w lutym. Nimenrix drugą dawkę mamy jak synek skończy rok i koszt jednej iniekcji to niecałe 400zl (chyba 350zł)

Ja szczepilam podstawowymi szczepionkami i prócz szczepionki na ospę to nie będziemy mieć innych dodatkowych.
Ale to temat rzeka, każda mama zdecyduje sama :blush:

Super, o tym nie pomyślałam żeby zaszczepić po 6 miesiącu żeby pominąć jedną dawkę. Synek teraz i tak nie ma jak się zarazić, rodzeństwa nie ma, styczności z dziećmi też nie ma, a zawsze to niższy koszt.

No dokładnie no i zawsze to mniej wkłuć. Popatrz też czy nie masz dofinansowania do tej szczepionki Bexero w swoim rejonie.

1 polubienie