Problem zasypiania niemowlę 5 miesiące

Witam wszystkich, proszę o radę 

Synek od blisko 2 tygodni ma okropny probkeml z zasypianiem, najgorzej jest od południa, jak tylko zaczyna przecierać już oczka marudzi z czasem jest krzyk jakby go ze skóry obdzierali, weźmiemy na ręce jest spokój w miarę ale nie usnie, na rękach do lulania aż momentami się zanosi, kolek nie miał, nie ma problemów z załatwianiem, do tej pory miał tylko ciężko usnąć, a teraz to jeden wielki krzyk. Czasami usnie po 15 minutach ale to prędzej zmęczony płaczem, czasami próbuję uśpić godzinę i śpi 20minut, już nie wiem co robić, żadna pozycja usypiania już nie pomaga 

Początkowo karmiony piersią, od miesiąca butelka mleko moje i mm, nie ulewa wgl.... 

Problem może być z ząbkami. Nie zauważyłam opuchniętych dziąseł? W tym wieku zazwyczaj zaczyna się już coś dziać w buzi i niestety z pogodnego i spokojnego dziecka, zmienia się w marudę. Może spróbuj mu podawać gryzaki, mogą być zmrożone, może jakiś żel na ząbkowanie, masaż szczoteczką na palec. Ewentualnie na końcu Ibuprofen w syropie, to nie tylko na ból, ale i stan zapalny pomoże.

Próbowałaś zasypiania z szumem, np. suszarki. Może wypróbuj, są takie dźwięki na YT, aby nie zepsuć swojej ;)

Dziecko nie ulewa, nie ma problemów z kupką, ale może jednak ma to związek z mlekiem. Może gromadzą się mu gazy. Układaj jak najczęściej na brzuszku. Może wypróbuj jakiś masaż, np. metodą Shantalla, termoforek z pestek wiśni na brzuszek. Fajne też są rurki odgazowujące Windi.

Misiowa ma rację mój synek zachowuje się podobnie do twojego, długo go usypiam a on robi turbo drzemki. 24 będzie miał 5 mc codziennie oglądałam dziaselaka i nie zapowiadlo się, a jednak wczoraj pokazał się kawałeczek zęba i teraz już wiem dla czego synek nie może spokojnie spać. 

Jeśli chodzi o mleko to ma bebilon pepti dha, na brzuszku kładziemy 

Co do ipuchnietych dziąseł trudno mi pow jak to wygląda bo to mogę pierwsze dziecko więc b nie miałam wcześniej do czynienia, napewno ma twarde Bk wkłada rączki do buzi nawet moje palce gryzie 

Szumy niestety nie pomagają :(

A jak to rozpoznać ją widzę tylko białą kropeczkę na dziąsle ale w okolicy gdzie powinienuen być kieł, a podobno 1 wychodzą pierwsze 

U nas to samo... Synek zaraz skończy 6 miesięcy a od jakiegoś czasu ma problemy z zasypianiem. Wcześniej potrafił sam zasnąć w łóżeczku a teraz jest płacz. Ostatnio nic nie pomagało noszenie bujanie tulenie.. Mleczka tez nie chciał. U nas problem jest taki że zaczynamy ząbkować co prawda ząbka jeszcze nie ma. Mamy masc na dziaselka która trochę pomaga. Zasypia zawsze już ze zmęczenia tym płaczem. Ślinić się strasznie i pcha rączki jedna przez druga do buzi. Może u was też zaczynaja się ząbki? Może warto spróbować kupić masc na dziaselka zawsze to jakaś mała ulga dla dziecka, a może to jednak w tym tkwi przyczyna. 

Jak byś była przy okazji u lekarza (np szczepienie) zapytaj czy to już mogą być zęby. Lekarz powinien bez problemu zajrzeć do buzi. Polecam maść żebyś kupiła na dziąsełka w aptece. 

U synka wcale nie był napuchnięte dziaselaka, poprostu pojawiła się biała kropeczka poczułam jak synek mnie ugryzł w palec, i w miejscu jedynki już widać mały kawałeczek ząbka 

Ja pamiętam że mój synek też miał taki okres.. Jak przychodziła pora spania to aż ki samej chciało się płakać. Zarówno na południe jak i na noc było darcie. Po jakimś czasie mu minęło, więc myślę że i u Was minie. Trzeba czasu i cierpliwości. 

Jakby to byly ząbki to raczej w dzień też byś zauważyła zmiany, a nie tylko przy zasypianiu. Jeśli jednak wydaje Ci się ze to faktycznie ząbki to polecam kupić dentosept A mini i przed snem psiknac. Fajnie łagodzi i chłodzi dziaselka, ma przyjemny malinowy smak. 

Myślę, że może mieć to związek z ząbkowaniem. Może warto podczas zasypiania puścić jakaś spokojną melodię Lub szumy?

Może to być również kolka. U nas był również taki problem i zaczęliśmy mu podawać kropelki na kolkę. Synek ma  4miesiace.

Mama Antosia, ja bym tutaj jednak stawiała na skok rozwojowy. Moja córka w ich trakcie również zupełnie zmieniała swoje nawyki i zachowanie, także źle sypiała, była niespokojna, czasem sama już nie wiedziałam o co jej chodzi. Za chwilę to minie, ale przy następnych skokach znów będzie się pojawiać taka zmiana. 

Mama_Antosia czasami kły wychodzą pierwsze :) 

U nas podobny problem, Młody jest tak upierdliwy bo idą mu górne jedynki. W ciągu dnia też bardzo ciężko mi zasnąć, jedynie na spacerze. Podaje mu Viburcol jak już jest źle. 

A powiedzcie dziewczyny jak wygląda takie napuchniete dziąsła bo nie mam pojęcia jak to rozpoznać :/ 

Mama Antosia mamy to samo ☺️  u nas tylko jak nadchodzi wieczór to jest Armagedon. Ręce, wózek, zabawki, śpiewanie, łaskotanie nic nie pomaga. Po długich męczarniach jak córka zaśnie to tylko w wózku. Potrafimy około 15 razy przekładać ja do łóżeczka z marnym skutkiem. A gdy już nam się uda to dzień w dzień od 2 tygodni córka wstaje o 3 w nocy i jest chętna do zabawy.  I za nic nie zaśnie.  W dzień też się broni przed spaniem i jest marudna. Ale tak jak większość pisze że to zęby lub skok rozwojowy..  Pocieszam się tym że niedługo ten okres minie bo nie wyrobimy z mężem na zapałki do oczu �

Mamy to samo od świąt teraz już mamy 6 miesięcy i tylko ręce i ręce. Tłumaczę sobie skok rozwojowy, zęby. Ja nawet już po 18 chodzę na spacer aby ręce odpoczęły a on chwilkę się przespał. 

Ząbki bardzo często mocniej odczuwa się wieczorem i w nocy. U mnie tak jest. W dzień jak się bawi, gto jakoś jest do wytrzymania i chyba mniej mu dokuczają, a jak przychodzi wieczór to jest tragedia. W nocy tak samo, pobudki, rzucanie się po łóżku. 

Może owszem to też być skok rozwojowy, ja jednak tak wyraźnie u siebie ich nie zauważyłam. Były lepsze i gorsze dni, ale nic takiego charakterystycznego.

Dziąsła są bardziej czerwone, bardziej miękkie, mówi się tzw. Rozpulchnione. 

Mogą być różne przyczyny takiego stanu, nawet zbyt duża aktywność dziecka w dzień , dziecko zmęczone wbrew przekonaniom dużo gorzej zasypia nawet taki maluch