Problem z piciem mleka

Witam, 

Moja 6 miesięczna córeczka w dzień nie chce pić mleka. Zaznacze że nie karmie piersią. 

Najchętniej jadlaby same sloiczki, mleko dopiero na wieczór i w nocy kiedy śpi. O wodzie też nie ma co rozmawiać, bo też nie chce. Jedynie podaczas snu w nocy. Do tego doszły zaparcia, nie wiem jak się ich pozbyć... 

U nas córka też je mleko praktycznie tylko w nocy, w ciągu dnia jak się uda, to trochę przy usypianiu tak na półśpiąco. Jedynie taki plus,że pije dużo wody. Jednak początki były trudne, brała tylko łyk wody, ale podawałam jej po troszkę,po troszkę, az się przekonała :) Postaraj się wprowadzić owoce,które wspomagają wypróżnianie, gotowane jabłka, kiwi, śliwki. 

skoro nie pije mleka w dzień znaczy ze nie potrzebuje. Jednak warto żeby piła wode albo chociaż jakies soczki. moze wtedy nie byloby tych zaparć 

Możesz też próbować podawać wodę w inny sposób, nie w butelce ze smoczkiem, np. w otwartym kubku, w kubku ze słomką. Być może się przekona do którejś z opcji

Może słoiczki z owocami rozcieńczaj z wodą skoro nie chce pić córka w inny sposób. Niech pije musy owocowe. Możesz kupić jej ładną butelkę dzięki czemu przekona się jednak do picia wody. Ewentualnie gotuj córce zupki, które są bardziej rozcieńczone z wodą niż te ze słoiczki.

Z woda tez miałam ten sam problem ale przepajałam  łyżeczką i tez dziewczyny mi podpowiedziałby ze można strzykawką .  Dwa miesiące nam zajęło to aby się przekonał i się udało . 

Mówisz ze nie karmisz piersią , nam pediatra jak syn był na butli zaleciła aby dawać probotyk i dzięki temu nie miał aż takich zaparć . 

suszone  śliwki bodajże z dodatkiem jabłka można kupić w słoiczku , gruszki . 

Może własnie taki kubek z rurką pomoże, aby przekonać dziecko do picia tej wody. ? W jaki sposób podajesz wodę?

Spróbuj kubek z rurka może faktycznie

U mnie córka przekonała się do picia wody z kubka z rurka. 

Jak nie chce jeść w dzień mleka, to może faktycznie nie potrzebuje. A ile je stałych posiłków? 6 miesięcy to taki początek rozszerzania diety, 2-3 posiłki jej wystarczają? A jak z wagą? Przybiera w porządku? 

Może wystarcza jej mleko rano, wieczorem i w nocy trzy mleczne posiłki wystarczą. Wodę możesz podawać na łyżeczce lub z innego kubka nie tylko z butelki. LOVI ma super kubki z rurką do nauki picia. Na zaparcia unikaj bananów i ogranicz dania z marchewką.

tez mi sie wydaje ze jak dziecko przybiera to tez nie ma co pchac na siłe tego cyca w dzień, widocznie go nie potrzebuje i wystarczy jej tylko nocą

dokładnie tak, jak jest wszystko ok i dziecko nie ubywa to podawać wtedy kiedy potrzebuje.

a jak długo podawałaś prebiotyk i jaki ?

Dokładnie nie pamietam bo to 4lata temu było ale napewno dłużej jak miesiąc zalecała do 6mc . 

Ja nie pilan mleka od 4 miesiąca według mamy i podawała mi kaszki 

Na zaparcia dobre są śliwki i jabłka.  Dać do picia wodę. Może właśnie z jakiegoś kubka jak piszą dziewczyny czy ze strzykawki może z łyżeczki wypije. A jak nie to sok jabłkowy z wodą rozcieńczyć może chętniej będzie pić. Nie podawać banana. 

Dziecko starsze już mniej tego mleka potrzebuję. Na zaparcia dobre są śliwki i jabłka. Jak wody nie chce pić to spróbuj może z sokiem jabłkowym. Rozcieńczyć go z wodą 1:1. Nie podawać banana.

Trzeba wszystkiego próbować. Może akurat uda się jakoś nawodnić organizm dziecka.

Ja na początku podawałam strzykawka, albo zupki bardziej rozcienczalam. na śniadanko daje owsiankę z bananem albo jabłkiem ( wedle uznania) z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, młody po tym elegancko się załatwia. 

Niedojrzałe banany – te zielonkawożółte – mogą powodować zaparcia, dojrzałe banany mogą je złagodzić. Przynajmniej tak kiedys słyszałam.