Problem z pepkiem

Moja corcia ma pol roku, wczoraj podczas kapieli zauwazylam ze jej pepek sie tak jakby "otworzyl" i byl troche zaczerwieniony w srodku. Spsikalam octaniseptem i rano wszystko bylo juz ok ale dzis wieczorem bylo znowu to samo. Nie wiem co o tym myslec.. Raczej jej nic nie boli chociaz od jakiegos czasu gdy obraca sie na brzuch to zaczyna czasami marudzic.. 

Pępek to wrażliwe miejsce. Moze podrażnia ją detergent w którym pierzesz? Zobacz czy nie ma tam rany, która jest podrażniana podczas zabawy i leżenia na brzuchu. 

szczerze mowiac nie spotkalam sie z czyms takim. ale moze faktycznie jak przerzuca sie na brzuszek to rozciaga sie i pempuszek tez. nie wydaje mi sie zeby to bylo cos na co bym jakos bardzo zwrocila uwage, choc tak jak mowie nie mialam do czynienia z taka sytuacja.

Miałam zadać te same pytanie, moja córeczka miała dokładnie to samo :) u nas okazało się, że córeczka zaczęła grzebać w pępku i go podrażniać i stąd takie zaczerwienienie.

ja  przez pierwsze miesiące mimo że kikut dawno odpadł to myje równiez pępek.w nim sie zbierają "brudki"(woda,paproszki z ubrań itp itd) które potem własnie mogą uszkodzić delikatna skorę w pępku.możesz przemywac oktaniseptem a po kąpieli po umyciu wysuszyć

Ja też przemywam i osuszam mimo ze wygląda ładnie. Wiadomo ze w twkim miejscu zbierają sie brudki chociażby z ubrań wlasnie 

U nas było podobnie i przy wizycie u lekarza zapytałam odpowiedział że to normalne że tam się zbierają wszystkie zabrudzenia i powiedział t żeby tylko przemywac i można zapsikac octaniseptem i tyle a i powiedział żeby tam samemu nie grzebać bo można zrobić jeszcze gorzej 

A może to miejsce podrażnione jest przez ubranko? Gumka w spodenkach za mocno dociska to miejsce lub może pieluszka akurat kończy się w tym miejscu i jej brzeg drapie dlatego jest zaczerwienione? Ale jeśli Cie to niepokoi i nie masz pomysłu na przyczynę to zadzwoniła bym do lekarza, zrób wcześniej zdjęcie bo może się przydać to przynajmniej będziesz spokojna... 

Jeśli Cie to niepokoi to zadzwoń do lekarza. Ale pryskaj  octanisept em.  

Polecam oczyszczać pępuszek, a jak cos niepokoi zadzwonić  do lekarza ;)

Może zamek od bluzy lub pajaca?

tutaj tez bym skłaniała sie do pampersa że moze powodowac zaczerwienienie jak i również zbyt ciasne ubrania

Witam,

Jeśli Cię to nadal niepokoi Julka96 najlepiej skonsultować się z pediatrą. Warto zadzwonić, może na teleporadę, bo dzisiaj niekiedy trudno inaczej. Może zdjęcie lub filmik pomoże lekażowi znaleźć przyczynę i coś podpowiedzieć.

pozdrawiam serdecznie,

Marta Cholewińska-Dacka