Mamusie !
Mam problem z doborem butelki. Moja Majeczka ma 7 mies. Odstawiam ją od piersi… Ale nie chce pić z butelki. Kupiłam już 5 butelek… Pomocy ! Już wychodzę z siebie, co robić …
Nie wiem czy córka nie chce pić Twojego mleka czy mleka modyfikowanego z butelki?
Jeśli modyfikowanego to możesz spróbować kupić inne mleko.Jesteście na etapie rozszerzania diety,więc,zamiast mleka można podać jej kaszkę.
A jeśli nie może zaakceptować butelki to spróbuj podawać jej mleko w kubeczku lub niekapku.
Kamila jeżeli podajesz małej mleko mm, może jej nie smakować, dlatego nie chce pić , możesz spróbować podać inne.
Jak podajesz swoje mleko w butelce i nie chce pić, może być też przez to że ma za małą dziurkę w smoczku.
Możesz też podać mleczko w kubku niekapku.
A próbowałaś butelkę Tommee Tippee? Przypomina pierś, ma szeroki smoczek, spróbuj, może się uda (sorry Lovi)
Moze potrzebuje wiecej czasu aby sie przyzwyczaic do butelki? Jakich butelek już próbowałaś? Lovi ma fajne, przypominajace ksztalt sutka, może je córka polubi.
Mozesz dawac jej butelkę do zabawy, nie tylko podczas karmienia, tylko miedzy posilkami. Moze w ten sposób sie do niej przyzwyczai i szybciej zaakceptuje.
Moze nie odpowiada jej przeplyw smoczka? Zwroc na to uwage, czy nie leci za wolno albo właśnie za szybko?
Mozesz tez sprobowac jak mowia dzieczwyny, dawac jej mleko z kubeczka niekapka, Lovi ma tzw kubki treningowe z ustnikiem 6+, jest on miekki i latwo sie z niego pije. Mozesz tez próbować dawac z łyżeczki ale zajmie to sporo czasu więc lepiej nauczyc córkę na butelkę lub kubeczek. Powodzenia:)
Spróbuj dać jej mm na łyżeczce zobacz czy będzie pluć czy się krzywić wtedy będziesz wiedzieć czy to wina butelki czy mleka. A pije mała herbatki wodę czy soczki? może spróbuj dać jej w butelce coś do picia żeby oswoiła się ze smoczkiem i wtedy dopiero mleko.
Bardzo dużo dzieci nie chce butelki jak jest od początku tylko na piersi. Moja przyjaciółka ma takich dwóch nigdy nie pili z butli tylko jak odstawiła pierś dała niekapka . Spróbuj, ale kup taki który będzie miał ustnik zbliŻony do kształtu brodawki, mój mąż kupił z płaskim dziubkiem i syn nie umiał z niego pić
A moze ma za maly smoczekw butelce? Moj maly jak ma za maly smoczej to sie denerwuje i nie chce pic
Być może mm które podajesz nie smakuje Twojej córce i spróbuj podać inne. Możesz spróbować też smoczek z większym bądź mniejszym przepływem. Jeśli to nie pomoże spróbuj niekapka bądź kubeczek treningowy.
Dokladnie moze tez byc nie takie mleczko…ale jakbedziesz zmieniala mleko to stosuj zasade…1 butelka npwego mleka reszta stare mleko, na 2 dzien…2 butelki nowego reszta starego i tak az plynnie przejdziesz do wszystkich butelek nowego
Dokładnie jak pisze Natka, albo miarka za miarke, ale ten sposób bardziej bym spróbowała przy zmianie tego samego mleka z dwójki na trójkę czy jedynki na dwójkę jak dziecko rośnie.
Obserwuj czy nie boli brzuszek i jeśli mleko nie podejdzie to nie od razu kupuj inne tylko poczekaj kilka dni, kilkukrotne zmiany mleka mogą spowodować bóle brzuszka
Jeśli zmiana mleka nie pomoże i nadal będzie problem z akceptacją, możesz spróbować butelki Mijumi, najbardziej zbliżonej do kobiecej piersi, ale jest bardzo droga lub podawać mleczko łyżeczka za pomocą butelki wielofunkcyjnej Lovi. To rozwiązanie jest o tyle korzystne, że tańsze i dodatkowo nie będziesz musiała za jakiś czas odzwyczajac od butelki ze smoczkiem. Butelką wielofunkcyjna przyda się też do pierwszych przecierow i kaszki.
Są też kubeczki do pojenia może spróbuj