Probiotyki - niedoceniana pomoc podczas karmienia piersią

Nie znalazłam na forum podobnego wątku a chciałabym podzielić się tym z innymi Mamami, oraz przyszłymi Mamusiami które zamierzają karmić piersią.
Niestety sama nie wiedziałam o tak dużym działaniu probiotyków przed porodem, Dopiero problemy z karmieniem i wertowanie setek stron internetowych o tematyce kp i fachowej literatury, oraz najnowszych doniesień odnośnie badań naukowych skierowało mnie na tą informację.

Chodzi o probiotyki. Podobno ich suplementacja (najlepiej zacząć jeszcze przed porodem) sprawia, że jelita karmiącej są bardziej szczelne, przez co alergeny ze spożywanych przez nas produktów nie przechodzą tak łatwo do pokarmu (tak w ogromnym skrócie;) ). Za przenikanie alergenów odpowiedzialne są m.in właśnie nieszczelności jelit, spowodowane przez popełniane błędy żywieniowe, złą dietę i inne przyczyny gromadzące się przez całe życie.
Ich źródłem mogą być kiszonki (naturalne i zdrowe), jogurty czy też kefiry ale równie dobrze można kupować je w aptece. To te same, które przyjmujemy podczas antybiotykoterapii.
Może któraś z Was również o tym słyszała a jeśli nie, to taka nowinka zapewne zainteresuje część Mam i może spowoduje chęć pogłębienia wiedzy o probiotykach podczas karmienia :slight_smile: