Nam zalecono probiotyki przez góra 2-3tyg po porodzie (wcześniak urodziny przez cc). Później pytałam lekarza i położnej i nie ma już potrzeby podawać zapobiegawczo, natomiast podawać jak najbardziej w sytuacji gdyby wystąpiły problemy brzuszkowe.
Probiotyk flostrum baby można dawać nawet noworodkom, jest w kropelkach co znacznie ułatwia podawanie. Jest bezpieczny, ma dużą ilość bakterii probiotycznych przebadanych klinicznie. Dzięki temu probiotykowi nie ma problemu z jelitami podczas podawania antybiotyków. Czasem też podaję kiedy dzieci mają biegunki.
Joanna.Sienkieiwcz zawsze czytam co do powiedzenia ma Pan Tabletka. Na Facebooku jest też grupa Pan Tabletka dla rodziców. Tam można zadawać mu pytania. Ja podawałam probiotyki jakie zalecił nam pediatra, Vivomixx i Lakcid, później dowiedziałam się, że mogą one zagęszczać stolec, a my borykaliśmy się z problemem zatwardzeń u noworodka. U Pana Tabletki znalazłam listę probiotyków dla niemowląt z problemami z brzuchem.
O tak ja też czytam artykuły Pana Tabletki ale na jego stronie internetowej jak.planuje coś kupić.
Ja też najpierw czytałam na stronie, ale nie zawsze uda się znaleźć ważne info. Teraz wchodzę na grupę na FB i tam w lupce szukam. Zazwyczaj Pan Tabletka w komentachach wysyła linki do swojej strony :)
Active Flora Baby dobrze się sprawdza, probiotyk w kropelkach więc nawet dla malutkich dzieci.
My od 2 miesiąca życia zaczęliśmy podawać Multilac, żeby wspierać florę jelitową.
My jakiś krótki czas podawaliśmy probiotyk przy kolkach, ale nie robiło to wielkiej różnicy mam wrażenie, kp wspomaga rozwój odpowiedniej flory bakteryjnej w jelitach, ale wiadomo, że nie zawsze jest taka możliwość
My podajemy biogaje. Czy któraś z was też podaje?
Ja podawałam do tej pory FF baby, ale karmię piersią i było to dość uciążliwe bo probiotyk trzeba rozpuścić w mleku. Szukam właśnie, czytam opinie i chce kupić jakiś inny, chętnie podpatrzę jakie probiotyki podajecie dzieciom.
W naszym przypadku to był Dicoflor w kroplach, teraz wiem, że z tym samym szczepem są już nawet tańsze odpowiedniki
Monisia Biogaia jest zalecana przy kolkach. Szczep który się w niej znajduje ma udowodnione działanie przy tym schorzeniu.
A jeśli chodzi o problemy brzuszkowe - biegunki, wymioty czy słabe trawienie to o wiele lepiej podawać Lactobacillus ramnosus lgg. On jest właśnie w Dicoflorze.
Hmm nie zagłębiałam się w to dokładnie na co zalecana jest biogaja. To w takim razie do kiedy ogólnie podawać jakiś probiotyk. I jakbym miała zmienić to dicoflor byłby ok? Czy coś innego warte jest uwagi?
Dicoflor bardzo dobry probiotyk w kroplach dla maluszków nie trzeba go przechowywać w lodówce :) Jest on dosyć drogim preparatem ale warty swojej ceny. Druga tańsza alternatywa to Lacidofil ale w kapsułkach gdzie zawartość możemy wsypać do mleka lub wody. Jedyny minus Lacidofil należy trzymać w lodówce :)
Kasia chyba większość probiotyków trzeba trzymać w lodówce. Chodzi o to żeby nie zginęły dobre bakterie. Dużo ma Vivomixx ale jest dosyć drogi. Nie lubię probiotyków w proszku bo ciężko je podać. Dodając do napoju/mleka dziecko nie zawsze wypije całość i może zmienić smak. Zamiast Lacidofilu lepiej Lakcid, rozrabia się w ampułce i podaje na łyżeczce
Lakcid i Lacidofil mi te same szczepy bakterii :) A dicoflor nie ma potrzeby trzymania w lodówce i można go zabrać zawsze w podróż byle będzie w ciemnym u chłodnym miejscu
Oj nawet nie wiedziałam tego że trzeba trzymać w lodówce.
Monisia zawsze na opakowaniu jest temp przechowywania, jeśli do 25 stopni to znaczy, że normalnie może być w temp pokojowej
Na opakowaniu zawszw jest informacja jak przechowywać. Mnie najbardziej dziwią antybiotyki bo jednak podaje się je dziecku bezposrednio a z lodówki na chore gardło to tak zawsze mam obawy podawać. Ja nawet jogurt ocieplam do temperatury pokojowej.
karolina wyjmij przed podaniem na chwile wcześniej, albo dodaj do odrobiny mleka czy pokarmu