Probiotyk dla niemowląt

U mnie szwagierka podaję jeszcze probiotyk dziecku bo się boi odstawić. Jej córka jest po zapaleniu ucha.

Na pewno jeśli miała podawany antybiotyk to probiotyk zdecydowanie jest wskazany.

Już sporo czasu upłynęło i spokojnie może probiotyk odstawić ale się boi.

A kp czy mm? Bo przy mm wiele mam stosuje żeby trochę wzbogacić florę bakteryjną, przy piersi neonatolog mi powiedziała, że nie ma potzeby podawanie probiotyku

Zaleca się podawanie probiotyków w czasie antybiotykoterapii i jakieś dwa tygodnie po. Później już spokojnie można je odstawić.
W czasie kolek czy bólów brzuszka owszem też można wzbogacić folore bakteryjną dziecka.
Kiedyś czytałam teroie że jak mama w ciąży bierze probiotyki i dziecko od urodzenia do ukończenia 6 miesiąca życia to zmniejsza się ryzyko alergii.

Hm ciekawe o tej alergii. A pamiętasz może źródło gdzie o tym czytałaś?

Super, dzięki zerknę:)

Z tego co się orientuję Active Flora Baby jest w formie kropelek i możesz podać nawet niemowlakowi, wcześniakowi z niską masą urodzeniową:)

Moja córcia urodziła się poprzez cesarskie cięcie i też dostałam zalecenie podawania jej probiotyku. Podawałam jej kropelki Cesario. Aczkolwiek miałam chwilowe zalecenie od położnej, by przez kilka dni zaprzestać podawania kropelek.

Moja też urodzila się przez CC ale nie zalecili w szpitalu podawanie probiotyków

aneczkaa006 mnie w szpitalu też tego nie powiedzieli. Dopiero położna na wizycie patronażowej powiedziała, że dziecko rodząc się przez cesarskie cięcie nie nabiera tej dobrej flory bakteryjnej, bo nie przechodzi przez kanał rodny, przez co może później mieć problemy brzuszkowe, dlatego zaleciła mi probiotyk.

Magicznypazur rozumiem. Moja pediatra i położna chyba tak nie uwazali skoro nie powiedzieli. 

Ostatnio nawet pediatra powiedziała że jak dziecko jest zdrowe to nie powinno się podawać probiotykow.

Też nie podawałam nic z powodu cc 

ja synka urodziłam naturalnie i probiotyk jest u nas produktem ktorego nigdy nie brakuje. Pierwsze 4 mc miał straszne kolki i probiotyk dostawal codziennie. Teraz synek ma 2lata i przy kazdej chorobie lekarz przepisuje probiotyk.

Nk przy chorobach zgadzam się żeby podawać priobiotyk. Ale jak zdrowe dziecko to mylę że zbędne 

Moja pediatra jak wspominalam uważa że dla zdrowego dziecka nie powinno się podawać probiotykow. Bez względu jak zostało uridzone. W przypadku choroby owszem.

Joanna.Sienkiewicz też wczytuję się od czasu do czasu w Pana Tabletkę. Dzięki za podesłanie linków. Aktualnie w temacie jestem, to sobie poczytam, co by tej mojej córci pomogło.

magicznypazur, też go lubię i żałuję, że tak późno natrafiłam na jego blog w sieci. Przystępnie podana wiedza, dzięki której człowiek idąc na wizytę do lekarza nie jest zielony w temacie, a czasem nawet dzięki temu nie pozwoli na wepchnięcie dziecku / sobie czegokolwiek, byle tylko zakończyć wizytę. Bo i tak się zdarza.

Aneczkaaa - pisałaś już to 2 razy... Nie musisz pisać po raz kolejny.... 

Nam dzisiaj położna powiedziała, że gdy pojawiają się problemy brzuszkowe to można dać dziecku probiotyk - możliwe, że pomoże. Przy córce (rok temu) tego nie proponowała. Pewnie znów się zmieniły jakieś zalecenia ;) 

Czy stosować probiotyki cały rok na okrągło?

Takie naturalne probiotyki –  tak. A takie z suplementów i leków – nie mamy w tej sprawie żadnych oficjalnych wytycznych. Według mnie to działanie na wyrost. Mamy również ostatnio przesłanki – żeby sądzić że probiotyki mogą szkodzić.

Dużo zależy od konkretnego przypadku pacjenta. W sytuacji gdy ktoś jest generalnie zdrowy – to nie ma tematu – dieta wystarcza.

Ale w sytuacji gdy dorosły/dziecko przeszło serię antybiotykoterapii, ma problem z jelitami czy na przykład po leczeniu onkologicznym – warto probiotyko-terapię rozważyć.

https://pantabletka.pl/probiotyki-pytania-odpowiedzi-opinie/