Prezent na chrzciny

Dziewczyny ile w tym roku daje się w kopertę na chrzciny ? Za 2 tyg wybieramy się na chrzest siostry ciotecznej syna i zastanawiam się nad prezentem ;) 

Każdy daje tyle na ile go stać. U nas na chrzcinach pod koniec zeszłego roku dostawaliśmy 400-500 jeżeli były 2 osoby i 600-700 jak była już rodzina 3-4 osobowa. Wydaje mi że to i tak za dużo bo kurde wtedy na komunię 1000 a na wesele ile 2000? W naszym regionie panuje zasada zastaw się a pokaż się co mnie strasznie wkurza. 

My zwykle dajemy tyle żeby się zwróciło za talerzyk i trochę zostało. Jak nasza córka miała chrzciny w lutym to dostaliśmy ok 400-500 zł od chrzestnych trochę więcej ale niektórzy dali prezenty typu złoty łańcuszek z literka i to też wystarczy. To miła i piękna pamiątka. 

Uważam że nie ma co przesadzać. Mieliśmy chrzest w styczniu Syna i różnie było.   Cieszę się że Mały dostał Biblie dla dzieci z dedykacją i zloty łańcuszek z krzyżykiem. I suoer zestaw srebrnych sztućców z dedykacja. Bo to pamiątki które zostaną. 

Sami staramy się zawsze dać tyle do koperty żeby pokryć koszty tzw.  talerzyka i żeby jednak coś zostało jeszcze.

Syn rok temu dostał po 300-400zl nieważne czy z dziećmi goście byli czy nie. wiadomo , że co roku wszystko drożeje i w kopertę też więcej daje się. 
To jeszcze może podpowiecie ile daje się na wesele w kopertę ? Mamy w sierpniu i też będę miala znowu dylemat ;)

Z weselem to w ogóle jazda jest nigdy nie wiem ile dać w zeszłym roku byliśmy i daliśmy 800 zł oczywiście wszyscy mówili że za mało ale mnie na tyle było stac i tyle dałam ylismy bez córki i bez syna tylko we dwoje i do 21 mniej więcej bo trzeba było małego od mamy odebrać 

Ja uważam ,że daje się tyle na ile nas stać :) My chrzciny mieliśmy w domu. Tak najczęściej było koło 500 zł. 

No a tak zazwyczaj mówią jak jest impreza na sali żeby zwrócił się "talerzyk". No ale ja jestem zdania ,że daje się tyle na ile nas stać :)

Myśle ze każdy da tyle ile mu będzie pasowało , dodatkowo zawsze kupuje jakiś srebrny smoczek czy obrazek :) by ta pamiatka była . myśle ze 400/500 zł będzie ok

Ogólnie tyle ile nas stać. Obecnie raczej nie mniej niż 500 jak idzie para. Można zapytać się też o cenę talerzyka tak żeby się zwrócił i np. 100 zł. dodatkowo.

Wesele to teraz duży wydatek jak i dla Młodych jak i dla Gości. Przy obecnych cenach to chyba jakoś tak 800-1000zł. trzeba dać.  Ja na razie się cieszę , że cisza i nikt wesela w rodzinie nie planuję. Choć za jakiś czas Chrzciny się szykują , a mąż ma być chrzestnym to też nas czeka spory wydatek.

Max 500 zl chociaż i tak dodalabym mały drobiazg na pamiątke  bo pieniądze się wyda, a drobiazg zostaje na zawsze. 

TK dokładnie drobiazg zawsze qarto dołożyć bo to zawsze zostanie . Ja bardzo uwielbiam pamiatki , może kiedyś nie miałam do tego takiego sentymentu

Na wesele to conajmniej 1000 obecnie 🤷‍♀️

My mamy wesele w sobotę i się zastanawiam ile właśnie dać;/ 

To zależy jak się jest blisko . Ja zawsze.kierowalam się też tym aby zwróciło się za talerzk i zostało na prezent 

A ja zawsze odpowiadam na takie pytania że dajemy tyle na ile nas stać te stawki co chwilę się zmieniają Są coraz wyższe wiadomo pasuje też tak ogarnąć ten temat żeby wróciło się za talerzyk czy to jeżeli impreza jest w domu czy w lokalu nieważne No ale też nie za wszelką cenę wiadomo też zależy od tego ile osób nas idzie z danego domu inna stawka będzie To jeżeli idziemy sami Jeżeli idziemy załóżmy z mężem a jeżeli Idziemy już całą rodziną z mężem i dziećmi

Oj to 1000 na wesele to też dużo. Ale też jestem zdania ile kto ma. Słuchajcie nam dali jednie po 800 inni po 200. Nie liczyliśmy na prezenty. Nie o to nam w tym dniu chodziło. Nie zapraszaliśmy po pieniądze. Wesele się zwróciło i spoko. A nawet na to nie liczyliśmy. Co prawda to już 3 lata temu było ale jednak. 

Rok temu na chrzciny daliśmy 500zl i takiego aniołka makramę w ramce na pamiątkę (+80zl).

Na wesele, również rok temu, 1000zl i butelkę dobrego prosseco (+100zl).

Byliśmy 2+1, jako dalsza rodzina, znajomi.

Jako chrzestna/mama/babcia dałabym odpowiednio więcej.

Też robiłam rozeznanie wśród znajomych i mniej więcej takie kwoty padały.

U nas co miesiąc są jakieś imprezy jak urodziny , imieniny , chrzciny czy wesele.. na same urodziny na sali daliśmy prezent za ok 500 zl .. tylko jak nazbierało się tych imprez to odczuwa się po kieszeni .. nie chce dać za malo ale też za dużo nie… na chrzciny damy chyba 500zl i jakis dodatek. Za to na wesele nie mam pojęcia… od Lipca sam żłobek bd kosztować 1600zł + catering… do tego przedszkole i codzienne wydatki.. hm.. ;)

Wesele to duży wydatek obecnie. Dla organizujących i dla gości. 

Miałam mieć swoje w tym roku ale że względu na śmierć Mamy odwołaliśmy.  Cena za talerzyk na ten rok 340zl.  Na umowie mieliśmy 260 ale podpisywana ponad 2 lata temu. Także 1000 zl to teraz nie tak dużo na prezent.  Wroci sie talerzyl i cos zostanie. Ale wiadomo jak nie mamy - dajemy tyle na ile nas stać. 

My w tamtym roku dawaliśmy 1000 zł już jak byliśmy u rodziny męża.