Preparaty przeciwko komarom i kleszczom

Witajcie,
chciałabym Wasze aktualne opinie (znalazłam dwa podobne wątki, ale z dawnych lat i nie konkretnie o tej tematyce) na temat różnych preparatów, aby zminimalizować ryzyko ukąszenia. Czy któraś z Was stosowała Ziołolek - jest taki od 1 miesiąca życia, albo jakie macie wrażenia po opaskach zapachowych odstraszających? Czy polecacie jakąś konkretną firmę?

Niby oba są od 1 miesiąca, chociaż specjalnie do tego wieku stworzony jest ten niebieski, ale ten zielony wydaje się bardziej naturalny. Czy ktoś stosował?

Ja stosowałam ten zielony głównie przeciw komarom bo mój synek strasznie je przyciąga a używałam dla synka który miał prawie 2 latka i byłam zadowlona z niego.

Gdzie taki preparat można kupić/ Właśnie szukałam dla niemowlaków czegoś od kleszczy i komarów, wszystko jest dopiero dla rocznych dzieciaków.

Ja,kupowalam w aptece.

Muszę koniecznie kupić, w tym roku jest ogromne nasilenie kleszczy, są nawet w trawie na podwórku, nie trzeba do lasu iść.

Ogolnie kleszcza mozemy zlapac nie tylko w lesie. A co do komarow to w tamte lato nie bylo ich za duzo ciekawe jak bedzie w tym roku.

U nas latem jak nie ma komarów to są muchy, sama nie wiem co jest gorsze…

Mozzie na kleszcze - koszt to ok 30 zł i dostępny jest tylko w aptece.ale jest naprawdę skuteczny.
Ostatnio kupiłam off na komary i kleszcze,ponieważ nigdzie nie dostałam w/w sprayu.

Mój 2,5 latek bardzo źle reaguje na ukąszenia owadów. Miejsce ukąszenia jest spuchnięte, Franek strasznie się drapie. Mam w domu żel łagodzący ukąszenia owadów marki ZIAJA, ale średnio się sprawdza. Chyba będę musiała poszukać innego preparatu :slight_smile:
Weronika, poczytam jeszcze o tym preparacie. Może się na niego zdecyduję :slight_smile: Wolę bardziej naturalne preparaty, a ten wydaje się być bezpieczny.

U mojego synka po ugryzieniu sprawdza sie super fenistil w zelu.

Tak, fenistil jest bardzo dobry, ale już dla starszych dzieci i dla dorosłych. Mój starszy synek się nim smaruje jak coś go ukąsi lub wyskoczy mu jakaś wysypka swędząca. Pomaga mu.

Ja fenistil stosuje u synka jak mial 1,5 roku w zelu a dla niemowlat jest tez w kropelkach.

Jeśli chodzi o fenistil to moja kuzynka również używa na ukąszenia u swojej starszej córki.

Fenistil w kropelkach? Muszę kupić dla maluchów.

Adamos jest w kropelkach właśnie z myślą o małych dzieciach

Dokladnie jest w kropelkach jak i w żelu.

My też używaliśmy Fenistil w kropelkach na świąd, ale akurat po alergii a nie ukąszeniu :slight_smile:
W cudowną moc opasek nie wierzę, a te preparaty muszę sprawdzić, bo mam obsesję na punkcie owadów i boję się ich brrr.

Ja też się boję owadów i robaków i nie lubię kiedy mnie coś ugryzie. A maluch nie potrafi się obronić przed żadnymi muszkami czy komarami dlatego trzeba o dzieci szczególnie dbać.

Moj starszy synek ogolnie przyciaga do siebie rozne owady