Wprowadzamy się z mężem i naszą córeczką do naszego pierwszego mieszkania. Obecnie kompletujemy wyposażenie i chcemy kupić m.in. nową pralkę. Czy są pralki, które mają jakieś dedykowane programy dla ubranek dziecięcych? Czy coś takiego w ogóle jest potrzebne, jeżeli oczywiście istnieje? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Są pralki, które mają programy prania dedykowane maluszkom. Wiem że w pralce Samsung nazywa się Baby Care. Ja co prawda mam pralkę automatyczna ale starszego typu bez takich programów. Piore ubranka Małgosi na dłuższym programie aby były dobrze doprane i porządnie wypłukane z proszku. Córki ciuszki piore w 60 stopniach ponieważ przede wszystkim ma białe ubrania. Jedynie to kolorowe, kurtki, bluzy z aplikacjami włączę na 40-50 stopni.
Czy potrzebne? Ja nie mam i nie obserwuje u córki alergii skórnych a od 5 miesiąca piore w zwykłym proszku do prania. Tak jak już wspomniałam piore z praniem wstępnym i dodatkowym płukaniem:-)
Tak, takie pralki istnieją. Mają różne programy właśnie przeznaczone dla dzieci. Ja uważam, że jest to kompletnie zbędne. Dlatego, że teraz pralki mają tyle funkcji, że w zupełności wystarczą do prania dziecięcych ubranek. Ja zazwyczaj piorę ubranka synka w 60 stopniach, żeby pozbyć się bakterii
“magicznypazur” a możesz podać model tej pralki?
Oczywiście istnieją takie specjalne pralki z programami dedykowanymi dla kobiet w ciąży jednak ja uważam jak Magiczny jest to zbędny wydatek i osobiście piorę ubranka dziecka w normalnej pralce. Mój Synek również nie ma do tej pory żadnej alergii więc nie kombinuje i nie zmieniam pralki.
Wydaje mi sie, że wszystkie pralki Samsunga mają program dedykowany dla ubranek dziecięcych. Ja mam Samsunga, ale osobiście używam normalnego programu, ubranka synka piore z naszymi ubraniami w zwykłym proszku. Przestałam używać dziecięcego ok 9 miesiesiaca. Sporadycznie pralam jeszcze w proszku dziecięcym bo mi został proszek do białego. Myślę, że 60stopni wystarczy, no i możesz użyć podwójnego płukania.
Teraz chyba większość pralek ma taki program, przynajmniej jak szukaliśmy to w wielu go widziałam. Mamy Samsunga i na tym programie typowo dziecięcym prałam raz, a tak to używam normalnego programu, jak dla nas w 40 lub 60 stopniach. Ten program dziecięcy w ustawieniach ma od razu dwa płukania, 95 stopni, wirowanie na najwyższych obrotach 1200, oczywiście ustawienia możesz sobie dowolnie modyfikować, co w rezultacie daje mi program, w którym piorę na co dzień Przy wyborze pralki raczej warto spojrzeć na inne jej funkcje, które moim zdaniem są istotniejsze niż to czy ma program do prania ubranek dziecięcych
Tak jak wyżej. Nie musisz kupować pralki z programami typowo dla ubranek dziecięcych, choćby ze względu na trochę mniejszą ich dostępność oraz wyższą cenę. Możesz sobie bez problemów zmodyfikować każdy program (u mnie tak przynajmniej jest) i dostosować go do ubranek dziecięcych, bo przecież tutaj chodzi o to, aby prać trochę dłużej, w nieco wyższej temperaturze oraz wszystko dobrze odwirować.
Skup się jak już ktoś napisał na innych, ważniejszych sprawach. Tutaj masz fajny ranking na stronie Ranking pralek TOP 30 – marzec 2025 – Strefa Zakupowa a tutaj na YouTube film z czymś w rodzaju przewodnika https://www.youtube.com/watch?v=Ix8nfZTwx5E To Cię powinno trochę naprowadzić na właściwy wybór