U nas dzieci do pradziadków, również zwracają się dziadku i babciu i nikt nie widzi w tym problemu. :)
Hej ;)
Niektóre dzieciaczki mają to szczęście, że mają Pradziadków :) Stąd moje pytanie.
Uczycie dzieci mówić Babcia, Dziadek czy Prababcia i Pradziadek? Mój Synek mówi babcia, dziadek i dziadkom to nie przeszkadza w żaden sposób. Chociaż ostatnio pewna osoba zwróciła mi uwagę że to są PRAdziadkowie.
Jakie jest Wasze zdanie?
U mnie w rodzinie mówi się babcia i dziadek☺
U nas też mówiło się babcia i dziadek i tak też były uczone dzieci moich sióstr. Zresztą dziecku trudno może być wypowiedzieć słowo prababcia czy pradziadek... osoba, która zwróciła na to uwagę chyba już nie ma o co się przyczepić :/
U mnie dzidzia będzie miała tylko prababcie ale zapewne będzie babcia tak to u Nas w rodzinie mówią
Tez mowi się babcia i dziadek
Moja córeczka mówi babcia dziadek i pradziadkom to nie przeszkadza.
ja wytłumaczyłam starszym co i jak i córka mówi zawsze "babcia-prababcia" jednakże nie widze problemu by mówic babcia...wazne ze wyrazaja się dzieci z miłoscią i dziecku naprawde to obojetne czy to bedzie pra czy babcia
Weronisia dokładnie. Ale jak dziecko dopiero uczy się słów i nauczyło się babcia to ciężko nauczyć jeszcze prababcia. Jak będzie starsze to się nauczy a nie od razu. Myślę że na początek dobrze jest jak mówi babcia
Aneczka oczywiscie ze tak.moje dzieciaki od poczatku nie mówiły prababcia dopiero jak ich zasób słów był wiekszy.
Mój synek mówi baba ;) na babcie i prababcie. Poza tym, nas w rodzinie też nie mówi się prababcia.
Weronisia dla takiego małego dziecka które dopiero zaczyna przygodę z mową trudno jest się nauczyć takich dłuższych słów więc też trzeba być wyrozumiałym
U nas też baba i dziadzia :)
Myślę że ciężko będzie zrozumieć dzieciom że jest to pradziadek czy prababcia. My to wiemy pradziadki to wiedzą. To jest tylko zwrot. Sama miałam wszystkich pradziadków i nie wyobrażam sobie do nich mówić pełnym "fachowym" określeniem. Babcia i dziadek. A co inni sądzą ich sprawa, jeżeli chcą niech każą tak się zwracać swoim dzieciom, a uwagi mogą przekazać lecz nie narzucać �
aneczka oczywiscie zgadzam sie.
Jak będą starsze to będą wiedzieć teraz nie mają takiej potrzeby ☺
Dzieci mówią: babcia, dziadek. Po co utrudniać maluchom życie i kazać mówić "pra"? Jak będą starsze i ogarną już w pełni mówienie, to sami zaczną tak mówić :)
Moi i męża dziadkowie nie żyją więc nie mamy tego dylematu, ale myślę, że prościej będzie jak będą mówić dziadek i babcia ew dodać imię tej osoby.
Babcia i dziadek🙂
Oczywiście że babcia i dziadek. Slowa "prababcia " czy "pradziadek " są długie i trudne do wymówienia dla maluchów.