Praca na urlopie macierzyńskim

Mam zamiar w okresie wakacyjnym pójść do pracy. To będzie trzy razy w tygodniu po 4 godziny. Czy to jest zgodne z prawem??? Czy można pracować na macierzyńskim??
Jaką umowę najlepiej podpisać??

Czy któraś z was pracowała w tym okresie(urlop macierzyński) ???

na wychowawczym tak ale na macierzyńskim to chyba nie można.

Zuzanna, musisz sobie pogooglować, kiedyś czytałam, że na macierzyńskim można trochę pracować, ale teraz już nie pamiętam jakie tam były warunki. Na pewno jest tak, że nie możesz oddać w tym czasie dziecka do żłobka ani zapewnić mu innej płatnej “oficjalnej” opieki, bo był tam jakiś taki zapis, że ta praca nie może wykluczać opieki nad dzieckiem.

Czytałam trochę na necie ale miałam nadzieję , że coś się tu dowiem , że któraś z was może tak robiła.

Zuzanna ja też rozważam podjęcie dodatkowej pracy w czasie wakacji i troszeczkę się w tej kwestii orientowałam. W czasie podstawowego urlopu macierzyńskiego (pierwsze 20 tyg. przy jednym i pierwszym dziecku u mnie) takiej pracy podjąć nie możesz. Natomiast spokojnie można to już zrobić na macierzyńskim dodatkowym, czyli w tych dodatkowych 6 tyg., oraz na rodzicielskim, który następuje po macierzyńskich 26 tygodniach. Jeżeli chciałabyś pracować u tego samego pracodawcy, od którego masz zasiłek, nie możesz pracować więcej niż na pół etatu i dodatkowo wysokość zasiłku macierzyńskiego zmniejszą Ci o połowę. Natomiast jakbyś chciała pracować u innego pracodawcy możesz robić co chcesz i ile chcesz :-), zasiłku nie stracisz, a dodatkowo zarobisz. I właśnie tą opcję rozważam.

Ja tez waśnie chce iść do innego pracodawcy, bo mnie namawia :slight_smile: A jaką umowę najlepiej wziąć??

Planuję umowę-zlecenie bo najmniej z tym zachodu.

Ja tez wezmę umowę zlecenie. Z tego co widzę to przy takiej umowę nic nie potracaja a przy umowie o pracę to macierzyński jest pomniejszany.

Dziś dostałam list z WKU o powołaniu do wojska. Papiery skladalam cztery lata temu i nagle teraz się odezwali.
Czy jeśli przyjmę powołanie to stracę zasiłek macierzyński? Czy ktoś się orietuje w takich sprawach??? Służbę bym zaczęła ok 12 tygodnia urlopu macierzyńskiego…

Jestem po szkole służby mundurowe i jestem instruktorem strzelectwa :wink: także tego :wink: w końcu się doczekałam :wink:

Jak przebywalam na rodzicielskim to zadzwoniłam do Zusu (bo wtedy płacił mi właśnie ZUS) i tam babka mi powiedziała, że mogę podjąć pracę i być na rodzicielskim o ile to nie będzie kolidowalo z opieką nad dzieckiem. Więc skorzystałam z tej rady i podjęłam pracę na cały etat będąc dwa mc przed końcem rodzicielskiego. Warto zadzwonić lub podejść albo do pracodawcy albo do ZUSU i dokładnie wypytac o szczegóły.

Kasik a niby skąd ja czerpałam wiedzę? Oczywiście że od pracownika ZUSu :-).

Ja jestem na działalności i wiem że będę mogła po 2 tygodniach od porodu wrócić do pracy i pobierać zasiłek macierzyński.

Jak narazie pracuję na umowę zlecenie i wszystko jest ok. Kasa z zusu za macierzyński wpływa :slight_smile: Także myślę, ze można spróbować.

Praca u dotychczasowego pracodawcy
Kobieta, która w trakcie przebywania na zasiłku macierzyńskim chce wrócić do pracy w swojej firmie, może zrobić to dopiero po upływie 20 tygodni od daty porodu. Zgodnie z przepisami, praca na etacie u tego samego pracodawcy możliwa jest dopiero w okresie urlopu rodzicielskiego, przy czym praca może być wykonywana w niepełnym wymiarze czasu pracy (1/2 etatu). Uzyskany zaś dochód pomniejsza proporcjonalnie wysokość zasiłku macierzyńskiego.

Praca w nowej firmie
Młoda mama, która zdecyduje się na pracę w trakcie urlopu macierzyńskiego u innego pracodawcy, nie będzie już podlegała przepisom dotyczącym ograniczeń co do wymiaru etatu, momentu podjęcia pracy oraz wysokości zasiłku - jak w przypadku firmy, która udziela urlopu.

Joanna, warto podawać źródła, jeśli coś kopiujemy: http://kadry.infor.pl/urlopy/macierzynski/756516,Praca-na-urlopie-macierzynskim-2017.html

Poza tym z przepisami jest tak, że coś co jest aktualne dzisiaj już za miesiąc dwa może przestać być aktualne, więc odpowiadanie na pytanie z 2015 roku trochę mija się z celem.

Odświeżam wątek. 

Dziewczyny może któraś z Was mi pomoże bo nie mam 100% pewności a.moja kadrowa aktualnie jest na urlopie i nie chce jej głowy zawracać.

Mam obecnie urlop macierzyński, czyli pobieram zasiłek macierzyński. Z tego jak dobrze czytam z paska nie są odprowadzane żadne składki, więc aktualnie podstawa wymiaru składek wynosi 0.

Mogę podjąć się zlecenia tylko dostałam oświadczenie, w którym jest do wypełnienia taki punkt:

Oświadczam, iż jestem objęty/a ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym z tytułu (właściwe zakreślić znakiem X):

□ Stosunku pracy

...

Równocześnie oświadczam, iż podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne emerytalne i rentowe z określonego przeze mnie tytułu w przeliczeniu na okres miesiąca jest:  □ niższa               □ równa                 □ wyższa od kwoty wynagrodzenia minimalnego (w 2022 roku jest to kwota 3010,00 zł brutto).

W pierwszym chciałam zaznaczyć, że tak bo ogólnie jestem zatrudniona przecież na umowę i mam te składki potrącane. Ale czy w drugim powinnam zaznaczyć, że ta kwota jest niższa bo obecnie na zasiłku wynosi 0 czy powinnam się odnieść do podstawy z umowy? W pierwszej chwili pomyślałam o samej umowie a teraz mam wątpliwość.