Też uważam że to becikowe powinno się należeć bez względu na wszystko;/
Tak, do becikowego jest próg 1922 zł netto. Warto sobie przeliczyć albo wysłać wniosek online i zobaczyć czy przyznają. Bo biorą to na podstawie pitów. Jak któraś mama miała w poprzednim roku macierzyński to też dochód ma niższy więc warto o tym pamiętać :)
becikowe mozna sklasac do 12 miesiaca zycia wiec warto tego czasu pilnowac;)
Kiedyś chyba becikowe było dla wszystkich i tak powinno zostać :(
Becikowe to teraz straszne zasady. Nie wiem czy ktokolwiek się łapie..
Myśle ze becikowe powinno być dla każdego dzidziulka, albo taki pakiet powitalny pampersy kocyki ubranka ewentualnie bon na artykuły dzieciece;) dla każdego malucha bynajmniej mi sie wydaje że jak nazwa wskazuje że to dla malca a nie rodziców
Aniss też tak myślę, becikowe to dla dziecka, więc czemu nie dla każdego, albo pakiecik właśnie wyprawkowy.
Można do roku życia tylko była jakaś granica październik lub listopad gdzie brali z roku poprzedzającego albo sprzed 2 lat, trzeba sobie wtedy wyliczyć co się bardziej opłaca.
Np teraz w lipcu biorą dochód za 2021 rok a od października albo listopada dochód za 2022 rok.
Becikowe powinno być dla każdego dziecka na start. Te kryterium dochodowe jest bardzo niskie.. Ciężko jest załapać sie i na dodatek trzeba ogarnąć zaświadczenie od lekarzy którzy prowadzili ciążę..
Zaświadczenie lekarz albo położna wystawia jeżeli było się pod opieką najpóźniej od 10 tygodnia ciąży. Też należy o tym pamiętać.
Nie wiem jak się na przełomie lat zmieniły kryteria z becikowym ,ale nigdy z nim problemu nie miałam. Jedynie załatwiania tyle ,że się odechciewa. Nie zmieniło się jednak to ,że do 10 tygodnia kobieta musi być pod opieką lekarza i takie zaświadczenie wiem ,że było potrzebne.
Przy pierwszym dziecku pracowałam na umowy zlecenie i nie dostawałam co miesiąc 1000 zł na dziecko ,bo kiedyś tego nie było. Teraz nawet uczennicą płacą ,które nie przepracowały dnia. Przy drugim dziecku już byłam na normalnej umowie , więc już było zupełnie inaczej.
To kryterium dochodowe na becikowe jest teraz tak niskie że ja nie wiem kto łapie się żeby to dostać. A szkoda
te becikowe to jest zart poprostu...
no troche śmieszne;) że sa takie wytyczne, mysle ze jak ktoś ma duze dochody to czy by mu sie chciało składac te wszystkie wnioski o becikowe;)
No pewnie nie bez powodu tyle zachodu o te becikowe :) Bo zapewne niektórych zniechęci jak pomyśli ile z nim załatwiania.
Z tym 500+ też do mnie bezsensu że trzeba co chwilę te wnioski składać :) Oni i tak te wszystkie dochody znają itd.
mnie to wszystko jakoś coraz bardziej irytuje
Mnie tez …
Ja też uważam że co chwilę składanie tych wniosków jest bez sensu. Przecież jak mam małe dziecko to za pół roku nie będzie miało ponad 18 lat.
wiecie a noż ktos zapomni np :)
Przyznam ze w natloku obowiazkow moze wyleciec z glowy taki wniosek
No dokładnie. Przecież to jest istna głupota i dokładnie pracy ludziom