Pozycja do odbijania

Jaka pozycja jest najlepsza i bezpieczna dla miesięcznego dziecka do odbijania ?

Ja odbijam na ramieniu - najwygodniej jak dla mnie, jakoś nie umiem tak ułożyć dziecka na kolanach. Mam wrażenie, że małej jest niewygodnie.

na początek zdecydowanie pozycja na ramieniu, wygodna dla matki i dziecka które ma jeszcze słabe napięcie mięśniowe

Ja od samego początku zawsze odbijam Synka na ramieniu. Tak jest nam najwygodniej.

Ja też zawsze biorę Synka do odbicia w pozycji na ramieniu. Zresztą to akurat jest Jego ulubiona pozycja w ogóle do noszenia.

odbijalismy synka na ramieniu, jeżeli to się nie udawało to kladlismy go na brzuszku, teraz przeważnie odbija na siedząco, ale ma już pół roku.

I mi położna poleciła tą pozycję na ramieniu, jest moim zdaniem najbezpieczniejsza zwłaszcza na początku kiedy jeszcze nie bardzo sprawnie obchodzimy się z dzieckiem, a sądzę że tak będę miała ja:)

Silver ja od samego początku odbijam Synka na ramieniu i była to dla mnie i dla niego najlepsza pozycja. Odbijał szybko i ja się najmniej stresowałam.

Nom dokładnie to ujęłas Kasia o co mi chodziło:) stres robi swoje a jak pozycja bezpieczna to czujemy się pewniejsci.

Dobrą pozycją jest pozycja na ramieniu, ale u mojego obecnie 4,5-miesięcznego Synka sprawdza się od początku najlepiej pozycja na brzuszku. W tej pozycji kładzie się dziecko na swoich kolanach (jedno kolano wyżej od drugiego, na tym wyżej kładzie się klatkę piersiową dziecka, tak żeby rączki swobodnie wisiały :smiling_face:) i jedną ręką podtrzymuje się brodę dziecka, a drugą delikatnie poklepuje po pleckach od dołu do góry.

Jeśli przy karmieniu uzywasz rogala wygodnie jest rowniez ulozyc Malucha brzuszkiem na rogal wlasnie.Mi ten sposob pokazala doradczyni laktacyjna,ale przewaznie rowniez klade dziecko na ramieniu.