Późne zasypianie

Jesli jest tak nauczone od malego to bedzie ciezko z przestawieniem :-) a ile ma corka lat?

Hej, czy macie jakieś pomysły co mogę zrobić aby moje dziecko wcześniej zasypiało? Moja córka zasypia o 23/24, nawet jak uda mi się uśpić ją wcześniej to traktuje to jak drzemkę.

U mnie dzieciakk sa od malego uczone ze o 19 ida spac.. teraz majac 6 i 4 lata to gdy dochodzi 19 zaczynaja sie pokladac i sami chca isc juz spac i zasypiaja jakos ok 20.. jak np jest weekend to siedza dluzej ale no nie ukrywam ciezko im jest..

Wszystko zależy ile córeczka ma. No i trzeba ustawiać tak drzemki lub drzemkę żeby była odpowiednia ilość godzin aktywności i wtedy wieczorem kładziemy spać

Ojej może być ciężko się przestawić , a ile ma lat ?

A o Której wstaje rano? Może za długo śpi i dlatego późno chodzi spać albo drzemki są za późno i za długie...

Mój synek jest nauczony, że chodzi o 20. Jak byl noworodkiem bywało różnie ale cały czas pilnowałam tego, żeby o 20juz był wykapany, wyciszony, pokój przyciemniony. Teraz ma 8 ms I tak zasypia z tym, że przechodzi chyba skok rozwojowy bo czesto sie budzi na cycy  :) . Wszystko zależy ile twój maluch ma w jakim jest wieku. Pilnuj rutyny może w końcu się nauczy :)

Wszystko zależy od tego jak wygląda Wasz schemat dnia. O której dziecko wstaje rano? Czy ma drzemkę, a jeśli tak to o której z niej wstaje? Może drzemka wypada zbyt późno i dlatego dziecko tak późno zasypia.  

Córka ma 4 miesiące, nie mamy rutyny w ciągu dnia, nie wiem jak mogłabym ją wprowadzić bo drzemki i karmienie wypadają o różnych porach. Córka zazwyczaj wstaje ok godziny 8, ma trzy drzemki po 30 min, ostatnia jest zazwyczaj ok godziny 17 bądź 18, później albo po prostu nie śpi długo, albo zaśnie ale traktuje to jak czwartą drzemkę. Dbam o wyciszenie wieczorem, zawsze mamy delikatne światło, nie daję jej grających zabawek, kąpiel jest zwykle w godzinach 18-19, w zależności o której córka budzi się z drzemki .

Kiedy u nas był taki

problem z jednym z synów ( mam 4ke )  wprowadziliśmy stały rytuał przed snem – u nas była to  kąpiel, czytanie książek czy kołysanka. Unikaliśmy pobudzających aktywności wieczorem, a także stopniowo przesuwaliśmy godzinę snu o 15-30 minut. W ten sposób tworzyliśmy spokojną atmosferę i pomagaliśmy maluchowi zrozumieć, że pora na sen to coś więcej niż tylko drzemka! 💕

A może juz jest tak zakodowana na te kilka dni czy tygn :) zobaczysz że z czasem jej się to zmieni Laura :) 

Jest jeszcze maleńka,  i może też ciężko jej zasnąć przez to przelewanie w brzuszku ?

Laura, daj jej czas. Ma dopiero 4 miesiace i nie będzie przesypiać nocy całych. Rutynę wprowadź chociaż na wieczór, przyciemnione światło, kąpiel, masaż, karmienie, przytulanie może jakaś wolna cichutka muzyka albo kołysanki, czas na wyciszenie tylko dla Was. Reszta to wiadomo że bez rutyny bo wszystko dzieje się trochę z przypadku

Spróbuj staly rytual , na początku nedzie ciężej ale wkoncu się uda :)

Idealny sposób który zawsze działa na starszaka, myślę, że na każdego łobuziaka, to wyjście na godzinkę na basen wieczorem. Najlepiej w domu mieć przygotowaną kolację na powrót i od razu mozna kłaść dzieciaka do łóżka  :)

Na maluszki niestety nie ma rady,none mają swój tryb, z czasem się zmieni, jak będzie skracało swoje drzemki 

Wedlug mnie ta ostatnia drzemka jest trochę za późno. O 18 zrobiłabym kąpiel, mleko, przygasiła światła, tak żeby czuła, że to już nocka. A gdy się przebudzi po prostu się przemeczcie i przytrzymajcie w tym pokoiku. W końcu powinna załapać swoją rutynę

Też mi się wydaje że ta 18 to trochę za późno. Wykap ją w porze drzemki trochę się rozbudzi w wodzie i może zaśnie. Całych nocy jeszcze może nie będzie przesypiać ale po mału można rutynę wprowadzać. Skoro budzi się ok 8 to patr mniej więcej o której je i o której śpi. Ja nawet czasami troszkę na siłę usypialam o jednej godzinie żeby tą rutynę wprowadzić. Z każdym dniem będzie lepiej 

Moim zdaniem ta ostatnia drzemka już trochę późno wypada i przez to potem dziecko potrzebuje kolejnych kilku godzin żeby się zmęczyć i zasnąć. W przypadku takich maluszków rutyna jest jednak ważna.  Powolutku małymi kroczkami spróbujecie żeby pory drzemek wypadały o podobnych godzinach, wiadomo że nie chodzi o to aby pilnować czasu co do minuty ale żeby te pory były zbliżone. 

Przez cały dzień nie mamy jakieś rutyny nigdy jej nie wprowadziliśmy dopiero gdy zaczyna się wieczór staram się robić czynności w miarę o podobnych godzinach kąpiel , pielęgnacja , karmienie , czytamy bajeczkę ze starszakiem . Staram się już wtedy nie rozbawiać syna głośnymi aktywnościami , zabawami tylko bardziej go wyciszyć ;)

Ja mam sposób na swoje dziecko. Ostatnio kiedy maleństwo pojawiło się w domu i ja późno chodziłam spać, córkę porządnie trzeba było " zmęczyć " więc tatuś bawił się z nią klockami, czy zabawy typu uciekanie na kolanach a następnie kąpiel. To pomaga i do tego dla lepszego snu cieple mleczko :).

A jak śpi w dzień ? 

u nas wstaje ok 8 potem koło 11 i 14 drzemki nastepna ok 17/18 i zasypia po 21