Późne zasypianie 8miesiecznego dziecka

Dziewczyny pomocy ! Moj synek ma 8 miesiecy do tej pory nie było problemu z zasypianiem kąpiel cyc i spanie pozniej sie budzil w nocy ale zasypial zaraz po kąpieli. Od 3 dni wszystko jest zachowane a synek po kąpieli jest pelen energii i sie bawi do 21-22. Ostatnią drzemke ma o 16:00 taka 40min bo wiecej nie spi jednorazowo. Czy to normalne ze do tej godziny nie spi. Kolysanie tulenie itd nic nie pomaga a mi rece opadaja zajmuje sie min sama czasem troche mąż ale często go nie ma. Macie jakies sposoby ? Albo wytlumaczenie co mu moze byc ?

Prawdopodobnie dosiegl Was tzw kryzys 8 miesiąca, objawia się w różny sposób, ale m in zmiana rytmu spania. Może też być częściej marudny, lub szybko zmieniać nastrój, może nie chcieć zostawać bez Ciebie. W zasadzie zostaje Ci nadal starać się zachować dawny rytm i czekać, aż się ustabilizuje, choć może to trwać trochę dłużej.

U mnie bylo podobnie :slight_smile: nie miałam pojecia o co chodzi i odkryłam że za pózno synek chodził na druga drzemke ( własnie okolo 16 go kładlam ) Sprobuj kłasć wczesniej i moze to rozwiąże wasz problem :)) Teraz mały mój pierwsza ma kolo 8 rano a drugo max o 14 go kłade , zazwyczaj 12-13 :slight_smile:

Ja tez uwazam, ze to przez ta drzemke o 16. Synek jest wyspany i nie potrzebuje wiecej snu. U nas było identycznie. Z tym ze corka ma 14 miesiecy, od jakiegoś czasu ma tylko jedną drzemkę w ciągu dnia, staram sie kłaść ja najpóźniej o 12 na drzenke, tak zeby pospala max do 15. Jak pojdzie spać pozniej np 13-14 i spi do 16 albo później moge zapomnieć o tym ze pójdzie spać jak zawsze przed 20. Zasypia wtedy 21-22:/ Na szczescie zdarza sie to rzadko bo pilnuje tego w ciagu dnia zeby nie kłaść jej tak późno. Choc od kilku dni i u nas jest problem bo corka do godziny 20 zawsze spała, a teraz usypia ok 20.30, tez zastanawiam sie dlaczego. Zastanawiam sie czy to nie skok rozwojowy, bo w nocy tez spi kiepsko, albo juz jest starsza i nie potrzebuje tyle snu.
Moze i u Was synek nie potrzebuje juz tyle snu i dlategi chodzi pozniej spac. Spróbuj moze nie kłaść go na te drzemke o 16, albo przesun ja o godzinę szybciej np 15 i zobaczysz czy jest to samo.

A.Dołowa a próbowałaś położyć synka wcześniej niż o 16 ? Bo może ta drzemka jest przyczyną późnego chodzenia spać .
Albo jakiś kryzys 8 miesiąca ale o tym wspomniała wcześniej Grimper.
Ewelina moja Hania też ładnie zasypiała około 20 a teraz nie wiem co jej się stało od kilku dni owszem zasypia około 20 ale budzi się w nocy i nie chce spać lub zaśnie i po godzinie wstaje wyspana a w dzień ma dwie drzemki . A już tak ładnie przesypiała noce.

Moona czyli to jakaś powszechna przypadłość wśród dzieci:/ Hania ostatnio obudzila sie ok 2.30 i usnela po 5, chciala sie bawic w tym czasie i ani w głowie bylo jej spanie.

Wyprobuje dzis narazie sie trzyma ale maruda straszna nie wiem czy da rade do 19. Trzymajcie kciuki…

Ewelina ja to jej nocne wstawanie tłumaczę sobie wychodzącymi zębami , bo nie widać żeby jej coś innego dolegało.
My ostatnio siedzieliśmy od północy do 3 i się z nią bawiliśmy a jak chcieliśmy ją uśpić , to nie dało rady żadnym sposobem.

A.Dolowa trzymamy kciuk :slight_smile:

A no dzieciaczki czasem tak maja :frowning: tez to przerabialam z synkiem pobudki nocne i bujasz i lulasz i spiewasZ i nic … :slight_smile: A. Dolowa wydaje mi sie ze drzemka o 16 jest przyczyna duzej energii Twojego synka :slight_smile: trzymam kciuki za Was :slight_smile:

Mi się wydaje że to niestety chodzi o tą drzemkę o 16. Mój Mały ogólnie chodzi spać o 19.30 no ale jak mi do 15 nie zaśnie to już go później nie kładę. Nawet jak zaśnie o 15 to on śpi krótko i za pół godziny już jest wyspany.
Dzisiaj np zasnął na godzinę o 12 i do wieczora już nic nie spał. Ma 7 miesięcy.
Dziewczyny ostatnio była pełnią i może Wasze maluchy nie mogą przez nią spać. Syn mojej kuzynki tak właśnie ma, że w czasie pełni nie śpi tak ładnie jak zazwyczaj.

Moona u nas tez wyżyna sie dolna czwórka, może być przez to.
A druga sprawa o której nie chciałam pisać żebyście nie myslaly o mnie jak o wariatce to pełnia księżyca;) Kasia poruszyła ten temat to sie podłącze. Ostatnio pisałam w innym wątku ze moja Hania tez gorzej spi jak jest czas pełni księżyca. Moze wyda Wam sie to smieszne ale u mnie w rodzinie tak jest. Gorzej śpimy, a Hania i mój siostrzeniec kreca sie całą noc, albo wybudzaja:/ Na szczęście niedługo koniec pełni zobaczymy czy minie;)

Ewelina mojej kuzynki Syn tak samo właśnie spać nie chce a jak zaśnie to na chwilę i znowu się budzi no i ona mi mówiła że jak pełnia mija jak ręką odjął inne dziecko od razy śpi ładnie. Jednak coś w tym jest, że pełnią tak działa na dzieci.

Ewelina u nas dwie czwórki są idą na raz 4 trójki i jeszcze 2 czwórki …
Może coś w tej pełni jest i dzieci źle śpią i się co chwilę wybudzają .

Ja jeszcze co do pełni nie mam obserwacji ale za to bez drzemki o 16 zaraz po kąpieli cyc i spał do 8 rano :slight_smile: dzięki dziewczyny :slight_smile: oby juz tak zostało warto było jego pomeczyc i siebie :wink:

No to super ze spał tak długo :)) oby tak dalej :slight_smile:

A.Dolowa świetnie spał :slight_smile: Oby tak codziennie :slight_smile:

Dobrze że natrafiłam na ten wpis. Moja córka ma dokładnie to samo. Od jakiegoś czasu bardzo mało śpi. W dzień praktycznie wcale, a po kąpieli się rozbudza. I tak chodzę z nią do trzeciej nad ranem, a wstaje z córką o siódmej. I tak to trwa około miesiąca może trochę dłużej. Tak jej się zaczęło od czasu ząbkowanie. Ząbek wyszedł a ta zmiana się została. I od tamtego czasu córka śpi ze mną w łóżku, bo później już nie mam siły by ją co chwilę przekładać do łóżeczka i powrotem do łóżka bo od razu się budzi. Próbuje córkę przestawić ale jest ciężko. Jeszcze myślałam nad taką opcją, że skoro rozbudza się po kąpieli to chyba jej zmienie porę kąpieli. Zamiast myć wieczorem córkę będę myć ją rano tak jak była myta w szpitalu. Rozbudzi się na dzień i wtedy może bedzie w nocy spała.

Moje dziecko od 4 miesiąca życia do roku czasu spała tylko 23 minuty na dzień.
Jedne dzieci potrzebują więcej snu, inne mniej. Nic nie zrobimy.

Rytm dnia niemowlaka zmienia się bardzo w ciągu pierwszego roku. Próbuje sobie przypomnieć jak synek zasypial w 8-mym miesiacu, ale nie pamietam tego dokładnie. W jeden miesiac padał o 19- 20, a w innym to my padaliśmy z mężem ze zmeczenia a on o 23 jeszcze byl pełen energii. Wszystko zależy od tegi ile dziecko śpi w ciagu dnia. Jeśli mało do szybciej zaśnie wieczorem. Z drugiej strony skoro po kąpieli dziecko jest wybudzone to moze warto troszke wczesniej je kąpać. Wtedy zdąży sie jeszcze wyszaleć i zaśnie o dobrej porze :slight_smile:
O pełni księżyca i problemach ze snem jeszcze nie słyszałam:) ciagle dowiaduje sie tu czegos nowego :slight_smile: życzę powodzenia i cierpliwości:)

Córka przed chwilą się uspokoiła. Nagle zaczęła krzyczeć. Cyca nie chciała. Więc dałam camilie i na razie przeszło. Zobacze co będzie dalej.