Niedobór żelaza w trakcie ciąży może doprowadzić do wystąpienia anemii i innych poważnych
powikłań: przedwczesnego porodu, zaburzeniami w rozwoju płodowym, małą masą urodzeniową
dziecka, a nawet poronieniem.
Odpowiednio zbilansowana dieta nie zawsze wystarczy, aby skutecznie zapobiegać lub walczyć z
niedoborami żelaza. Wówczas lekarz w trakcie wizyty zaleca stosowanie preparatu zawierającego ten
pierwiastek. Aby zapobiegać niedoborom żelaza w trakcie ciąży, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
rekomenduje stosowanie dodatkowej suplementacji żelaza u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i
karmiących. U kobiet planujących ciążę rekomenduje się stosowanie 18 mg żelaza dziennie. Przyszłe
mamy do ukończenia 8 tyg. ciąży powinny przyjmować dziennie 26-27 mg żelaza, a po ukończeniu 8
tygodnia zaleca się 30 mg dziennie. W przypadku stwierdzenia niedokrwistości, suplementacja żelaza
zalecana jest w dawce 60-120 mg dziennie, a konkretną dawkę ustala lekarz na podstawie wyników
badania krwi.
Należy pamiętać, że żelazo jest pierwiastkiem toksycznym i jego nadmiar może wywoływać negatywne
skutki uboczne.
Aż takiego problemu nie miałam żeby tak to kontrolować i tak się wspomagać jedynie miałam zalecane jakieś tabletki już nie pamiętam jakie i przez konkretny okres czasu je brać później powtórka z badań i było ok. Na tym się skończyło
Ja,na szczęście nigdy nie miałam większych problemów z żelazem , jednak kilka kobiet z mojego otoczenia tak i wiem, że jest to naprawdę bardzo ważne.
Pod koniec ciąży musiałam brać żelazo.
Ja musialam przyjmowac żelazo w pierwszej ciazy, i teraz w trzeciej. Mam nadzieję że beda wfekty bo niestety tardyferon fol mi nie pomogl, teraz biorę feroplex.
Ja całą ciążę brałam żelazo. Na szczęście dobrze je tolerowałam. Dieta bogata w żelazo mało dawała i trzeba było wspomagać się farmakologicznie. na szczęście to były jedyne tabletki, poza witaminkami jakie przyjmowałam, więc dało się przeżyć.
Mi też pamiętam tardyferon nie pomógł a źle się po nim czułam ciężko w żołądku i zaparcia. Teraz biorę mała dawkę 27 mg mogłoby być więcej teraz po morfologi zobaczę jaki mam poziom.
W moim przypadku żelazo musiałam brać na końcówce ciąży poniewaz jego niedobór spowodował lekką anemie i uporczywe zajady w kącikach ust natomiast jego niedobór został szybko wykryte i ustabilizowany dlatego tez problemy odeszły bardzo szybko
Jestem w 31 tyg ciąży.
3 tygodnie temu byłam u ginekologa i zalecił brać mi szelazo gdyż groziła mi anemia bo miałam za niska hemoglobine.
Teraz gdy je biorę codziennie np. 3 dni pod rząd to boli mnie brzuch mam niskie lub wysokie ciśnienie.
Czy to możliwe, że to od żelaza?
Żelazo brałam w poprzedniej ciąży ale dopiero w końcówce. W obecnej ciszy nie mam przypisanego żelaza
Czytałam, że to może być zatrucie, że niby za wysoka dawka. Jem jedna kapsułkę dziennie lub co 2 dni
Monia, ja również pod koniec ciąży miałam niską hemoglobinę. Na początku lekarz zalecił dietę bogatą w żelazo, warto jeść migdały, orzechy, brokuły, natkę pietruszki i wiele innych produktów bogatych w żelazo. Trzeba było się jednak wspomóc tabletkami, jednak nie miałam po nich żadnych dolegliwości.
U mnie nieco lepiej było po feroplex, ale też bez szału, potem jeszcze w szpitalu przed porodem dostałam dodatkowe tabletki ale nie pamiętam jak się nazywały i też miałam po nich zaparcia.
Mi lekarz w ciąży przepisał szelazo bo miałam niskie żelazo i kazał jeść dużo orzechów,migdałów,buraki
Zatrucie po takiej małej dawce to niemożliwe, ale widocznie nietolerancja preparatu. Odstaw na parę dni i zadzwoń do ginekologa może niech powie czy to rzeczywiście konieczne żebyś brała jeśli masz się tak męczyć. Hemoglobina w ciąży zawsze jest poniżej normy lub na dolnej granicy normy taka jest fizjologia.
Ja w każdej ciąży anemia i żelazo w tabletkach dodatkowo dieta, oprócz zaparć nic się nie dzialo
A ja w pierwszej ciaży pomimo mocnego żelaza na receptę ciągle anemia i niski poziom. Teraz nie łykam nic z żelazem i mam za wysoki poziom ,co ponoć również nie jest dobry.
Ja pod koniec ciąży miałam niski poziom żelaza ale nic poza tym, na szczęście
Ja biorę suplementy dla kobiet w ciąży z żelazem - tak, wiem, ze teraz nie zaleca się suplementacji gdy nie ma konkretnego wskazania, ale znajac swoją historie porodowa wole dmuchać na zimne (anemia, utrata krwi, potrzebna była poważna suplementacja)
Schwarscie ja miałam to samo podczas pierwszej ciąży mimo , że od początku brałam witaminy zawierające żelazo miałam anemie i po porodzie musiałam przyjmować żelazo przez 2 miesiące żeby unormować... podczas drugiej ciazy 2 tyg brałam żelazo i wyniki miałam dobre w czasie ciąży jak i po porodzie. Jak widać podczas każdej cięży może być inaczej ;)