Powrot miesiaczki

H3j mam pytanie kiedy powrocil wam okres po porodzie
Urodzilam 3 miesiace temu mala karmie os poltora miesiaca butelka i okresu nie mam mleko mi jeszcze Leci z obydwu piersi

Nikt nic :frowning:

Liberowa karmisz piersią tzn ściągasz mleko z piersi i dajesz w butelce czy dajesz mm ? Bo to różnica jest A co do miesiączki trzeba czekać aż mleko zniknie mówi się że około 6- 8 tygodni od skończenia karmienia powraca miesiączka

Juz tylko karmie butelka calkowici od poltora miesiaca I mleko mi.dalej z piersi leci
Tak wlasnie sie zastanawialam czy piersi musza sie zasuszyc calkowicie zeby dostac miesiaczke. Nie bola nic z nimi sie nie dzieje sa miekkie a mimo to mleko dalej jest

Dziekuje Aisa94 za odp :::*

Liberowa ja bym tak poczekala jeszcze te pół miesiąca A jakby dalej nic to poszła do ginekologa. Przy okazji czy pijesz szalwie by wyhamować laktacje?

Nie nic nie pilam i nie bralam zadnych tabletek na zatrzymanie laktacji. W poniedzialek mam wizyte

Liberowa więc szałwia działa hamujaco na laktacje i jest to naturalne rozwiązanie więc systematycznie pij żeby wyciszyć laktacje :slight_smile:

No i szalwia nie ma efektów ubocznych jak w przypadku tabletek na zatrzymanie laktacji :slight_smile:

Ja pierwszą miesiączkę dostałam po 7tyg od karmienia piersią. Liberowa ja mialam miesiączkę pomimo, ze odciagalam mleko i wlasnie dostalam miesiączkę w 7tyg odciągania mleka.

A ja nie zrobilam nic myslalam ze samo zaschnie a tu jest inaczej.
Mamusia Kubusia a pamietasz jakie mialas objawy na miesiaczke ?

Ja dostałam okres tydzień dwa tyg po połogu . Synka karmiłam miesiąc bezskutecznie więc i tego mleczka to praktycznie nie było. Nie musiałam zasuszac ani nic tworzyć w przeciągu chyba tygodnia , półtora zaniklo samo .
Aisa podała przykład szalwie A ja Ci jeszcze dodam stanik taki z ciasniejszymi miseczkami .

Hej. Okresu dalej brak 20 maja 4 mies po porodzie 2.5 mies od odstawienia od piersi. Bylam u gin ktory powiedzial ze ciaze wyklucza bo jajniki jeszcze nie sa gotowe po porodzie i niema takiej opcji cos w tym stylu. Przepisal mi plastry antykoncepcyjne i pow zebym zaczea stosowac.

Ja szybko dostałam. Jakieś 2-3 mc po porodzie

Hej ja urodziłam 29.09.2018 karmiłam tydzień, ostatnia kropelka zleciała mi może w połowie października lub troszkę dalej. Pierwszą miesiączke od porodu dostałam 11.12.2018

A ja nafal pokarm mam gin nic mi nie dal bo ja z tego wszystkiego zapomnialam powiedziec ze dalej mam mleko. Zesteresowalam sie calym badaniem pow tylko o tych jajnikach ale dokladnie tez nic szczegolnego tylko ze nie sa gotowe. I przepisal plastry antykoncepcyjne

Ja dostałam miesiąc po porodzie miesiączkę także to kwestia indywidualna każda z nas ma inaczej .

Liberowa - tak jak Pati napisała: to kwestia indywidualna. Wszystko zależy od organizmu. Ja urodziłam na początku kwietnia. Mimo, że ciągle karmiłam piersią to pierwszy okres miałam miesiąc po zakończeniu połogu (lipiec/sierpień), potem miałam krwawienie we wrześniu. A potem już nie miałam. Okres po ciąży może być na początku nieregularny bardzo. A ostatnio okazało się, że znów jestem w ciąży mimo tego, że nie miałam okresu i karmiłam piersią :slight_smile: Więc, jeżeli zależy Ci na okresie w związku z kolejną ciążą, to się nie przejmuj - nie jest on potrzebny :slight_smile: A jeżeli boisz się czy na pewno wszystko jest ok, to możesz kontrolnie iść do innego lekarza. Najczęściej jednak lekarze twierdzą, że dopóki karmisz piersią (jest mleko) to okres się nie pojawi.

Ja nie karmie piersia prawie 2 miesiace u gin bylam tydzien temu to powiedzial ze jajniki jeszcze nie funkcjonuja prawidlowo. Mleko w piersiach dalej mam.
Stosunek ostatni 17 dni temu wczoraj robilam rano test negatywny mimo powodow sw spokoju ale to nic tez mi nie dalo. Okresu dalej niemam

Ja bym poczekała spokojnie do miesiączki. Być może jak mleko zaniknie całkiem to się pojawi, więc nie ma powodu do stresu. Natomiast jeśli faktycznie się martwisz to udaj się do ginekologa i on Ci powie na czym stoisz i rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości.