Powrót do formy po cesarce

Cześć dziewczyny.
Jestem mamą 5-miesięcznego Stasia.
Poród odbył się metodą cesarskiego cięcia. Moja waga sprzed ciąży to 46kg. W ciąży przytyłam 19kg, a teraz waga wskazuje u mnie wciąż 56kg. Ciężko mi z tym, wiem że na to potrzeba czasu.
Ale jak było u Was? Jak szybko wróciłyście do swojej wagi? Czy stosowałyście jakieś ćwiczenia. Jak szybko wróciłyście do aktywności fizycznej i od jak zaawansowanych ćwiczeń rozpoczynałyście?
Mi lekarz zalecił czekać do 6 miesięcy od porodu, czyli już za miesiąc mogłabym rozpocząć ćwiczenia. Jednak nieraz po całym dniu zajmowania się Maluszkiem, boli mnie w okolicy rany, dlatego boję się rozpoczynać jakiekolwiek treningi, żeby się nie przeforsować.

Ja momentalnie po porodzie zrobiłam się jak patyk. Nie musiałam nic robić. U mnie było tez tsk, ze karmiłam piersią i chyba to też pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramow. 2 miesiace po porodzie wazyłam o 7 kilo mniej niż przed ciążą. Teraz trochę “doszłam do siebie”, ale i tak waze prawie o 5 kilo mniej niż przed ciążą. Rodziłam naturalnie. Przed samym rozwiązanie byłam tez bardzo opuchnięta, nogi jak balon, duzo wody w organizmie. O porodzie musiałam 2 razy w nocy zmieniac pizame i codziennie posciel, bo leciał ze mnie pot ciurkiem. Nie cwiczyłam, ale nie jadłam slodyczy, w ogole mało jadłam na początku karmiac piersią, bo nie wiedzialam co jesc, bo lekarka moja miała takie porady z kosmosu, ze juz niewiele do wyboru mi zostało.

Mysle, ze potrzebujesz czasu na dojscie do formy. Kazda kobieta jest inna i w innym tempie traci wagę (lub nie). Warto wdrozyc cwiczenia jesli widzimy, ze tych kg jest za dużo.

A mi się wydaje że jako kobieta masz dobra wagę. Jak patyk chcesz wyglądać? Ja po cc wróciłam dosyć szybko do aktywności fizycznej. Nawet już nie pamiętam jak szybko ale jakoś po 3 mc zaczęłam delikatne ćwiczenia.

paulina.leszczynska rzeczywiście, może moja waga sprzed ciąży, ale naprawdę się starałam i jak udawało mi się dojść do 47kg to naprawdę był cud :smiley:
Już w zasadzie, po przemyśleniach nie chodzi o tą wagę, tylko sam mój wygląd (proszę, nie myślcie tylko sobie, że jestem osobą dla której liczy się tylko wygląd), ja po prostu chciałabym dobrze czuć się we własnym ciele, a póki co, to daleko mi od tego. A pamiętasz od jakich ćwiczeń zaczynałaś?
Początkowo też karmiłam (teraz niestety nie mam pokarmu), uważałam na to co jem, czyli jadłam mało, a mimo to waga stoi w miejscu. Nie mówię tu oczywiście o żadnych dietach, bo nigdy nie odmawiałam sobie jedzenia, a co dopiero jako karmiąca mama, ale wydawało mi się, że skoro jadam mniej (z obawy, żeby nic nie zaszkodziło synkowi), to jakoś pójdzie łatwiej.

Ja miałam aplikacje na tel dzięki której oczywiście z dietą zlecialam 14kg w trochę ponad miesiąc . Ale u ciebie waga wydaje mi się ok , taka akurat .
Jak wazylas 46 kg to nie miałaś czasem niedowagi ?

Rewers co to za aplikacja :smiley:

Kwinta. Nawet nie pamiętam. Wiem że ok 6 mc już ostro dawałam z brzuszkami. A co ci się nie podoba w twoim wyglądzie?

Paulina , zrzut ci zrobiłam ale nie chce wejść “Trening brzucha” ABS work out . Ikonka z brzuchem w czerwonym topie .

Najbardziej to obwisły brzuch i uda. Nie mieszczę się w żadne swoje ubrania sprzed ciąży, nadal chodzę w ciążowych ubraniach.
rewers342 zawsze ważyłam trochę poniżej normy, ale naprawdę nic nie mogłam z tym zrobić, nigdy nie ograniczałam się z jedzeniem, wręcz przeciwnie lubiłam jeść i nigdy nie odmawiałam sobie słodyczy, ale waga wtedy stała w miejscu, od liceum ważyłam te 46kg max. 47 :wink:
Zaraz sprawdzam aplikację.