Powody częstego wypróżniania się

Mikołaj ma 8 miesięcy od kilku dni dość często się wypróżnia, tzn robi kupkę 4-5 razy dziennie. Dziwi mnie to ponieważ do pewnego momentu były kupki raz na 5 dni potem jak zaczęłam wprowadzać zupki i deserki to była raz dziennie a teraz jest ich 4-5 czy to normalne ? czy może mieć na to wpływ zmiana mleka z 1 na 2 ? Dodam, że karmiony częściowo mlekiem moim (jest go więcej) a częściowo mm. MM podaję w proporcji 1:1 - Bebiko1 i Bebiko2. Kupki są żółte i dość rzadkie. Nie mam pojęcia jak często robią kupki inne dzieci dlatego pytam Was :wink:

Moje dziecko ma 7,5 mca i odkąd wprowadziliśmy pokarmy stałe tez robi więcej kupek ale maja taka normalna konsystencje nie sa rzadkie. Większa ilość kupek może być spowodowana stałymi pokarmami które nie trawią się tak łatwo jak mleko mamy- mleko kobiece dziecko trawi w ok 98%, Z pokarmów stałych jest więcej resztek pokarmowych które niestrawione przechodzą do kału i to może być ta przyczyna. Moje dziecko obecnie robi ok 3-4 kupek dziennie i pediatra powiedział ze jest wszystko ok. Czasami jest ich mniej zależy to od dnia. Ale tak jak mówi kasik może faktycznie u was jest to przez zmianę mleka. Często objawem sporej ilosci luźnych kupek mogą być żeby zwłaszcza jeśli dziecko dodatkowo jest niespokojne. Chyba najlepiej byłoby to skonsultować z pediatra. A od kiedy wprowadziłaś to następne mleko i czy to od tamtej pory pojawił się ten problem.

Mleko 2 zaczęłam wprowadzać wcześniej ale tak myślałam, że może teraz się to wyregulowało i właśnie nie wiem czy to problem, że robi tyle kupek? Może to normalne dlatego pytam Was jak mają wasze dzieciaki. W najbliższym czasie idę z jego siostrą do szczepienia więc zapytam pediatry ale w sumie chciałam poczytać Wasze opinie może się trochę uspokoić :wink:

Może dziecko jest uczulone na jakiś produkt stały i w ten sposób to się objawia.

Tylko, że nie wprowadzałam nic innego niż do tej pory jedli. Sama też jem praktycznie cały czas to samo. Gotuję im sama zupki i robię deserki także też wiem, że skład jest ten sam.

u nas były to zęby, częste kupy, rzadkie, po ok 2 tygodniach od skończenia tych kup popjawiały się zęby

Aha tak późno? bo właśnie myślałam, że może zęby ale nic tam nie czuć pod palcem, dziąsła nie są spuchnięte. Mały do tego jest bardziej marudny niż zwykle.

Leila a dziecko ma już jakieś ząbki? Dodatkowo jest marudne wiec może za jakiś czas mogą one się przebić przez dziąsła mimo ze nie sa rozpulchnione ani spuchnięte.

Matro dziecko nie musi mieć widocznych ząbków żeby mieć biegunkę od ząbkowania , zanim zęby się przebiją dziecko może mieć biegunkę … Leila częste kupy mogą być powodem alergii , może to być reakcja na zmianę mleka ale może to być tez zapowiedź wychodzących ząbków…
Bardzo często podczas ząbkowaniu towarzyszy tzn" biegunka ząbkowa "przynajmniej u nas tak to nazywamy , dziecko może robić nawet 10 kup dziennie ,u mojej córci w wieku 6, 5 miesiąca pojawiła się biegunka , co zjadła to przelatywało przez nią ,biegunka trwała prawie miesiąc … dawałam jej kleik ryżowy na zespolenie się kupki , marchew i elektrolity żeby się nie odwodniła ( acidolac) .Biegunka była spowodowana w jej przypadku ząbkowaniem , teraz ma śliczne dwa ząbki na dole :slight_smile:
Twój synek ma już 8 miesięcy więc bardzo możliwe że to od zębów :slight_smile:

No tak ząbków jeszcze nie ma ale ja myślałam że to wszystko ciut krócej trwa(kilka dni) … :smiley: a tu piszesz, że miesiąc ??? 10 kup ?? aha to chyba muszę uzbroić się w cierpliwość ;D i zakupić jakiś duży pak pieluch hehe

Tak przy ząbkowaniu tez może pojawić się biegunka.
Spróbuj podać Acidolac na unormowanie kupek. Podawaj marchewki. Teraz raczej nie dawaj dziecku jabłek, ponieważ po nich kupki będą jeszcze rzadsze.

oj leila ja już myślałam że to rotawirus bo tak przez nią przelatywało ale bratowa i teściowa jak tylko zobaczyły to mówiły że ich dzieci też tak miały od zębów ,poza biegunkami była cała happy ale masz rację pieluch poszło hoooh oooooooooo :stuck_out_tongue: