Powikłania po szczepieniu MMR?

Czesc Mamusie,
Mam pytanie i chciałabym się podzielić moim doświadczeniem, może ktoś z Was miał podobną sytuację i będzie w stanie doradzić.

6 dni po szczepieniu MMR u mojej córki pojawiła się wysypka, a dzisiaj, czyli 8 dnia, gorączka. Wysypka zaczęła się rozprzestrzeniać. Zaczęłam szukać informacji i w wielu źródłach internetowych, w tym na stronie WHO, przeczytałam, że takie przypadki po szczepieniu mogą się zdarzyć. Niestety, dwóch lekarzy, do których się zwróciłam, twierdzi, że to niemożliwe i że wysypka nie ma związku ze szczepieniem.

Dzisiaj rozmawiałam telefonicznie z lekarzem, który stwierdził, że gorączka po szczepieniu to normalna reakcja, ale wysypka to rzekomo alergia na jedzenie, kosmetyki itp.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Jakie są Wasze doświadczenia po szczepieniu MMR?

Ciężko stwierdzić czy to od szczepienia. 6 dni po to trochę długo i ogólnie teraz dużo rzeczy pyli wiem nie wiadomo na co to jest

W dokumencie ze strony Who w pomaranczowej ramce jest napisane ze wlasnie najczesciej goraczka i wysypka wystepuje po 7-12 dniach.
Wysypka występuje u ok. 2–5% i trwa około 2 dni.

Skoro tak jest napisane to ciekawe czemu lekarze sądzą inaczej. Poczekaj te dwa dni i zobaczysz czy sie zmniejszy w takim razie

U nas nic takiego nie było :frowning:

Podczas tej rozmowy telefonicznej lekarz wypisał coś przeciwalergicznego dziecku?

Jeśli faktycznie może trwać około 2 dni, to poczekaj chwilę, jak nie zejdzie to wtedy udaj się do swojego pediatry

U nas tez nie bylo zadnej wysypki. Choc dziwne ze lekarze tego nie lacza… tak sie zdarza i to przeciez nic zlego ze sa jakies poszczepienne sytuacje. U nas po rota strasznie duzo ulewal wrecz fontanna

Corce szybko przeszla ta wysypka. Z moich obserwacji i dochodzenia wynika ze lekarze mogli zaprzeczac umyslnie ze to po sczepieniu tak zeby nie uzupelniac zgloszenia do sanepidu. Wyczytalam w interenecie ze taki nop powinien byc zgloszony.

Zawsze możesz sama zgłosić.

Właśnie jesteśmy po szczepieniu 5w1 plus Rota i zalecono żeby prewencyjnie podać przeciwbólowo paracetamol i tak się zastanawiam czy jest sens? Podawałyście jak nic się nie działo leki? Mały przysypia, nie daje na razie oznak jakby coś bolało…

Nie podawałam. Podałam dopiero wieczorem, jak córka płakała i nie było opcji jej uspokoić, wtedy widziałam, że coś ją boli.

O jej nawet nie wiedziałam że coś takiego może mieć miejsce

Po tym szczepieniu synek równo tydzień po dostał wysokiej gorączki, która trwała trzy dni. Gorączka minęła, pojawiła się wysypka na brzuszku, która również trwała trzy dni. To się zdarza bardzo często. Mogą też być lekko powiększone węzły chłonne.

Jak coś się dzieje po szczepieniu to raczej w 2 dobie max 3 czasem więc może coś zjadła albo zmieniłaś kosmetyki do pielęgnacji.

Po tym szczepieniu takie powikłania mogą pojawić się właśnie po tygodniu. Warto to wiedzieć. Ja nie wiedziałam, syn strasznie płakał i lekarka mi nie powiedziała, dlatego po tym tygodniu, gdy gorączka przekroczyła 38 st w życiu bym nie pomyślała, że to przez szczepienie. Dlatego też umówiłam się na wizytę. Koleżanka też mi mówiła, że u jej córki było to samo.

zależy jaka szczepionka, nam lekarz powiedział, że jak “żywa” to objawy po tygodniu. u nas wystąpiła gorączka 7. dnia.

Ja wczoraj byłam na szczepieniu na meningokoki i też nam profilaktycznie już dano pedicitamol przed iniekcja. Potem po powrocie dałam wieczorem przed spaniem jak płakał cały czas i nie dało się go uspokoić. Miał 37,7 i pewnie coś go bolało. Po podaniu zasnął i całą noc przespał.

Ja jeszcze jestem przed MMR więc dobrze wiedzieć czego mogę się spodziewać

A na jaką szczepionkę się zdecydowałaś ? I musiałaś zapłacić w całości za nią czy miałaś jakieś dofinansowanie z gminy ?

A mozna miec dofinansowanie na meningokoki ? Nie slyszalam o tym. Moze zależy od regionu. Sa tegiony w polsce gdzie występują zachorowania na menigokoki