Witam.
Jakis czas temu dostalismy skierowanie na usg glowki. Winiki podala nam pani doktor telefonicznie, mowiac, ze powiekszona jest komora mozgowa i ze najpierw trzeba bedzie zrobić jeszcze jedno usg. Powiem szczerze ze troche sie naczytalam, jestem przerazona i nie wiem co o tym myśleć bo niektóre wiadomości byly sprzeczne z innymi. Co robic?
A które wiadomości były sprzeczne bo nie podajesz ?
Czy chorowałaś w ciąży np. na toxoplazmozę, opryszczkę ?
Nie zamartwiaj się na zapas tylko powtórzcie badania i zobaczycie co pokażą skoro lekarz nic szczegółowego nie przedstawił to nie jest tak źle - tak myślę i jeszcze kwestia tego że takie informacje zostały przekazane telefonicznie;// moim zdaniem powinno być umówiona wizyta i lekarz powinien opisać wynik i zaproponować dalsze metody diagnostyki dziecka.
Wlasnie miedzy innymi o tej toxoplazmozie…tu pisza ze nie ma nic do rzeczy…gdzie indzie ze ma…raz pisza ze to bardzo niebezpieczne a kiedy indziej zeby sie tak nie martwic… I troche zglupiec mozna.
Nie chorowalam ani na toxoplazmoze ani opryszczke.
Tak samo mysle, nie powiedzial nic takiego, zero informacji…a wiadomo jak to z interntem
Kochana! Nie bierz do siebie wszystkiego co przeczytasz w internecie. Każdy przypadek to indywidualność. Najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli skonsultujesz się z lekarzem. Specjalista oceni powagę sytuacji mając przed sobą wyniki badań ,ogólny obraz i przebieg dolegliwości. Wykonaj drugie badanie USG tak jak to zaleciła Pani Doktor. To jest tylko sprzęt, który jest czasami również omylny. Nie martw się na zapas!
Trzymam kciuki, aby nie było to nic groźnego.
POZDRAWIAM !
Katarzyna, wiem ze nie wszystko co pisza to prawda. Dlatego napisalam na forum, bo moze ktos akurt cos by o tym wiedzial
Paula u mnie w rodzinie wyszło u jednego dziecka łódkogłowie i też nie mieliśmy z tym styczności…wielka niewiadoma…więc wiem co przeżywacie ale na prawdę na razie trzeba poczekać na konkretne informacje od lekarza i nie zamartwiaj się na zapas- wiem, że łatwo sie mówi ale wiem co przeżywasz…
Paula mimo, że nie spotkałam się z powiększoną komorą mózgówą to uważam, że powinnaś przede wszystkim nie czytać nic w internecie bo będziesz się tylko niepotrzebnie stresowała. Umów się na wizytę do lekarza niech on dokładnie Ci wytłumaczy co niepokoi go w USG Twojego Malucha.
Mam nadzieje ze jest to tylko błąd maszyny a po powtórzeniu okaże się że wszystko jest w porządku.
Paula ja również uważam że nie powinnaś opierać diagnostyki dziecka na informacjach z internetu. Tu może wypowiedzieć się każdy, napisać bzdure i podpisać dr. n. med. Jan Kowalski a w rzeczywistości być tramwajarzem (nie obrazajac ludzi tego zawodu). Moim zdaniem badanie powinno zostać powtórzone i dokładnie skonsultowane przez neurologa dziecięcego. Powinien wytłumaczyć ci skąd dana nieprawidłowość się wzięła, co ją spowodowało oraz jakie są następstwa i zalecenia ewentualnie dalsze leczenie. To jest obowiązek lekarza i ty jako mama pacjenta masz prawo tego wymagać.
Radzę Ci uspokoić nerwy (wiem że to trudne) i nie czytać już nic w internecie. Jeśli nie możesz opanować stresu, zanim dostaniesz się do specjalisty odwiedź lekarza rodzinnego. Powiedz o swoich wątpliwościach i poproś aby co nie co opowiedział o tym.
Ściskam was mocno, informuj nas na bieżąco w miarę możliwości. Pozdrawiam
Paula, poprosiliśmy naszego specjalistę Panią doktor Chrzanowską-Liszewską o wypowiedź. Wierzymy, że jest to lepsze źródło informacji niż wyszukiwarka, tak jak pisze k.Sepiolo. W internecie jest pełno nieprawdziwych lub podkoloryzowanych informacji Mamy nadzieję, że niedługo Pani doktor zabierze głos w dyskusji. Pozdrawiamy serdecznie
Kochani, wiem. Chcialam tylko dowiedziec sie co to jest bo szczerze pierwszy raz zetknelam sie z czyms takim i nie potrafilam sie powstrzymac przed zajrzeniem do internetu. Tam doszlam do wniosku ze nic mi to nie da, wiec postanowilam napisac na forum.
Dziekuje wszystkim, rowniez pozdrawiam.
Dobry wieczór.
Jak zapewne Pani przeczytała w internecie, w mózgu są obecne 4 komory, dwie boczne oraz III i IV. Czasami, po jakichś przejściach np. infekcji, porodzie zabiegowym, niedotlenieniu, z powodu niedojrzałości komory boczne ulegają poszerzeniu. To znaczy, że są podane normy wielkości komór dla danej grupy wiekowej i sprawdza się, czy szerokość komór mieści się w tej normie. Proszę pamiętać, że jest to średni rozmiar, czyli ten, który statystycznie najczęściej występuje. Jeżeli wymiar jest większy, należy w kolejnych badaniach USG obserwować, czy komory się powiększają, czy są, w sposób stały, szersze i zachowany jest ten wymiar. Proszę pamiętać, że jest to badanie dodatkowe, trudne, wymagające dobrego sprzętu i doświadczonego lekarza. Jeżeli Pani się niepokoi, można zrobić badanie w innym miejscu i zastosować się do zaleceń o dalszej kontroli. Lekarze wykonujący badanie zaleci kontrolę. W przypadku poszerzenia wymiaru komór należy wykonać badanie kontrolne za tyle czasu ile zaleci lekarz.
Pozdrawiam
Niecaly miesiac temu robilismy drugie usg glowki i do tej pory czekam… Doktor miala zadzwonic w piatek lub najdalej poniedzialek po usg, nie odezwala sie dzwonilam sama, nie odbierala wiec osobiscie sie do niej udalam a na miejscu? Pytam w recepcji czy jest a pielegniarka mi odpowiada ze z tego co wie powinna byc teraz na zwolnieniu…przyszla drugo i powiedziała to samo…poszlam do innego lelarza (w innym miescie bo u nas oczywiscie od tego jest tylko jedna pani…) i czekam w kolejce…paranoja. Powinien byc ktos kompetenty kto chociaz wyniki moglby mi podac i “przetlumaczyc je na ludzki”…
Paula , tak długo czekałaś na opis USG główki , to aż niemożliwe my jak robiliśmy główki to lekarz opisywał nam na miejscu .
Dał nam zdjęcie od razu z opisem . A robiliśmy dwa razy u różnych lekarzy i każdy robił USG , zdjęcie i opisywał . Bardzo dziwna sytuacja u ciebie zaszła . To jakbyś zrobiła USG w ciąży i by lekarz ci nic na temat dzidziusia nie powiedział , ile waży mierzy nic …nie dał zdjęcia , opisu od razu tylko kazał czekać …
Ja też dostałam od razu opis po wykonanym zabiegu Usg główki Synka. Może to Usg jest bardziej skomplikowane i dlatego tak długo czeka się na opis albo to zwykłą opieszałość.
Nam tez od razu na miejscu opisywał:9 Paula jak się denerwujesz to idź prywatnie. Nie wiem jak u Ciebie ale u nas koszt USG główki to był 70 zł,no ale dostaliśmy skierowanie od neurologa więc nie płaciliśmy ale myślę, że to nie jest taki duży koszt a się uspokoisz:) U nas też po porodzie obraz był w granicach normy co niepokoiło lekarzy bo nie był całkiem w normie, na USG wyszło wszystko ok i okazało się, że po porodzie taki obraz był główki:( Nie denerwuj się spróbuj z tym prywatnym może coś szybciej będziesz wiedzieć:) Wiem co czujesz bo ja do czasu powtórnego usg cała się trzęsłam:(
Ja z małą szłam prywatnie miałam skierowanie od neurologa za jedno USG przezciemiączkowo płaciłam 100 zł ,a za drugie 120 zł.
Nie…lelarz ktory robil nie powiedzial mi nic… Gbur taki, za pierwszym razem tez nic nie mowil…ale nie bylo takiej “akcji”…
Paula ja rozumiem kolejki ale to jakaś kpina żeby nie wydać opisu usg przez tyle czasu… Przecież to wydaje się od razu skąd ta opieszałość? Może zrób tak jak radzą dziewczyny, idź prywatnie na usg z dzieckiem? Powiększona komora mozgowa to poważna sprawa, trzeba to kontrolować. Albo znajdź w innym mieście lepszego specjalistę, lekarka powinna przed urlopem załatwić bieżące sprawy lub przekazać to innej lekarce.
Prywatnie u “siebie” nie zrobie, umowilam sie i teraz za jakies niecale 2 tyg pojedziemy…ja nie wiem czy ja mam takiego pecha do lekarzy czy co… Moze i znalazlam powod swojej bezsennosci…
Paula to jest jakaś nienormalna sytuacja ,żeby tyle czasu czekać na opis i to jeszcze u dziecka , które należy kontrolować , bo przecież powiększona komora mózgowa to nie błahostka . Paula żeby dobrze wykonać USG główki i stwierdzić czy komory mózgu są powiększone musi wykonać dobry specjalista na dobrym sprzęcie . A jak piszesz ,że to taki gbur , który nic nie mówi to miej nadzieję ,że się dobrze nie zna a z Twoim maluszkiem jest wszystko dobrze .
Bardzo dobrze zrobiłaś ,że zapisałaś się do innego lekarza może teraz trafisz na lekarza który dobrze wykona USG i oceni stan komór mózgowych i oczywiście Cię o poinformuje co tam widzi i później ładnie opisze, tak abyś wszystko wiedziała .
Paula a jesteście pod kontrolą neurologa ?