Moja bratowa kila dni temu urodziłą córeczkę i ma strasznie dużo pokarmu przez co robią się guzy w związku z czym potrzebuje laktatora by odciągać pokarm. Proszę doradzcie jaki będzie najlepszy i za rozsądną cenę bo z pieniążkami jest krucho:( czekam na Wasze opinie.
Elzbieta.Moroz, Twoja bratowa przede wszystkim musi jak najczęściej przytawiać córeczkę. Nawet w nocy, niech przytawia ją na śpiocha - tylko niech wyciśnie odrobinę pokarmu i przystawi małej do buzki - chwyci napewno. Kilkudniowe dziecko musi być karmione co 3 godziny w nocy nie dłuższa przerwa niż 4 godziny. Tylko przystawienie dziecka wyreguluje ilość pokarmu. Ten stan w ciągu kilku dni się unormuje - naprawdę! Choć wiem, że to koszmar bo sama to przeżyłam. Najważniejsze by nie doprowadzić do zapalenie tylko przystawiac dziecko
Co do laktatora. Przekaż bratowe by używała jeśli to konieczne tylko do odczucia ulgi. Tzn. niech odciąga do momentu, gdy zniknie gruda albo gdy poczuje lżejszą pierś. Jeśli będzie odciagac w opór pogorszy tylko sprawę.
Ja posiadałam laktator Avent Isis, dostałam w “spadku” po koleżankach. Wiem, że używały go jeszcze przedemną dwie osoby, więc sądzę, że jeśli się na niego zdecyduje to spokojnie może kupić używany (na allegro widziałam za 20 zł licytacje). Nie miałam doświadczenia z innym laktatorem recznym jednak mogę z czysym sumieniem polecic ten. U mnie sprawdził się doskonale, potrafiłam odciągnąć 120-130 ml pokarmu w 10 minut (oczywiście później jak laktaca była unormowana). Pasuje do niego butelka avent i lovi.
Ja miałam Avent taki klasyczny od koleżanki. Ręczny. Ja nie miałam zbyt dużego nawału ale ona już tak. I wiem, że jej starczał. Przy bardzo nabrzmiałych piersiach najlepiej jest odciągać delikatnie pokarm i przystawiać dziecko. Przy bolesnych piersiach ręczny jest delikatniejszy. Rodzaj laktatora nie ma tu większego znaczenia. Wiadomo z elektrycznym jest większa wygoda, ale z ręcznym też da się radę. Jeśli kasy mało to polecam taki.
Elzbieta wejdź do kategorii zakupy tam jest o laktatorach
Dzięki dziewczyny za pomoc już jest lepiej. Jak na razie zbawcą stał się laktator za 8 zł
czasem warto poszukać używanego dobrej firmy można kupić za grosze
Ja miałam laktator elektryczny z canpol
Ten temat jest bardzo stary :)
Laktatory zmieniły się na pewno bardzo mocno