Potówki to jedna z najczęstszych dolegliwości skórnych wieku niemowlęcego. Zwykle powstają u dziecka na skutek przegrzania organizmu. Dowiedz się, jak można im zapobiec i co robić, gdy już się pojawią.
U synka w okresie niemowlęcym pojawiły się kilka razy potówki Ale takie delikatne starałam się wtedy dbać o to aby go nie przegrzewać aby ubrane miała jakies przewiewne ubranko ogólnie ubierać go odpowiednio do pogody ale bywa że czasem nie jesteśmy w stanie tych potowek uniknąć gdy na na przykład wrócimy z dzieckiem do domu ze spaceru i dosypia nam nie rozebrany w kombinezonie
Mamą być, ja jednak wolę obudzić dziecko, niż żeby spało w kombinezonie czy kurtce i się grzało. Jak nie dośpi, to trudno, będzie trochę potem marudne. Wolę to, niż potem leczyć potówki :)
U nas raz były latem, mały praktycznie leżał goły, bo tak było gorąco, ale potówki i tak dostał na szyi. Na szczęście to było tylko kilka dni.
Fajerka u nas czasami jak sie zdarzylo ze spała po powrocie do domu to otwierałam balkon robiło sie chłodno i mała dosypiała;) a z potówkami poki co problemu nie ma ale strach tak pisac bo co sie pochwali to zaraz coś wychodzi;/
Potówki u mojej córki pojawiły się raz jak miała miesiąc to za bardzo ją owinęłam I było jej za gorąco. Naprawdę się przestraszyłam bo nie wiedziałam co to, cała była w krostach. Na szczęście nie trwało to długo, utrzymywały się tylko jeden dzień. Od tamtej pory tak jej nie owijałam i wszystko jest dobrze nic już nie wyskakuje.
Szkoda, że artykuł mi się źle otwiera bo jestem ciekawa jakie są sposoby na potówki. U nas jeszcze potówek nie było ale dobrze wiedzieć jak postępować
U mnie nie było problemu z potówkami. Staram się dbać o odpowiednią temperaturę, a według babć to nawet przechładzam dziecko. Jednak dobrze wiedzieć czym one są i co robić gdy się pojawią.
Kurcze u mnie też się coś dziwnie ten artykuł otwiera :( . A mialyscie jakieś poważniejsze problemy z potówkami ? Ja urodzilam dziecko jesienią i starałam się nie przegrzewać miala parę razy ale bardzo szybko jej schodziły jestem ciekawa jak będzie jak wejdziemy w cieplejsze pogody ...
U mnie w mieszkaniu jest temperatura 20-21stopni a w sypialni nawet 19, jakoś bardzo ciepło malej nie ubieram i właśnie nigdy potówki jeszcze nie wyszły
Przy temperaturze pokojowej to o potówki trzeba się postarać :) Najgorzej to jest latem, kiedy próbujesz obniżyć temperaturę do maksimum, dzieciak leży goły, a i tak mu gorąco. U nas raz się zdarzyły, ale smarowałam szyjkę bepanthenem i po 2-3 dniach nie było śladu.
u mnie były potówki u syna ,ale jak się urodził latem. W mieszkaniu było 30 stopni to nie było szans by ich nie złapał. Tak to się nigdy takie coś nie zdarzyło u dzieci.
Jak przyjdę z podwórka i nadal śpi to mimo wszystko wyciągam z kurtki lub ściągam ile się da. Ja wolę by się obudził niż zgrzał
Najgorsze jest właśnie z niemowlaczkiem, który leży, szyjki jeszcze nie trzyma i są upały. Wtedy w tych wszystkich zakamarkach, fałdkach łatwo o potówki.
mamaKKD
oj zgadzam się, córkę mam z lipca. Pamiętam że kilka razy dziennie zaglądałam pod paszki, pod kolanka itp. Akurat wtedy było upalnie (2019).
Na szczęście potówek nie miała :)
Ale pudrowałam ją pod paszkami.
Pierwsze lato dopiero przed nami więc zobaczymy jak to będzie
No jak są upały to często zdarzają się potówki. Nie wszystkie mieszkania mają klimatyzację żeby wychłodzić sobie pokój na takich upałach. U nas wrodzone jakoś nie było mega problemu z tymi potówkami ale jak się zaczynały pojawiać to bepanthen szedł w ruch i szybko się z tym idzie uporac.
Oliwejra Twoja już bedzie siedząca to też łatwiej będzie :) mój będzie pewnie już chodzący chłopak :D
U mnie poród w grudniu więc mam nadzieję, że nie będzie przegrzany, ale będzie mu cieplutko i unikniemy potówek. Dzięki Lovi za artykuł na ten temat
Hehe no to zalezy tez w duzej mierze od ubioru;)
Dokładnie. Niby bo okres zimowy a tak samo można przegrzać dziecko i nabawić się potówek chociaż latem jednak szybciej na tych upalach
Moja córka została na 2 dni pod opieką babć w zimie, a gdy do niej wróciłam miała wszędzie potowki ;) wystarczy jeden kocyk za dużo i są diody na ciele