Korzystając z własnego doświadczenia oraz doświadczenia koleżanek oraz mamy porównać poród naturalny i cesarskie cięcie. Każdy ma swoje plusy i minusy. W większości nie mamy wyboru co do metody jaką ma przyjść na świat nasze dziecko, ale myślę, ze warto wiedzieć jakie są dobre i złe strony każdego z nich.
PORÓD NATURALNY
PLUSY
- może uczestniczyć mąż. Zamiast męża może przy nas być mama, przyjaciółka lub ktoś bliski.
- między mamą a dzieckiem powstaje niepowtarzalna więź
- od początku do końca świadomie uczestniczymy w przyjściu na świat naszego dziecka
- brak blizn pooperacyjnych na brzuchu
- dziecko rodzi się, gdy jest na to gotowe
- zaraz po porodzie można nakarmić dziecko piersią
- pełną opiekę nad dzieckiem można przejąć już po około 2 godzinach
- po porodzie naturalnym szybciej dochodzi się do siebie. Po porodzie naturalnym mniej boli dochodzenie do siebie.
- po porodzie naturalnym, jeśli nie było powikłań można bardzo szybko zajść w ciąże. Natura sama reguluje sobie tą kwestie.
MINUSY - ogromny i długotrwały wysiłek fizyczny
- poród trwa od kilku do kilkunastu godzin
- intensywny ból
- mniejsza aktywność seksualna po porodzie spowodowana luzem w pochwie lub bólem krocza
- ryzyko uszkodzenia w trakcie porodu tkanek pochwy lub krocza
CESARSKIE CIĘCIE
PLUSY
-zabieg jest wcześniej ustalany z lekarzem więc można się do niego przygotować
-podczas cc jest się cały czas pod ścisłą opieką lekarzy
-w czasie cc nie czuć bólu
-nie traci się atrakcyjności seksualnej, pochwa nie rozciąga się a krocze nie zostaje nacięte
-poród trwa około 15-60 min
MINUSY
- na brzuchu i macicy powstaje trwała blizna
- w porodzie nie może uczestniczyć bliska osoba chyba, że rodzimy w klinice, gdzie jest taka możliwość żeby mąż lub bliska nam osoba uczestniczyła w porodzie
- po porodzie trzeba leżeć od 12 do 24 godzin więc nie mozna tak szybko w pełni zając się maleństwem
- maleństwo po porodzie jest nam z reguły tylko pokazane, ale w niektórych szpitalach jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań matka może dostać na chwilę dziecko po cc. Na szczęście coraz więcej placówek umożliwia ten pierwszy kontak dziecka i matki zaraz po cc.
- matka ma możliwośc nakarmienia dziecka piersią zwykle dopiero po kilku, czasem kilkunastu godzinach. Po cc karmienie jest trudniejsze gdyż kobieta jest bardziej obolała, kobieta chcąc karmić piersią musi odczekać az organizm "wydali"resztki znieczulenia.
-po cc kobieta dłużej dochodzi do siebie. Mimo iż poród jest bezbolesny dochodzenie do siebie po nim bywa bardziej bolesne niż przy porodzie naturalnym
-Kolejna ciąża po cc powinna być w odstępie minimum roku( a najlepiej podobno 2 lata) ponieważ Istnieje ryzyko rozejścia się blizny na macicy. W miejscu po operacji na macicy może wrosnąć łożysko w kolejnej ciąży.
Każda z nas ma inne doświadczenia i inne zdanie na tema jednego i drugiego porodu. Ja rodziłam CC nie miałam wyboru ponieważ było zagrożenie życia dziecka dziecko zostało w ostatnich chwilach wyjęte i nie żałuję tego.
Ciekawa jestem Waszych opinii na temat porodu naturalnego i cesarskiego cięcia.
Aneta 2024 Cesarka czy naturalnie???
Kochane mamy ktora metoda rodzenia waszy zdaniem jest najbezpieczniejsza?? z gory dziekuje za podpowiedz