Jejku to już niedługo :) nie mam starszaka ale ja bym się wsparła pomocami wizualnymi lub elektronicznymi wiedząc jaki mój mąż jest roztargniony. Wątpię że ja bym mu przypominała skoro sama nie wiedziałam jak się nazywam po porodzie :D
Myślę że możesz przygotować dla męża prosty harmonogram na lodówkę. To na pewno ułatwi sprawę. Warto wdrożyć już go przed 15 października żeby się przyzwyczaić. Lub tez rozpiszcie na najbliższe 2 miesiące wydarzenia w kalendarzu elektronicznym ? Wtedy mąż dostanie też przypomnienia.
Syn na pewno głodny nie będzie chodził skoro jest jedzenie w przedszkolu :D
Czy jak jednak nie pójdzie na te zajęcia to będą jakieś konsekwencje ? Zawsze warto odwoływać ale jak się zapomni to czasem są problemy.
Nie wiedziałam jak nazwać wątek, wpisywałam w lupkę niektóre frazy ale nic ciekawego nie wyskoczyło.
Pytanie do mam, które miały starszaka w domu i poszly rodzic kolejne dzieciątko.
Jak to logistycznie rozegrac ?
My nie mamy pomocy od rodziny, jedyne to moja siostra ale ona pracuje i mieszka pod miastem.
Tatuś od początku jest tatą, kąpie,karmi,czyta do snu i bujał jak wychodziły zęby. Jednak to trochę co innego. Martwię się jak ogarnie pracę i dziecko, że we wtorki syn musi mieć ubranie na gimnastykę korekcyjna a w piątki ma logopedę i musi nosić zeszyt do wklejania ćwiczeń itp
Chociaż dobrze ze syn je w przedszkolu hahahaha
Ale martwię się też bo mąż bywa zmęczony po pracy tak że usypia czytając bajke a syn jeszcze nie śpi.... jak ja jestem to spoko, ale co jak mnie nie będzie?
Dodajcie otuchy bo rodzę 15 października i strach o starszaka mi wszedł na banie
To ja może uchyle się w stronę partnera:)) zaufaj ;)) zrobi to co do niego należy ;)) a Ty tylko wypoczywaj , teraz najważniejsze abyś była spokojna ;) duuuuuuużo dużo dużo dużo spokoju moja droga 🧡
Chodzi mi bardziej o te dni kiedy będę w szpitalu bo tak to ja trzymam rękę na pulsie hehehe
Te zajęcia są wciągu dnia dla wszystkich więc słabo będzie się czuł syn jak nie będzie miał czegoś co mają wszyscy. Już nawet nie mowie o kasie, bo wiadomo że za to place. Najgorsze jest to że naprawdę on się bardzo stara i jest cudownym ojcem, jednak jak wchodzi zmęczenie to można mu skakać po brzuchu a on i tak chrapie więc mało to bezpieczne gdy syn nie będzie jeszcze spał, mam tysiące myśli w d głowie co się może stać hahahaha
Mamina, rozpisz wczesniej na kartce albo na bieżąco wysyłaj smsy z przypomnieniem. Niestety mężczyźni tak mają.. Jak naprawdę zapomni to chyba trudno, to raptem kilka dni.
Ja nie miałam tego problemu, bo córka ma 9 lat, ogarnia już sama wszystko, inaczej też bym miała z tym problem;).
A jak jego stan emocjonalny? Pogadaliście już sobie o tym? Kiedyś w innym wątku pisałaś , że Cię to trapi.
Myślisz, że on sobie poradzi jak będziesz w szpitalu?
Ja sama powiem Ci że najwięcej to przeżywałabym pobyt w czasie porodu i ta nie móc że nie mogę wziąć małej na rączki czy przytulić dać jeść , i pewno babcia by się nią też zajmowała po pracy czy przed pracą z narzeczonym
Jest zdecydowanie lepiej, dużo rozmawiamy. Mniej klocimy sie. Staramy się oboje i widzę że jest lepiej. Denerwuje go obecną praca i fakt ze wszystko tam jest nie tak jak potrzeba, wręcz szef w czepku urodzony, on nawet prawka nie ma, nie potrafi robić projektów, każdy montaż okazuje się z jakąś pomyłka itp. To mojego męża bardzo demotywuje kiedy cały dzień coś montuje u klienta a na koniec pracy okazuje się że coś nie pasuje i trzeba wszystko zdjąć i zawieźć znowu na poprawki na stolarnie.
Na horyzoncie jest inna praca i mój mąż planuje zrobić tak że akurat na mój porod zrezygnuje z obecnej, da sobie 2 tyg z nami i zacznie tą nową pracę. Ale narazie to nic pewnego więc nie podejmujemy żadnych kroków.
Planuje być w szpitalu tylko 3 dni więc mam nadzieję że sobie poradzą hahahah
Wyluzuj trochę. Napisz kartkę i dadzą sobie radę. Jak tata będzie wiedział że ciebie w pobliżu nie ma to na pewno nie usnie. Ja się tak bałam jak musiałam iść na tydzień na 2 zmianę 13-21. Mąż odbierał syna od mamy o 14 i był z nim do wieczora, później musiał uśpić itp. poradzili sobie super a wcześniej ja wszystko robiłam. Napisałam kartkę co i jak i o której i tyle. Możesz też naszykować ubranka na kilka dni żeby tata nie musisz szukać co gdzie jest i w co dziecko ubrac. Każdy facet jest mało zaradny bo wie że my jesteśmy obok i trzymamy rękę na pulsie ale jak znajdzie się w sytuacji gdzie może liczyć tylko na siebie to da radę bo wie że musi
Kurczę powiedzialbym że ciężko, u nas sytuacja podobna tyle że my mieszkamy z moja prababcia ale ona nie do konca ogarnia temat dziecka tzn nie może dźwigać czasem nie wie jak podać posiłek. Mimo, że córka ma prawie półtorej roku, wszędzie szukałam pomocy aby ktoś mógł zająć się dzieckiem ale nie widzę odpowiedzialnej osoby nawet u nas w rodzinie �
Zrób tacie kalendarz z zajęciami starszaka i rzeczami które musi wtedy mu spakować. Mąż zawsze może skorzystać z opieki na żonę, mój na pewno skorzysta, termin na 18. 10. Jedyne o co ja się martwię, to że będzie na nockach jak zacznie się poród i że się nie dodzwonię haha
Takie mini fiszki mogą się przydać. Ale nie z przypominajkami a z motywacją;) jakieś małe gesty,małe drobiazgi np napisanie, "wiem ,że sobie poradzisz" "jestem z ciebie taka dumna" na pewno zmotywuje go to do spokojnego ogarniania spraw. U mojego męża się sprawdza ;))))
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.