Witam Kochane mamusie i przyszłe mamusie Widzę, że wątek nie był poruszany w lipcu, ale to pewnie dlatego, że dodanych porad było akurat 10, więc wszystkie utrzymałyśmy się w rankingu To nasze pierwsze testowanie, a więc z wielką niecierpliwością czekamy na przesyłkę
Teraz nie ma jeszcze połowy miesiąca a już opublikowane jest 8 porad, kto wie jak dużo będzie ich na koniec miesiąca Zestaw jest przesłodki i przeuroczy, więc razem z córeczką marzymy, aby wygrać go dla naszego Kacperka, który urodzi się we wrześniu. Dlatego bardzo Was proszę Kochane mamusie o głosy na moją poradę:
Dziewczyny tak czytam ten wątek i zastanawiam się czy to jest fair takie oddawanie głosów i proszenie o 5 gwiazdek? Raczej porady są po to, aby pomóc innym mamą w problemie, powinny być oceniane obiektywnie. Rozumiem nagrody nagrodami, ale wg mnie to troszkę mija się z zasadami i celem porad.
Agata - czy to jest fair? Tak. Gdyby nie takie ogłoszenia i prośby to każda z Nas miałaby tylko 2 głosy (od \canpol i od siebie). Nikt inny by nie zagłosował bo nikogo nie będą interesować porady. jest to na pewno bardzie ok niż zakladanie fikcyjnych kont. A połowa dziewczyn z tego forum i tak jest zarejestrowana na canpolu.
Prosimy o 5 gwiazdek bo to najwyższa ocenaa ale każdy i tak da tyle gwiazdek ile uważa za słuszne.
Zresztą na firumjest tyle aktywnych osób, a zagłosują może 3-4 osoby.
Pcheła jak to nikogo nie będą interesować porady i nikt nie zagłosuje prócz siebie i Canpol? Tak oceniasz funkcjonowanie forum?
Porady są po to właśnie żeby pomagać i wiele mam szuka w internecie informacji na różne tematy. I forum Canpol ma za zadanie właśnie przyciągnąć mamy takimi poradami, wywołać dyskusję, szerzyć wiedzę. Ja sądzę, że jeśli jakaś porada jest interesująca, pomocna, to tak czy owak się wybije. Rozumiem zachęcanie do czytania i głosowania, komentarzy,podsyłając link, wszystko fajnie. Ale takie wzajemne nabijanie sobie głosów, jest wg mnie nie fair, zwłaszcza dla mam, które nie mają kont gdzieś indziej i nie widzą tego procederu, zostają przez to w tyle, a ich porady są naprawdę fajne i pomocne.
Niedawno szukałam rozwiązania pewnego problemu i na drugiej pozycje w wyszukiwarce pojawiła się porada jednej z nadal aktywnych mam. Nie ukrywam, to było fajne tym bardziej, że kiedyś tez Mamy Canpolu opublikowały moją poradę. I nie zgodzę się z tym, że nikt nie głosuje. Byłam nowa na forum, nie wiedziałam jak to działa i było to miłe gdy widziałam, że w ciągu kilkunastu dni na poradę oddano ponad 30 głosów, a pod poradą wywiązała się dyskusja. Więc są mamy, które czytają nasze porady i dzieką święta swoimi pomysłami, rozterkami, wątpliwościami.
A czy jest fair? Na to pytanie powinna odpowiedzieć sobie każda z nas.
Ja zauważyłam, że teraz standardem jest max 6-7 głosów. Porada jest opublikowana, jest wpis na forum i cały czas są 2 głosy. Przez tydzień/dwa nikt inny nie głosuje. Potem zaczynałam zazwyczaj informować o poradzie w innych mediach i tak głosy wpływały. Bez takich informacji głosów nie dostałam żadnych (ani dobrych ani złych).
Co do głosowania na porady, uważam że nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie jak wysyłam komuś swoją poradę to słyszałam wiele razy,
" o jaki ciekawy temat, przeczytałam do końca i z chęcią dam 5 gwiazdek" (przykładowo pisze oczywiście) ale dostałam sporo razy taki komentarz że ciekawy temat itp
Dzięki takiemu wysyłaniu naszych porad do innych, na fb czy tu czy tam, więcej osób dowiaduje się o poradach, o canpolu i myślę że z tego akurat canpol jest zadowolony
Wiecie ile osób, przyszłych mam założylo dzięki temu konto?? Myślę że bardzo dużo, ja też sama pisze przede wszystkim do koleżanek, które np spodziewają się dziecka, niech wejdą skorzystaja, nie każda oczywiście chce ale kilka konto założyła o wiem że jedna moja koleżanka ma pisać poradę
Manndarynka, nie chodzi mi o podsyłanie linków do porad, bo to jest jak najbardziej OK i zachęcanie do głosowania. Już o tym napisałam. Chodzi mi o robienie sobie grupy, w której każda sobie nabija głosy pisząc coś w stylu “Zagłosowałam na Ciebie na 5, to też na mnie zagłosuj”.
Ale to jest moje zdanie tylko. Jak robicie, to już Wasza decyzja. Wasze porady są naprawdę fajne i na pewno poradziłyby sobie bez tego.
emmkao dziękuję bardzo za głos Widzę, że masz słabe notowanie i jak na razie nie ma Cię w rankingu ;( Ode mnie 11 głos i oczywiście 5 gwiazdek, uważam że porada jest świetna i dobrze napisana skoro Mamy z Canpolu ją opublikowały. Pozdrawiam Cię serdecznie.
manndarynka kochana dziękuję za wsparcie ja na Ciebie już na samym początku zagłosowałam, bo jak zwykle nie można zawieść się na Twojej wartościowej poradzie Buziaki :*
Jak dziś zobaczyłam ranking to ogólnie szok, dużo nowych ocen, ale bardzo słabych, skoro u tylu dziewczyn zniknęły gwiazdki. Bardzo Was proszę Kochane Mamusie jak już dajecie słabą ocenę, to napiszcie w komentarzu o swoich wątpliwościach co do porady, powiedzcie co według Was jest źle napisane, z czym się nie zgadzacie, bardzo nam zależy na Waszym szczerym głosowaniu, wymianie zdań, ulepszeniu porad. Bądźmy że sobą fair
paulina_r, dziękuję.
Czasami właśnie takie dziwne i podejrzane rzeczy dzieją się w tym rankingu, ale cóż. Poza tym jak widać ma znaczenie kiedy wysyła się poradę, bo porady opublikowane na początku miesiąca mają dużo więcej czasu na głosowanie, wiec zwykle mają więcej głosów.
manndarynka, Ty kiedyś pisałaś że polecasz swoją poradę koleżankom i głosują na Ciebie? Mogę Cię również teraz wyjątkowo o to samo poprosić? Ja jakoś nie mam koleżanek w ciąży czy z małymi dziećmi więc nikt nie jest zainteresowany rejestrowaniem się na Canpol. Tylko na Was mogę liczyć.
paulina_r dziękuję za miłe słowa, staram się żeby były na prawde pożyteczne a porady pisze z życia wzięte, bo akurat z zatokami walcze niestety od roku, ale jest teraz dobrze, bo mogę już od jakiegoś czasu spać w nocy a było tak, ze miałam tak zatkany nos, jakby mi ktoś spinacze na niego założył…masakra
Co co głosowania właśnie pisałam pd początku żeby głosować na 5 gwiazdek, ale jedna mama miała troszkę za to pretensje i skasowałam, ze na te 5, tylko ogólnie napisałam, żeby głosować.I teraz tak sie zastanawiam , kto zaniża głosy i daje celowo najniższe noty.
Zanim zamieściłam porade tutaj na forum to miałam cały czas na 5 gwiazdek a jak tutaj ją wrzuciłam to od razu zaniżenie i raczej na jedną gwiazkę, bo liczy się średnia i jakby ktoś dał np 3 czy 4 to tego nie było by za bardzo widać, ale ktoś musiał celowo wrzucac po jednej…
emmkao, ja wysyłam tylko po po swoich znajomych na fb albo po postu udostępniam na fb i to wszystko, kiedyś myślałam, zeby może wrzucić na jakieś inne forum, ale dałam sobie spokój… Z głosami to sami wiecie jak jest, trzeba sie napisać, naprosić, żeby ktoś wszedł i oddał głos. emmkao wyśle jedynie do moich znajomych na fb.
Teraz też w ogóle od wczoraj bardzo głosy poszły, bo miałam 13 a dzisiaj 20 i powiem Wam, ze nie mam pojęcia od kogo, jeden od Ciebie Emmko, ale reszta i aż tyle nie wiem.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.