Aleksandra ja bym nie kupiła. Nie mam, nie miałam i nie żałuję ponieważ mój młody jest z tych dzieci co absolutnie nie lubią mieć skrępowanych ruchów. Musi czuć swobodę ruchów. Miłam rożek ale tylko dlatego że pozyczyła mi go koleżanka a i tak mały w nim nie spał ani nie leżał ani razu… Jeśli będziesz chciała otulinie Małego w zupełności wystarczy Ci większa pieluszka bambusowa.
Dzieci zazwyczaj lubią być otulane bo mają wtedy skrępowane ruchy u mali miejsca jak w brzuch niby te po cc to już w ogóle ale mój Syn jest urodziny przez cc i właśnie w ogóle nie toleruje takich gadżetów.
E.Siwek ja również polecam Ci pieluszkę bambusową, która daje uczucie chłodu i dziecko się nie będzie pocić.
Takie zawianie spoconego dziecka jest niebezpieczne dlatego warto wziąść to pod uwagę i starać się chociażby zminimalizować.
Agn ma rację do fotelika samochodowego wszystko co tylko wkładamy dodatkowo musi być idealnie dopadowane i najlepiej żeby się w ogóle nie ruszało. Jest to bardzo ważne dla naszego maluszka dla jego bezpieczeństwa.
dziewczyny no właśnie jak to jest z tymi otulaczami? Mi ostatnio fizjoterapeutka powiedziała że hamują odruch moro i robimy dzieciom krzywdę tym sposobem a moja tylko otulona dobrze spała
nienormatywna mnie również w szkole rodzenia uczyli, żeby nie otulać dzieci ani nie wkładać ich do rożka bo to co do zasady ogranicza dzieci i hamuje ich naturalne odruchy, nie tylko moro. Najprościej mówiąc, dziecko ma poznawać świat i czuć się swobodnie. Jednak panie mówiły też o tym, że przez kilka pierwszych tygodni faktycznie dziecko może potrzebować takiego “ścisku”, bo przez ostatnie 2 miesiące w brzuszku matki miały “ciasno” i w takiej pozycji czują się najbezpieczniej. Wtedy najlepiej jest je mocno otulić cienkim kocykiem lub pieluszką, żeby się uspokoiło, ale nie trzymać dziecko długo w takiej pozycji.
My przeżyliśmy bez rożka, otulaczy i otulinek i innego tego typu gadżetów. Po prostu w sytuacji kiedy mój synek nie mógł się uspokoić, mocniej otuliłam go pieluszką flanelową, a takich sytuacji jak dziś pamiętam były 3.
Fajne i ładne są te wszystkie bambusowo- muślinowe kocyki itp., też bym chętnie pół sklepu od razu wykupiła, ale najgorsze jest to, że to wszystko jest potrzebne na chwile, bo dzieci tak szybko rosną, a w raz z nimi kolejne wydatki
Mi udało się kiedyś wygrać ręcznik bambusowy (grubo ponad 200 zł na mamissima) i tu muszę go pochwalić za jakość, jest tak mięciutki i tak idealnie chłonny, że praktycznie tylko ten jeden ręcznik jest u nas w użyciu.
A to nie jest tak że otula się dziecko właśnie tylko po to żeby je uspokoić albo do snu? A jak jest obudzone to normalnie sobie leży i może łapkami fikać? Ja to sobie tak wyobrażałam właśnie. Że otulam mocniej jak nie da się go uspokoić, albo jak chcę utulać do snu. Myślicie że takie otulanie raz na jakiś czas też może zaburzyć jakoś rozwój?
Ewa, mama mi opowiadała, że za moich czasów w latach 80tych :P, to ja całymi dniami leżałam taka otulona, w pieluszce i kocyku, bo takie były zalecenia położnych. I jakoś nie myślę, żeby to wpłynęło negatywnie na mój rozwój. Ale żartobliwie mówiąc, kto wie?
Teraz też zdarza mi się widzieć u znajomych, takie mocno otulone dzieci, które sobie po prostu leżą otulone nie tylko w celu uspokojenia.
Więc nie sądzę, żeby otulanie raz na jakiś czas miało jakiś destrukcyjny wpływ na rozwój. Chociaż nie ukrywam, że nie jestem jego zwolenniczką, tak samo jak wkładania noworodkom rękawiczek na rączki.
No pamiętam właśnie te stare zdjęcia z porodówek jak mama trzyma takie ciasne zawiniątko na rękach, ze tylko główkę widać bo reszta w kokonie z tetrówki
Nie no to ja bym nie trzymała małego cały czas w otulaczu, tylko do uspokojenia i uspania. A tak to niech sobie fika. Przecież takie trzymanie ściśniętego cały czas to niewygodne nawet musi chyba być.
my na szkole rodzenia jeszcze do tego nie doszliśmy. Mówią, żeby owijać ciasno by uspokoić, bo w brzuszku też ma ciasno, dlatego o tym pomyślałam. Wiadomo, praktyka pokaże, bo każdy maluszek jest inny. Tak samo jak niedrapki, my kupiliśmy dwie pary, ale czy będziemy tego używać to też się wszystko okaże w praktyce. To moje pierwsze dziecko z tąd tyle wątpliwości i znaków zapytania.
To normalne, że masz tyle pytań, ja przy pierwszej ciąży to analizowałam dosłownie wszystko. Tabelkę z wyprawką miałam zrobioną w excelu, wszystkie koszty itp. A dopiero życie zweryfikowało co tak naprawdę nam się przydało.
Ja rownież z tych tabelkowych ale dzięki mojej tabeli w Excellu gro koleżanek miało gotowe listy wyprawkowe dodatkowo z komentarzami, które zamieszczałam po jakims czasie od zakupienia, gdy wysyłałam im mailowo haha ale prawdę mówiąc to na prawdę dobra sprawa i później już pozwala na chłodno przekalkulować czy pewne rzeczy były warte swojej ceny
U nas na poporodowej po kangurowaniu również dzieciom dawano beciki szpitalne i zawijali, mój mały akrobata i z ich zawijasów wymykał się rękami jak tylko mógł, poczuł wolnoć to co się będzie kisił w becie;)
Ja mam listę ale ciągle się zastanawiam czy wszystko jest i czy to co mam to jest naprawdę potrzebne. Agn a masz tę swoją listę jeszcze z komentarzami?
ja miałam taką gotową z internetu, z blogu jakieś mamy plus to co na szkole rodzenia mówili i to co Wy doradziłyście. Po tym jak Oliwcia rzuciła swoją listę to nie mam raptem 3 rzeczy, ale to tak jak wypomniałam na przyszły miesiąc już
Miałam dac znać jak sprawdza się pieluszka bambusowa niestety w smyku były tylko pakowane po 2 i pani mi poleciła muslinowa, mówi że działa tak samo. Na razie jesteśmy w fazie testow:)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.