Ja wielu przesądów nie znam osobiście w nie nie wierzę i nigdy podczas ciąży się nie sugerowałam żadnym z przesądów które usłyszałam od kogoś natomiast pierwszy który przychodzi mi na myśl i często ludzie mi o tym wspominali gdy nosiłam synka w brzuszku to to że nie powinnam wieszać prania na sznurze i ogólnie że kobieta w ciąży nie powinna pod tym sznurkiem na pranie przechodzić bo później dziecko może zaplątać się w pępowinę według mnie logiczne wytłumaczenie tego to jest tylko takie że kobieta w ciąży raczej nie powinna podnosić do góry rąk aby wieszać pranie na sznurach i uważam że tylko to jest takim mądrym wytłumaczeniem ja i tak najczęściej pranie wieszałam na suszarce podnoszenie rąk do góry w dużym stopniu mi nie groziło i wszyscy byli spokojni
Jeszcze słyszałam coś takiego że kobieta w ciąży nie powinna się przestraszyć bo jeżeli się zlęknie i chwyci za jakąś część swojego ciała to maluch po narodzeniu w tym właśnie miejscu będzie miał jakąś blizne bądź znamię
"Nie patrz przez wizjer w drzwiach bo dziecko będzie rude " "jak się wystraszysz nie łap się za brzuch "
Tego jest pełno , jakby ktoś chciał się tym kierować to z łóżka by nie wstał cała ciążę , a i pewnie o łóżku by się coś znalazło ;)
Nie wierzę w nic z przesądów chociaż patrząc w ciąży przez wizjer często miałam w głowie że dziecko będzie rude - żadne nie jest .
Ale za to wierzę że dziecko w brzuszku słyszy i przyswaja dźwięki . Będąc w ciąży mąż często i gęsto Popka słuchał ... Oj jakie było moje zdziwienie jak po porodzie przy tej jednej piosence synek się uspokajał , wyciszał i zasypiał .
Słyszałam od znajomych na przykład: nie wolno farbować włosów w ciąży, bo dziecko będzie rude; że kobieta w ciazy nie powinna się przestraszyć bo dziecko będzie miało znamię; nie może być matka chrzestna, bo zabiera zdrowie i szczęście swojemu dziecku; nie powinna przechodzić pod sznurem, bo dziecko sie pępowina owinie itd... dość dużo tego, jednak ciesze sie, że coraz więcej osób w to nie wierzy. Bo wychodzi na to, że kobieta w ciąży powinna tylko leżeć i jeszcze zastanowić się czy robi to dobrze.:D
ja słyszałam, że jak ciężarna się przestraszy i złapie w tedy się gdzieś złapie to dziecko będzie miało w tym miejscu ciemne znamię. Oczywiście w ciąży z córką się wystraszyłam jak nasz szczeniak wpadł do wody i złapałam się za twarz . Oczywiście bardzo się bałam potem, że córka będzie miała plamy na twarzy :D naprawdę ogromnie to przeżywałam :D
o tym, że ciężarna nie może być chrzestną też słyszałam
Ja słyszałam, że nie wolno patrzeć przez dziurkę od klucza, bo dziecko będzie miało wadę wzroku i że nie wolno nosić łańcuszka, bo dziecko się owinie pępowiną :D
1). W ciąży nie przechodź nad kablem od odkurzacza bo dziecko będzie owinięte pępowiną.
2). Nie patrz przed wizjer - będzie miało zeza
3). Nie patrz przez dziurkę od klucza - będzie rude
4). Jak się przestraszymy nie wolno dotknąć się na ciele bo w tym miejscu dziecko będzie miało plamkę. (Oparzyłam się wodą z olejem na brzuch w ciąży w 6 miesiącu. Syn ma do dziś w tym samym miejscu jaśniejsze znamię- takie jak oparzenie moje, w tym samym miejscu)
5). Nie wolno odmawiać kobiecie w ciąży bo nasyła myszy
Jest tego multum... w żadne nie wierzę :) Przez wizjer patrzyłam, pod kablem przechodziłam i wszystko ok :D Jedynie z tym znamieniem się sprawdziło tak jakby :P
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.