Hej Mamy! Idę na baby shower i chciałabym przygotować coś słonego do jedzenia. Macie jakieś sprawdzone przepisy lub pomysły na przekąski, które sprawdzą się na taką okazję? Dzięki za pomoc!
Mini kanapeczki– na bagietce lub krakersach z pastą jajeczną, twarożkiem z rzodkiewką lub łososiem.
Mini tortille– zawijane z serkiem, szynką, warzywami, pokrojone w małe roladki
Paluchy z ciasta francuskiego– z serem i sezamem lub z pesto
Sałatka makaronowa – np. z kurczakiem, warzywami i sosem jogurtowym
Ja ostatnio na spotkanie jako dodatek przygotowałam świece z masła , podrzucę zdjęcie . Dziewczyny mąż jechał po kolejne chlebki bo wszytsko zeszło
mamaKinga ale pięknie to wygląda
gyros spoko opcja
Zdecydowaniw tortille zawijane u mjie to hit. Dziewczyny zrobily tez paluchy pizzowe, pasty na krakersach, muffinki z szynka i warzywami, tartę szkonakowa. Bylo pysznie !
Ooo woow ,cudne to
A tez pycha sa paluchy z ciasta na pizze z pesto posypane sezamem:)
Tez ślimaki często robilam ,ale mi sie juz przejadły z ciasta francuskiego z szynką serem kukurydzą posmarowane ketchupem.
Cudne to. Jak to robiłaś?
można prosić o przepis na to
Matko kochana nie ogarniam się tu jeszcze nie widziałam że pisałyście . Świece zrobiłam z papierowego kubka od kawy i sznurka takiego do owijania mięsa , dratwa to się chyba nazywa .
Masło zrobiłam czosnkowe ( do rozpuszczonego masła dodałam upieczony czosnek , rozmaryn i grubą sól ) ale możecie zrobić według swojego smaku .
W dnie kubeczka zrobiłam dziurkę i przełożyłam sznurek i zakończyłam grubym supełkiem żeby nie wyleciało masło . Wlałam masło a żeby knot był prosto to spięłam takim klipsem do zamykania opakowan ale zwykła klamerka też się nada i do zastygnięcia . Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi ale jest bardzo proste a wygląda trochę ciekawiej
Dziękuje
U nas chlebek ziolowy to must have wiec polecam zawsze pasuje i zawsze wychodzi
Ja lubię robić na takie imprezy ciasto francuskie czy to ze szpinakiem i fetą czy z pieczarkami i serem albo z parówką czy kiełbaską. Zależy co mam w lodówce i na co akurat mam ochotę. Lubię też sałatkę brokułową z jajkiem, fajnie wygląda na talerzu czy półmisku.
Osobiście zakochana jestem w bułeczkach drożdżowych (takich malutkich na jeden raz), z czosnkiem i ziołami. Pyszne i szybkie do zrobienia.
Tarteletki wytrawne, ja robię z musem porowym i zapiekam z gorgonzolą, jednak jeśli ciężarna boi się zjeść gorgonzolę, to można użyć inny ser, ale smak też będzie już inny. Chociaż czytałam, że ser pleśniowy można jeść po obróbce termicznej.
A może chlebek ziołowy, wytrawne croissanty, oczywiście bagietki, deska serów i swojskich kiełbas
@kiniiiiia daj przepis
Tez robilam cos takiego w lidlomixie, byla chyba mozarella i suszone pomidory, faktycznie pycha😀
Jako wielką fanka ciasta francuskiego polecam wykonanie coś z niego- szybko i smacznie. U mnie najczęściej są to pizzerinki - nakładam ulubione składniki (ketchup, ser żółty, kukurydza, oliwki, szynka), zwijam w roladę, kroję w plasterki i do piekarnika. Jak mam więcej czasu to zwijam koperty i do środka kładę np. kurczaka w przyprawie gyros, szpinak, ser feta i ser żółty.
Poza tym często robię na podobne imprezki sałatki - co akurat jest dostępne sezonowo z warzyw, najczęściej do tego mozarella albo ser feta. A mój absolutny faworyt to sałatka z rukoli, buraka, fety, pomarańczy obranej z błonek i posypane siekanymi orzechami.
Można też zrobić jakieś koreczki- kabanos, kulki mozzarelli, ogórek konserwowy, ser żółty.
Mini burgerki- bułeczek nie trzeba piec, można kupić gotowe w Biedronce. Nałożyć czym się lubi - u mnie często grillowany halloumi, ewentualnie pierś z kurczaka, pomidor, ogórek, sałata, jakiś fajny sosik do tego.