Kochane mamy
Wielkimi krokami zbliża się pierwsza wiosna i lato z moim raczkującym i bardziej świadomym maluchem. Jak niektóre już z was wiedzą mieszkam w bloku. Mam balkon ale jest pusty. Mam drewnianą podłogę z desek i skrzynie z doniczkami i ziemią. Balkon jest długi niecałe 3 metry i wąski - na szerokość niecały metr i zaczęłam się zastanawiać jak go ożywić i zagospodarować przyjaźnie tak by mój maluszek mógł z niego korzystać w ciepłe dni. Macie jakieś pomysły, ciekawe aranżacje albo praktyczne porady, sugestie z własnego doświadczenia? Na co zwrócić uwagę, co warto mieć przy dziecku na balkonie a czego absolutnie nie?
Zrobię fotkę balkonu jak mały się obudzi żeby zwizualizować
To ja bym zrezygnowała z jakiś pierdul żeby było przytulnie i postawiła na praktyczność - może jakiś mały basenik dla ochłody latem - taki żeby dziecko sobie usiadło w nim, 2 krzesełka i stolik kawowy żebyś też mogła się zrelaksować na tarasie ?
Wlasnie myślałam o baseniku. Zastanawiam się nad podłoga czy iść w puzzle, matę czy może dywanik? Nie jest on obudowany więc nie ma ochrony od deszczu. Myślałam też o jakiś lampionach ale to chyba nie praktyczne przy dziecku
Mate będzie najłatwiej wyczyścić, my mieliśmy lampiony na balkonie w bloku ale wtedy dziecka nie mieliśmy. Mieliśmy takie co się ładują jak świeci słońce - chyba w jysk kupiliśmy na jakiejś promocji.
mate sie super czysci i zawsze można zlozyc.
osobiście unikała bym pierdolek czy donic z ziemia w zasięgu ręki bo zbyt przyciągało by lepkie rączki
po zdjęciu wydaje się dosc wąsko to ewentualnie bym zmierzyła szukajac takiej maty lub mata puzzle
Ale taka mata puzzle może być cały czas na balkonie czy lepiej je kłaść tylko jak dziecko się bawi ?
Ja mam na balkonie wylozona sztuczna trawe… latem maly dmuchany basenik
zabawki wystawiam z domu ale maly i tak woli patrzec jak inni chodza albo sie bawia na placu niz siedziec i sie bawic ![]()
Super sa te deski, ocieplaja balkon wizualnie
ja bym poszla w mate piankowa i skrzynie na balkonowe zabawki. Super wyglądają swietlne girlandy
no i ratanowy zestaw mini stolik i krzeslo dla Ciebie ![]()
A ta sztuczna trawa to jest miękka? Gdzie się ją kupuje?
Te girlandy toteż dobry pomysł …. A balkonowe zabawki to jakieś spacjalne?
Ja tak je nazywam - zabawki ogrodowe.
To sa dla mnie zabawki ktore ida na ogrod i juz do domu nie wracaja, mamy wiaderka i grabki i lopatki do piaskownicy ale tez np wywrotke ktora kiedys byla domowa. Teraz jest podworkowa i nie wraca do domu bo ma kola w piachu, czerwony kolor wypłowial od slonca itp.
Ale balkonowe zabawki to moze byc wszystko czym bawi sie dziecko i zrobic tam skrzynie skarbow ![]()
My mamy tez taka tablice na nozkach do malowania kreda - syn ja uwielbia ![]()
Tak miekka… ja sie balam ze bedzie kluc ale nie… jest taka mila w dotyku… ja zamawialam na allegro 5 lat temu… ![]()
Trochę faktycznie poszerzył ale możesz zrobić bez tej zielonej strefy. A mini namiot postawić po przeciwnej stronie balkonu. Tylko zastanawiam się czy z tego stolika dziecko będzie korzystać.
Basenik to fajny pomysł na letnie dni
mata rzeczywiście będzie najpraktyczniejsza w utrzymaniu czystości i w razie niespodziewanego deszczu też wytrwa ![]()
Lampiony czy kwiatki możesz zamontować na balustradzie jeśli jest taka możliwość
u nas kwiatki są w wiszących donicach, a lampeczki solarne mamy takie prostokątne przyklejane/ można też przykręcić - zamówione za grosze na Temu ![]()
@Mamina skrzynka skarbów to fajny pomysł by miał się czym bawić
@Wikii musze zagłębić temat bo to może być fajna opcja zamiast puzzli piankowych
@Kargaw ten pomysł namioty tipi nie się spodobał i tablica…. Teraz to na stolik i krzesełko jest chyba za mały. Może w przyszłym roku?
@SzczesliwaMami kwiaty w doniczce myślałam powiesić na balustradzie żeby w nich nie grzebał ![]()
To bardzo dobry pomysł, bo raczkujący i ciekawy świata na pewno by zajrzał do donicy gdyby stała na podłodze ![]()
Teraz w akcion byly takie zlewy do ktorych wlewa sie wode (w sinsay tez widzialam) tam jest uklad zamkniety , wiec leci ciagle ta sama ![]()
Sama kupilam malej na podworko , chociaz moj bratanek bawi sie tez tym w domu wiec spokojnie w razie co nie zalejecie sasiadow
pod ten zlew po prostu podkladaja recznik . Mysle , ze to fajna zabawka na cieple dni
Ahh te naczynka ja planuje wyciagnac zeby mala chlaptala sobie w wodzie , ewentualnie wrzucic jej tez z akcion te figurki gumowe do kapieli