Dziewczyny od jakiegoś czasu zauwazylam ze moja Oliwia (21) miesięcy zaczeła sikac do wanny pod czas kąpieli wczesniej nie było z tym problemu ( chyba ze pod czas kąpieli i tego nie widziałam ) ale teraz to zanim usiadzie w wodzie to po prostu staje w rozkroku i sika do wanny smiejac się do mnie staram się ja wtedy sadząc na sedes ale nic z tego jak ja tego oduczyc pomocy…
Dzieci często tak robią , mój siostrzeniec codziennie sika pod prysznicem może dlatego że traktuje to jak zabawę. Pocieszające jest to że z czasem to mija. Staraj się sadzać córeczkę przed kąpielą na nocnik bądź ubikację i staraj się zaraz po włożeniu jej do wanny zająć ją czymś innym jakąś zabawką, lub np. zrób ekstra kąpiel z pianą i powiedz że jak nasiusia to piana zniknie. Po pewnym czasie zapomni o ty wybryku.
No właśnie ona zawsze szaleje pod czas kąpieli i codziennie ma pisane i jest nią zachwycona siada na sedes tuz przed kąpielą i nic z tego a jak tylko wejdzie do wanny to od razu
Spróbuj przed kąpielą małą posadzić na nocnik i puścić wodę, żeby zrobiła siusiu. Dzieci często tak mają że na widok wody chce im się siku a samo zamoczenie w wodzie działa jeszcze mocniej.
To chyba wszystkie dzieci tak lubia siusiac do wody , z czasem jej przejdzie , a im więcej będzie jej się to wypominało tym bardziej ona będzie to robić. Córka kuzynki robiła tak samo dopiero jak przestała zwracać na to uwagę mała przestala siusiać do wody
Według mnie to nic takiego i wiele dzieci tak robi. Ja nic bym z tym nie robiła, w końcu samo jej to przejdzie.
No dobrze skoro tak mowicie dziewczyny ze to normalne to juz jestem troszkę spokojniejsza
Ale mimo wszystko chciała bym żeby przestała siusiac do wanny :-)ll
nie rozumiem czemu jestes tym przerazona…ja pamietam ze lubilam sikac do wanny hehe a moja kuzynka miala taka dziwna akcje ze kupe nawet robiła xD haha no dzieci sa dziwne i smieszne jednoczesnie…minie to z czasem im starsze tym wiecej rozumie
mozesz powtarzac jej delikatnie mówic ze smiechem ze nie ładnie czy cos
ale bez paniki to norma
Synek też tak czasami miał, ze jak tylko włożyłam go do wanienki to zaczynał sikać. Jak córeczka wcześniej tego nie robiła to fakt, ze mogło to cię zaniepokoić, ale dzieci już tak mają i nie ma w tym nic niepokojącego. Może naucz córeczkę, ze przed kąpielą idziemy siusiu i dopiero zaczynamy kąpiel. Raczej tłumaczenie, ze tak nie wolno może się nie sprawdzić. Dorosły wstrzyma tą potrzebę, dziecko raczej nie.
Sylwia jak nie chcesz, żeby córka tak robiła to po prostu tłumacz jej, że tak nie wolno.
No tłumacze tłumacze
Agrafko no właśnie chodzi o to ze wczesniej tak nie robila
Jakoś sobie radzimy raz lepiej raz gorzej codziennie przed kąpielą pytam się malej czy chce siusiu i codziennie mówi ze tak wtedy siadamy na sedes i do dziela
Fakt faktem ze wczoraj posiedziala na sedesie nic nie zrobiła i wolała ze juz a jak tylko ja wsadzilam do wanny to do niej nasilała ale dzisiaj było juz dobrze przed wczoraj tez
nie wszystko od razu
Sylwia bo jak poczuje wodę to się posika. To tak trochę działa.
Wczoraj mi kupe zrobiła do wanny myslalam ze pekne:-)
A co do sikania to codziennie przed kąpielą sadzam ja na sedes i robi ładnie siusiu i dopiero do wanny
Kupka w wannie też może się zdarzyć. Najważniejsze żebys przed każdym kąpaniem sadzała córeczkę na sedes. Wtedy szybko nauczy się , ze najpierw siku a dopiero później można się kąpać.
Sylwia to o kupce przed kąpielą też przypominaj
No mowilam zęby zrobiła i nawet się jej pytalam czy chce zawsze mi ładnie odpowiada no i wtedy mówiła ze nie chce ale się przydarzyło no co nawet najlepszym się może zdarzyć
kąpiel to fajna rzecz…jest ciepło a dziecko kąpiąc się robi np kupke bo mu szybciej idzie …a ciepłą woda nie wiem czy wiecie wmaga siusiu więc to norma
to absolutnie normalne i nie masz się czym stresować myślę, że nawet jak ją sadzasz na sedes przed kąpielą to Ona już wie, że siusianie do wanny jest o wiele zabawniejsze bo wtedy jest dźwięk i w ogóle. Poza tym tak jak dziewczyny mówiły obecność wody zwłaszcza ciepłej rozluźnia pęcherz i tak się zdarza. Na pewno wcześniej tez jej się nie raz zdarzyło tylko nie robiła tego tak ostentacyjnie o po prostu nie zauważyłaś. Na pocieszenie z chłopakami jest zdecydowanie gorzej pod tym względem. Mój synek nie raz jak był malutki i leżał w swojej wanience podczas kąpieli sikał jak z węża strażackiego do góry wprost na mnie nachyloną nad nim i skupioną nad jego kąpielą
Moja najmłodsza siostra jak była malutka tez zawsze robiła kupkę podczas kąpieli. Na to się chyba nic nie poradzi, niestety
Oj juz sobie wyobrazam chłopczyka siusiajacego do gory w prost na mamę lub na tate