Pomoc osteopaty

Dziewczyny, byłam z córką 5 msc u osteopaty, miała kilka ,, problemów ". Główny powód to taki, że córka robi kupkę raz na tydzień. Do tego słabo śpi w nocy, budzi się nawet co godzinę, asymetria i wzmożone napięcie mięśniowe stwierdzone przez fizjo. Osteopata powiedział mi że ta asymetria już mało widoczna i napięcie też a największym problemem jest to wypróżnianie. Doszukał się dużego napięcia w kręgosłupie, biodrach, szyi i czaszce. Terapia manualna nic nie boli to tylko dotyk, aż trudno uwierzyć że coś takiego pomaga.  Potrzeba u córki kilku wizyt aby wszystko puściło. Ale już widzę efekty , lepiej śpi w nocy, jest spokojniejsza, drzemki w dzień też dłuższe. Po wizycie zrobiła kupkę w niedzielę, środę i na razie nic.  Powiedzcie czy korzystalyscie z pomocy osteopaty? Po jakim czasie widać efekty?

Ja nie korzystałam corka jak była na piersi to tez robiła kupy co tydzień  

Tez nie korzystałam , ale syn jest na piersi i tez tak średnio raz na tydzień robi

Ja nie korzystałam ale wydaje mi się że problem z kupka to może być kwestia gastryczna i warto udać się albo do alergologa o poradę albo do gastrologa który powinien znaleźć przyczynę problemu i pomoc dziecku 

Ja nie korzystałam z porady osteopaty ale dziecko karmione piersią może robić kupę raz na tydzień i to jest normalne. Na jeśli nie boli ją brzuch i nie ma gazów to wszystko raczej jest ok. 

Tak jak pisza, to jeszcze norma z tą kupka :)

Dokładnie, wypróżnianie raz na tydzień to norma jeśli nie ma przy tym jakiś innych dolegliwości. Najważniejsze że asymetria i napięcie jest opanowane

Nie przejmowałabym się brakiem kupki jeżeli dziecko nie ma żadnych dolegliwości  z tym związanych. Jezeli masz watpliwosci i dla swojego spokoju na początek skonsultuj to z pediatra czy warto chodzić po specjalistach i czy jest czym przejmować się. 

Dobrze słyszeć,że wasze dzieci też robią kupkę raz na tydzień. Bo wszędzie słyszę że to nie jest normalne. Niedługo zaczniemy rozszerzać dietę i może wtedy wszystko się wyreguluje. Chociaż fizjoterapeuta mówi że jest słabe napięcie mięśniowe brzuszka. Do osteopaty udalam się też dlatego że bardzo źle spała a ja już byłam wykończona, fizjoterapeutka mi tak podpowiedziała, że pomoże przy napięciu i asymetrii. Jedno jest pewne uspokoiła się, nawet dla tych dłuższych drzemek w ciągu dnia warto było iść.

Lena na pewno podczas rozszerzania diety zacznie się więcej kupek bo dziecko będzie inaczej trawić jak zacznie jeść inne posiłki ;) a dajesz Dziecku coś do picia na co dzień oczywiście oprócz mleka  ?

U nas właśnie przy rozszerzeniu diety zmalało do 1-2 kupek na dobę 

jedna kupka na dobę to super. u nas normą początkowo były 1 kupka na 2 doby.

przy rozszerzaniu diety to zupełnie co innego. Wtedy nawet kilka kupek albo jedna dziennie to norma bo te posiłki sa zróżnicowane jednak. 

jak mojej córce rozszerzałam dietę to też miała problem z wypróżnianiem się

Tak, to normalne , nie ma co się przejmować, zmienia się przemiana materii i wql

trzeba dać dziecku troche czasu podczas rozszerzania diety bo jednak wszystko sie zmienia w organiźmie 

Przy rozszerzaniu trzeba patrzeć co się dziecku daje jednak jak ma problem z kupa to trzeba dać coś co poruszy jelita dziecku 

Jeśli rzeczywiście dochodzi do zaparcia to warto wspomoc wypróżnianie 

Dokładnie, przy rozszerzeniu diety to normalne bo organizm musi się przestawić na zmiany. Zmienia się przede wszystkim przemiana materii.

czasami małym dzieciom pomagają te herbatki takie na trawienie tylko akurat moje dzieci nie chciały tego pic. czysta woda była ok ale herbatki juz nie chciały przejść niestety