Polprazol a karmienie piersią

Czy któraś z mam stosowała ten lek podczas karmienia piersią?

Polprazol to łagodny lęk ale każdy lek nawet najsłabszy musisz skonsultować ze specjalistą dla własnego spokoju. Zresztą na prawdę nie możesz się bez niego obejść?

Z tego co widziałam w opisie leku na doz.pl to nie należy tego leku stosować podczas karmienia piersią. Ale to jednak lekarz powinien powiedzieć.

Polprazol wcale nie jest łagodnym lekiem… Tak samo jak Ortanol Max czy Omeprazol. Każdy z tych leków zawiera aż 20 mg omeprazolu. Dawniej takie leki były na receptę. Lepiej sięgnąć po lżejsze leki na zgagę, takie jak Alugastrin

Akurat na ulotce jest napisane ze lekarz decyduje czy mozna go brac przy karmieniu piersia. Lek ten nie biore na zgage tylko na zmiejszenie kwasu w zoladku, bo mnie boli. Czesto mam zapalenie blony sluzowej zoladka. Przed ciaza leczylam sie tym lekiem.

Lenka jeśli bierzesz ten lek na zgagę to raczej profilaktycznie przynosisz sobie ulgę ale nie leczysz. Wiadomo czemu u ciebie występuje zgaga?

Aga1989 napisalam ze nie biore go na zgage tylko na zapalenie blony sluzowej zoladka.

Lenka przepraszam źle zrozumiałam, tak to jest jak się czyta z małą na kolanach:) A nie próbowałaś jakiś niekonwencjonalnych sposobów?

Lenka jeśli masz zapalenie błony śluzowej żołądka to takimi lekami raczej się nie wyleczysz, bo one przynoszą ulgę tylko na chwilę… Proponuję wizytę u lekarza jednak, żeby dobrał odpowiednie dla Ciebie leki

Generalnie uważam, że zarówno w ciąży jak i podczas karmienia piersią każdy lek powinno się konsultować z lekarzem lub przynajmniej farmaceutom.
Na chyba wszystkich lekach jest adnotacja,że przed zażyciem trzeba się upewnić.

Lenka lepiej jak pójdziesz do lekarza , skoro nie ma informacji o tym czy można stosować podczas karmienia . Również dowiesz się czy nie trzeba innego leczenia niż Polprazol.

Byłam u lekarza i dostałam polprazol. Magiczny polprazol jest lekiem na receptę stosowany właśnie do leczenia zapalenia błony śluzowej miedzy innymi, Brałam go już kilka razy. Tylko nie wiedziałam czy mogę go zażywać podczas karmienia piersią.

Lenka26 Polprazol Omeprazol tak są na recpetę, Ortanol kiedyś też był, ale nie jest. Nie wiem dokładnie jak to tam jest z tym zapaleniem błony śluzowej żołądka. Ale mój mąż i teść mają ciągłą nadkwasotę żołądka i trochę się w tym orientuję. Panie w aptece zalecają właśnie te leki, a nie słabsze, bo one mają na celu leczenie, w porownaniu do słabszych leków tego typu ,np Alugastrin.

Ale jak możesz brać Polprazol to w porządku :slight_smile: W końcu lekarz będzie wiedział bardziej niż my! :slight_smile:

Magicznypazur jesteś pewna z tym leczeniem? Mój tata też ma nadkwasotę a do tego dość sporo wżerów w przełyku więc kwasy są dla niego dodatkowo uciążliwe i pieką. Panie w aptece i lekarze zalecają leki zmniejszające poziom kwasów i to przynosi ulgę ale chwilową bo żołądek dostaje informacje o małej ości kwasów i za arę godzin znowu mamy ich nadprodukcję.
Ja bym poszukała lepszego lekarza który znajdzie przyczynę tej nadkwasoty niż ciągłe przynoszenie ulgi tabletkami, na dłuższy okres też tych leków brać nie można…

Aga1989 nie zapomniałam powiedzieć lekarzowi tylko miałam jeszcze kilka tabletek w domu ale dla pewności wczoraj wybrałam się do lekarza.

Aaaa rozumiem, teraz przynajmniej sprawa jest wyjaśniona a ty spokojniejsza:)

Czyli tak jak napisałam nie jest aż tak silnym lekiem by kolidował z karmieniem piersią. To normalne że to nie jest witamina C np :wink: ale aż takiego wpływu nie ma :slight_smile: Dobrze że poszłaś do lekarza - w takich sytuacjach należy zasięgać opinii specjalistów.