Położna środowiskowa

Hej dziewczyny jestem w 15tc i obija mi się o uszy coś takiego jak położna środowiskowa . Kiedy się zgłosić i jak to wszystko wygląda ? :smiling_face:

Ja się zgłosiłam w 20 tyg.ciazy do szkoły rodzenia i tam znalazłam położną i się zapisałam.
Mówiła że będzie do mnie przyjeżdżać na wizyty domowe od 32 tyg.ciazy.
Nie wiem czy każda położna tak przyjeżdża.
Byś musiała już powoli rozglądać za położną i się jej dopytać co i jak.

Położna już w czasie ciąży może przychodzić do domu na wizyty chyba jakoś od początku 3 trymestru i jest na to kilka wizyt jakoś i później przychodzi po urodzeniu dziecka mamy prawo do 6 wizyt na NFZ .

Ja miałam położna że szpitala. Ale odwiedziła nas chyba 3 razy może 4

W szpitalu przy wypisie proszą o dane do przychodni do której się należy i szpital przekazuje im informację. Do mnie już dwa dni po powrocie do domu dzwoniła położna, żeby umówić się na spotkanie u nas w domku;). Wszystkie wizyty odbywały się u nas w domu (jak dobrze pamiętam to 4 wizyty), nawet pediatra przyjechała, żeby nie narażać małej wizytą w ośrodku zdrowia. Bardzo pomocne przy pierwszym dziecku;)

U mnie to było tak, ze jeszcze nim opusciłam szpital musiałam dostarczyc zaświadczenie od połoznej, ze wie o urodzeniu i ze zobowiązuje sie mnie odwiedzic. Mąż to załatwil i dostarczyl do szpitala. Był to dokumemt wymagany, aby moc otrzymac wypis ze szpitala. Połozna była u nas 4 razy, ale kilka razy słuzyla tez pomocą telefonicznie. Trafiłam na osobę naprawdę fajną, z powołania, ktora sporo nam wyjasniła i pomogła.

W szpitalu po porodzie A właściwie przy wyjsciu dostaniesz dokumenty do wypelnienia m.in.gdzie mają wysłać kartę szczepień.Tam podajesz adres przychodni gdzie zapiszesz dziecko.i teraz tak wszystko zależy od przychodni albo położna sama do Ciebie zadzwoni ( W co wątpię) albo musisz się zgłosić z nr Pesel dziecka do wybranej przychodni i tam dadzą Ci namiary lub umowia z położna.Bedzie ona przychodziła do Was do domu przez 6 tygodni. W między czasie czeka was również wizyta pediatry bądź u pediatry ( mierzenie ważenie itd)pamiętaj że położna ma w obowiązku nie tylko z doglądania Twojego dzidziusia Ale także zająć się Tobą.

Najlepiej już w czasie ciąży wypełnić deklarację i wybrać położna, warto też Poznań ją już przed porodem. Jeśli Twoja położna prowadzi szkołę rodzenia to super, warto zapisać się. Jeśli nie to warto iść do innej szkoły rodzenia, a z położną mimo wszystko spotkać się indywidualnie, wówczas możesz też zapytać o wszystko co jeszcze dotyczy ciąży, porodu czy połogu, czy opieki nad dzieckiem i ustalić późniejsze wizyty.

Moja ginekolog strasznie nalegala bym wybrała położna w 5 mc. Przed porodem położna wogole się nie odzywała. Jak już urodziłam mąż zgłosił w przychdni i ona wtedy zadzwoniła i umówiłam się z nią na wizytę.

Oczywiście położna może odwiedzić Cię już w ciąży, najlepiej zapytaj na wizycie u ginekologa :slight_smile: ja osobiście nie korzystałam, dopiero po porodzie, ale pewnie warto porozmawiać o porodzie i posłuchać rad :slight_smile: Najlepszą opcją jednak jest szkoła rodzenia :slight_smile:

Polecam znaleźć sobie polożną wcześniej, bo po 20 tyg. ciąży każdej kobiecie przysluguje prawo do bezpłatnych zajęć okoloporodowych- to taka forma jakby szkoły rodzenia. To też dobry czas na zapoznanie się z położną i budowanie zaufania wobec polożnej, bo to niezbędne, aby czuć sie konfortowo w jej obecności. Poza tym do szpitala należy przyniesc dokument o wybranej położnej i jej danymi oraz lekarzu POZ oraz przychodni, gdzie dziecko będzie zapisane. Także warto wczesniej poszukać niż zostawiać to na kilka dni przed porodem. A na takih zajeciach okoloporodowych mozna uzyskac prócz wiedzy, różne gadżety dla mam i maluszkow;)

Któraś z mam wspomniała, że położna dogląda dziecka i mamy - niekoniecznie, ponieważ w dużym mieście poinformowano mnie, ze to luksus mieć taką położną 2w1- w innej poradni również mnie zapytano czy ta, którą wybrałam zajmie się mną czy potrzebuję drugiej.

Wizyt po porodzie może być maksymalnie 6: ważne jest to, że nie musi, a moze. Umawiasz się telefonicznie na bieżąco zgodnie z potrzebami.

Na pierwszej wizycie położna wazy i mierzy malucha, ogląda pępek, może również sprawdzić poziom bilirubiny (ale warto telefonicznie poprosić ją o zabranie tego urządzenia - u nas kilka położnych wymieniało się jednym sprzętem). Położna przeprowadzi również wywiad środowiskowy - przygotujcie się na pytania o warunki mieszkaniowe. Prawdopodobnie obejrzy też Twoją bliznę, możecie porozmawiać również o szczepieniach.

Ja położną środowiskową wybrałam jak byłam w 24tc. Moja pani położna prowadzi zajęcia dla kobiet ciężarnych na które się zapisałam i stwierdziłam, że jak zajęcia się odbywają co tydzień to nie ma potrzeby żeby dodatkowo mnie odwiedzać będąc w ciąży. Warto się dopytać o takie zajęcia, u mnie są darmowe na NFZ :slight_smile:

Po porodzie wiem, że moja pani środowiskowa obserwuje jak rozwija się dziecko, czy dobrze jest karmione, czy przybiera prawidłowo na wadze (waży dziecko podczas wizyty), czy dobrze goi się pępuszek dziecka, czy łożeczko oraz ułożenie do leżenia/snu jest prawidłowe, czy dziecko nie jest przegrzewane, itd. Co do mamy to ocena blizny, ocena stanu psychicznego, ocena piersi/ brodawek.

Moja pani środowiskowa wypisuje skierowania na darmowe porady dotyczące rehabilitacji po cięciu cesarskim lub do porady lekarskiej kiedy dziecko źle chwyta za brodawkę i jest problem z karmieniem. U mnie w województwie porady są darmowe dzięki programu z UE ale skierowanie lub zaświadczenie musi wypisać położna środowiskowa. Gdyby nie wybór polożnej środowiskowej to nie miałabym pojęcia, że takie programy istnieją.

Prawem młodej mamy są wizyty patronażowe od 4 do 6 razy po porodzie. Pierwsza wizyta przypada do max 48 godzin po wyjsciu ze szpitala. Zazwyczaj mama dzwoni do polożnej, że wyszli i umawia się na spotkabie z położną.
Jesli mloda mama potrzebuje wizyt w ramach nfz to obowiazkiem polożnej wybranej, skoro została przydzielona z wyboru lub z odgórnego przydziału z przychodni do ktorej zapisany jest maluszek, jest przybycie do mamy po ustaleniu godzin wizyty. Mama może też nie przyjmować wogole położnej, gdyż wizyty patronazowe są prawem a nie obowiazkiem. Jednak polecam wizyty patronażowe, bo położna jest w stanie duzo nam pokazać, doradzić, sprawdzić.
Mama- obowiazkiem poloznej jest zaopiekować sie mama i dzieckiem. W zakresie mam- sprawdzenie rany po szyciu, jej gojenie się, ogladnięcie stanu piersi i rozmowa na temat fizycznego samopoczucia i psychicznego, itd. Troche na poczatku jest wypelniabia papierologii w tym jak wapominalaś warunki mieszkaniowe sa sprawdzane, czy dziecko ma odpowiednie warunki do życia. Po wypełnieniu dokumentacji, oględzinach mamy, przychodzi czas na dzidziusia- i tutaj bardziej złożone są kwestie i rowniez wypełnianie karty maluszka- o wadze, wysokosci, żółtaczce, sposobie karniebia, ilości posilków, kupek, siku, ile razy dziecko jest kąpane itd. Czyli taka fizyczna bardziej sfera. Później oolożna pokazuje jak pielegnowac pępuszek, sprawdza też czy okolice pieluszkowe nie sa odparzone, czy nie ma zmian na skórze dzidzi np alergicznych, potówek, itd.
U nas było wręcz książkowo- kochana polożna, która zadbała o mnie i maluszka;) noglam sobie do niej dzwonić, jak mialam problem z córeczką, a nawet jak cos ze mna było nie ok- piekąca rana po c.c. i nigdy nie unikała swoich obowiazków, prócz kąpieli maluszka. Ale ok, jestem w stanie zrozumieć, iz nie chciała kapać dziecka o 9 rano. Jakos jestem w stanie przymknąć na to oko. Ale poza tym było super. Do tego wspaniały czlowiek- ciepła i serdeczna- pomagała mi przy trudnej laktacji, a bie odsylala mbie od razu do poradbi laktacyjnej, tylko razem walczyłyśmy o mleczko dla mojej córeczki.
Dziewczyny przestrzegam przed podpisywaniem sie na karcie przy wizytach, ktore sie nie odbyły… bo zdarzaja sie niestety nieuczciwe polozne, ktore nie przyjeżdżają a kazuja sie podpisywać(niestety zdarzyły sie wśród moich znajomych takie przypadki i to zarowno w większych miastach, jak i mniejszych i okolicach wsi- takze rejon tutaj nie miał wiekszego znaczenia- kombinatorzy znajda sie wszędzie) - a podpisujac się, dajecie niejako znać, że wizyta sie odbyła i że wszystko co wazne zostało Wam przekazane i dziecko zostało odpowiesnio sprawdzone. A jak cos będzie niedopatrzone to będzie, że to Wasza wina, bo dostałyscie odpowiednie informacje i sie nie zastosowałyście. A co wiecej moze sie okazać, że z dzieckiem cos nie jest ok i tego nikt nie sprawdzi. Także jak polożna nie przyjedzie, to warto udac sie do przychodni i sprawdzić karte, bo zdarza sie, że nagle podpisy magicznie pojawiają sie na karcie wizyt- a każda wizyta to pieniążki dla pani położnej. Nie musze wspominać chyba co grozi za składanie podpisu za kogoś i jak bardzo nielegalne to jest?

Mamusia- zajecia tzw. Okołoporodowe o ktorych wspominasz są darmowe na nfz i przysługują każdej ciężarnej mamie po 20 albo 20tym którymś tygodniu ciąży w calej Polsce:) warto w przychodbi sie dopytać gdzie w okolicy sie takowe odbywają i poczytać opinie lub popytać znajome mamy;)

Przeważnie szkoła rodzenia to już takie zajęcia u nas na NFZ normalnie można było się zapisać od 24 tc i tam wlansie położna prowadziła była też Cdl na zajęciach mieliśmy przedstawiana wiedzę jak i były ćwiczenia przygotowujące do porodu ćwiczenia oddychania itd…

Zazwyczaj to jedna położna przychodząca na wizytę zajmuje się zarówno mamą jak i dzieckiem. Położna przeprowadza wywiad z rodzicami, ogląda dziecko, sprawdza stan pępka, pyta o karmienie itp., czasami chce zobaczyć jak radzą sobie młodzi rodzice np ze zmianą pieluszki, podpowiada co i jak, odpowiada na ew. pytania, ale też zajmuje się młodą mamą, ogląda krocze jeśli było nacinane lub sprawdza stan blizny po cc, udziela też porad w kwestii karmienia piersią i pomaga przystawić maluszka do piersi.

Emmkao- u nas tez położna ogladała, jak wykonuje różne czynnosci, aby pomóc mi gdybym sobie z czyms nie radziłam. Ale stresu nie było, bo wiedziałam co robie, a i położna super byla, więc sie nie stresowalam jej obecnoscią.

A dziewczyny najważniejsze pytania jakie Wam przychodzą do głowy przy wizycie położnej ?

To zależy ile wiesz. Ale takie podstawowe dla świeżo upieczonych mam. Oczywiście częśc z nich sie przyda, inne mniej, w zalezności od dziecka
Odnośnie dziecka:

• ile dziecko powinno przybierać na wadze w najblizszym miesiacu?
  • czy moje dziecko przybiera prawidłowo na wadze?
    -czy moje dziecko rośnie prawidłowo
  • jak często karmić piersią/ butelką w tym mlekiem mamy / mlekiem modyfikowanym i jakie objętości powinno dziecko zjadać
  • Czy dobrze zmieniam / zapinam pieluszke. Czy odpowiednio wycieram okolice pieluszkowe
  • czy z pępusiem wszystko dobrze?Jak go dobrze pielegnować w praktyce?
  • czy dziecko nie ma oznak zółtaczki niemowlecej? A jesli tak, to jak mozna się z niej wyleczyć? Co robić?
  • jak pielęgnowac skórę maluszka po kąpieli, a takze nosek i uszka?
  • czy nie pojawia sie ciemieniuszka?
  • kiedy mam isć z dzieckiem na szczepiebia, badanie lekarskiej?
  • czy dziecko ma odpowiednie odruchy?
  • kiedy obciąć pierwszy raz paznokcie i jak zadbać o higienę podczas obcinania?
  • w przypadku dziewczynek- czy pozostawić ten biały taki nalot miedzy wargami sromowymi i jak wykonywac czynnosci higieniczne, gdy miedzy wargi sromowe
    wejdzie kupka.
  • jak często dziecko powinno sikać, robic kupke?
  • czy nie jest dziecku za ciepło? Jak to sprawdzić?
  • jaka jest prawidlowa temperatura dla noworodka? Kiedy ewentualnie mowimy o gorączce? Jak reagować na gorączkę ewentualną u takiego maluszka.
  • jak usypiać- jakies sprawdzone techniki
  • jak przystawiac do piersi
  • czego unikać
  • co jeść podczas karmienia piersią, gdy dziecko wykazuje problemy jelitowe, boli brzuszek
  • jak rozpoznac alergie pokarmową u noworodka
  • jak pomoc dziecku, aby odbiło po jedzeniu
  • co zrobić gdy dziecko ulewa/ wymiotuje- jak układać dziecko wtedy do spania
  • jak radzić sobie z kolkami
  • co powinnam jeść karmiac piersią i co pić, a czego unikać
  • jak nosić/ podnosic dziecko jak leży i jak podtrzymywać główkę.
  • jak układać dziecko do spania, aby czaszka nie spłaszzyła się z jednej strony i żeby dziecko dobrze oddychało
  • jak sorawdzać czy dziecko prawidlowo oddycha
  • co robic gdy dziecko nie oddycha lub się zakrztusilo mlekiem
  • co powinnam załatwić w najbliższym czasie- badania dziecka, jakies sprawy urzedowe, wizyty u lekarza
  • czy ropieja dziecku oczka, jak pielegnować aby nie ropialy i jak pielegnować gdy ropieją- czego używać i w jaki sposob
  • czego uzywac do pielegnacji pępka
  • co powinno mnie zaniepokoic w kwestii pępka

Odnośnie mamy:

• czy prawidlowo przebiega proces gojebia sie krocza/rany po c.c
  • jak dlugo bedzie trwał połóg i kiedy mam sie udać na kontrolę do ginekologa?
  • jaki kolor krwi połogowej powinien mnie zaniepokoić
  • jak przystawiac dziecko do piersi
  • czy dziecko dobrze chwyta brodawke podczas ssania mleczka
  • jak pielęgnować rane, dbac o higiene w pologu
  • jak tadzic sobie z nawalem mleczka
  • co robić, aby uniknąc zapalenia piersi, a co zrobic jak juz sie pojawi
  • co zrobic, aby uniknac zatkania kanalika i co robic jak sie juz zatka
  • jak rozbudzać laktacje i co robić, aby sie nie zatrzymała
  • ile dziecko powinno byc przy jednej piersi, jak często zmieniać pierś i jak sprawdzic czy w piersi jest jeszcze mleko