Kochana przede wszystkim jestem z Ciebie dumna, droga którą przeszłaś by zdobyć zawód położnej jest długa i trudna, wymaga wiele poświęceń, samozaparcia i odwagi.
Wkraczasz teraz na nowy etap. Twój zawód staje się częścią Twojego życia. Zanim się zorientujesz, zacznie je wypełniać bo położną jest się nie tylko w szpitalu, czy przychodni. Położną jest się dla każdej napotkanej kobiety i noworodka. Dla najbliższych, przyjaciół, czy przypadkiem poznanej ciężarnej w sklepie.
Jakie mam rady?
Kiedyś usłyszałam cytat:
”Położna - dłoń damy, oko jastrzębia, serce lwa”.
Bardzo zapadł mi on w pamięci, uważam, że jest kwintesencją tego, co mogłabym Ci radzić na początku Twojej zawodowej drogi.
Miej dłonie damy zawsze delikatnej, czułej kiedy bada pacjentkę, lub otula nowo narodzonego człowieka w jego pierwsze pieluszki. Dłonie niosące ukojenie obolałym piersiom w środku nieprzespanej nocy, czy podczas nieutulonego krzyku noworodka. Kiedy jest potrzeba stanowczej i mocnej, gdy trzeba utrzymac nowe życie, czy dłonie pacjentki w skurczach porodowych. Dłonie zawsze precyzyjne i dokładne, kiedy zakłada wkłucie dożylne 500 gramowemu wcześniakowi podczas reanimacji, czy podczas podawania narzędzi operacyjnych w czasie skomplikowanego zabiegu.
Miej oczy jastrzębia zauważającego pierwsze objawy nieprawidłowości, zawsze czujne, obserwujące postęp porodu, czy parametry życiowe noworodka. Oczy kontrolujące zlecenia lekarskie, dawki leków, zabiegi. Oczy potrafiące wychwycić emocje pacjentów, ich zachowanie i potrzeby.
I przede wszystkim miej serce lwa, które nie boi się poświeceń i walki. Które nie pozwoli poddać się podczas trudnego porodu, czy ciężkiej reanimacji noworodka. Serce które będzie potrafiło dodać otuchy pacjentom, gdy sytuacja wydaje się podbramkowa. Serce, które bije mocniej na widok ludzkich problemów. Serce otwarte na współpracujące koleżanki, by razem móc tworzyć zgrany zespół. Serce otwarte na drugiego człowieka.
Niech ten cytat będzie z Tobą podczas Twojej pracy, a staniesz się nie tylko Dobrą Położną, ale i wspaniałym człowiekiem !