Wczoraj zrobiono mi badania w szpitalu. Wyszlo ze mam podwysxone crp bo 18. Dostalam odrazu antybiotyk. Niestety nie zdazylam zapytac czym moze byc spowodowavne to podniesione crp. zadnych innych badan mi nie pobrano by sprawdzic od czego to moze byc. Mocz i krew mam wporzadku. Jestem teraz w 35btc. Ktoras z mam tak miala?Oczywiscie planuje dzis dopytac lekarza o wszystko. Ale dobra rada nie pogardze.
A i czy ten antybiotyk moze miec jakis zly skutek dla maluszka? Niestety jaki to antybiotyk tez nie wiem. Troche sie martwie bo maluch wczoraj wieczorem ruszal sie troche mniej,pod ktg zapis byl niby dobry.
Bealia spokojnie, nie martw się.
Crp to badanie stężenia we krwi białka reaktywnego - jeśli jest podwyższone świadczy o infekcji. Jednak u Ciebie jest bardzo niska wartość mimo wszystko, a więc infekcja jest łagodna. Wartośc 40 kwalifikuje się do lekkich infekcji np wirusowych, 200 i więcej to bakterie, a przecież te są najgorsze. U noworodków bada się Crp z tego co pamiętam i większość na oddziale miała wysokie, mój też. Antybiotyk szybko zbił ten poziom.
Niby ciąża też może wpłynąć na wzrost tej wartości - tzn. zmiany hormonalne więc trochę dziwne, że lekarka tego nie sprawdziła ale pewnie wolała szybko zareagować. W końcu to już końcówka i trzeba się śpieszyć z takimi rzeczami.
Antybiotyków bezpiecznych dla nas jest sporo więc nie martw się niepotrzebnie.
Dzieki Marta dzis jeszcze podpytam czym moze byc to zpowodowane,bo zadnych objawow infekcj u siebie nie widze no czasem temperatute mi zmierza to im wyjdzie 37,5 ale potem zaraz jet w normie. Wlasnie sie zdxiwilam ze ten antybiotyk tak trach odrazu. Ale mialam tez skurcze i polozna powiedziala ze to od infekcji moze byc ze sa.
Crp podwyższone oznacza, że coś się dzieje w organizmie ale nie wiadomo co. W takiej sytuacji podaje się antybiotyk.
Jesteś w 35 tc więc bezpieczniej jest podać antybiotyk, zwłaszcza że obawiają się wcześniejszego porodu.
Nie stresuj się, 18 to bardzo malutko. Martwić można by się było gdybyś miała 100
Podpytalam i dostaje jakis antybiotyk o szerokim spektrum dzialania bespieczny dla mnie i dla dzidzi. Maja jeszcze badac ten poziom crp. Oczywiscie nazwe antybiotyku juz zapomnialam jakis na t. Oczywiscie jak crp nie spadnie lub wzrosnie to beda szukac z czego. Narazie mam sie nie martwic.
Kiedy byłam w ciąży podczas pobytu w szpitalu zrobiono mi badania i również miałam podwyższone CRP - lekarz podobnie jak u ciebie zadecydował o podaniu antybiotyku, choć inny lekarz podczas wizyty stwierdził że On wstrzymałaby się z jego podaniem. Niemniej jednak antybiotyk miałam podawany w kroplówce a jeżeli chodzi o przyczynę - źródło infekcji to nie było wiadomo co się dzieje złego. Jedna z lekarek zapytała mnie czy mam zdrowe zęby bo bardzo często zdarza się że taki wynik może dać istniejący stan zapalny w jamie ustnej. Ja regularnie sprawdzam uzębienie i byłam prawie pewna że to nie to ale na wszelki wypadek po wyjściu ze szpitala poszłam na kontrolę- oczywiście było ok więc do dziś nie wiem gdzie było źródło infekcji. Myślę że jak dostałaś antybiotyk to pozbędziesz się infekcji a dzidzia będzie bezpieczna.
Martwilam sie troche tymantybiotykiem bo wiadomo im mniej lekow w ciaxy tym lepiej, no ale coz mam nadzeje ze ten nie bedzie mial zadnych skutkow ubocznych. Pozatym jest przeciez pewnie sprawdzony nie na mnie pierwszej
Moja koleżanka miała te n sam problem co Ty.Podano jej antybiotyk a po trzech dniach zastrzyk na rozwinięcie płuc u dziecka.Po czym wyszła ze szpitala.Podejrzewano coś z zębami,ale raczej były to zatoki.
W pierwszej ciąży na 15 pozycji z morfologii krwi aż 10 miałam złych.A lekarz powiedział,że to normalne w ciąży.Dziwne?
Będzie dobrze.
A czy jest jakiś poziom crp jakiego mozna sie obawiać?
Niewielkie zwiększenie CRP we krwi (w okolicach 50 mg/l) oznacza najczęściej infekcje wirusowe, zaś podwyższenie do norm w granicach ok. 100 mg/lwskazuje na zakażenie pasożytami. Choroby reumatyczne mogą podnieść poziom CRP od 10 do nawet 1000 mg/l. Znacznie podwyższone CRP (w ilości od około 100 do nawet 500 mg/l i więcej) może oznaczać infekcje spowodowane bakteriami Gram-ujemnymi: salmonellą, gronkowcem, paciorkowcem, Helicobacter pylori, Escherichia coli), a także może wskazywać na sepsę. Bardzo wysokie crp pojawia sie u osób chorych na nowotwory złośliwe,jednak wtedy podwyższenie jest tak duże, ze sama zwróciłabyś na to uwage.
Zerknij sobie tutaj:’
https://zdrowie.tvn.pl/a/podwyzszone-crp-co-oznacza-przyczyny-wysokiego-crp-i-przebieg-badania
Jesli wynik badania crp nie przekracza normy znacznie to nie stresowałabym sie nim.