Poduszka ortopedyczna dla niemowlaka

Moja córeczka spała na początku na zwyklej poduszce, ale tyle sie naczytałam o powikłaniach spania na zwykłej poduszce, że wolę dmuchać na zimne ;D od 4 miesiecy mamy poduszke ortopedyczna i bardzo jesteśmy zadowoleni ;) tę kupiłam ;)  https://alshop.pl/pl/p/Poduszka-dla-niemowlat-/75

Mój synek spał na zwykłej poduszce i nic złego się nie stało/nie dzieje.

Gdybym zauważyła jakiś problem też pewnie zdecydowałabym się na zakup takiej lub podobnej poduszki.

Trzeba obserwować jak kształtuje się główka dziecka. Jeśli jest kształtna nie ma potrzeby korzystania z takiej poduszki. Natomiast jeśli dziecko ma tendencje do spania tylko na jednym boku lub na wznak może się nieco zniekształcić. Wówczas bardzo ważny jest zakup i korzystanie z takiej poduszki. Bardzo dobrze koryguje główkę.

Osobiście nie używałam, ale widziałam efekty używania takiej poduszki na własne oczy.  Muszę przyznać, że  rezultaty są świetne! 

Mój synek lubił spanie na lewym boku i główka robiła się nierówna ale polecono mi masaż oliwką i robienie kulistych ruchów aby miękkie kości się wyrównały +kładzenie częściej na drugi bok ( o dziwo pomogło). 6 lat temu nie było aż tylu gadżetów na wyciągnięcie ręki więc trzeba było sobie radzić 

Dziecko nie powinno spać na żadnej poduszce bo jest to nie potrzebne . Chyba że główka się odkształca to kupuje się specjalne poduszki żeby skorygować problem . 

Ale mam wrażenie czy to nie reklama czasem ?? Bo wątek bez zapytania żadnego . 

Mój Maluszek od początku śpi bez poduszki i główkę ma o ładnym kształcie. Poduszkę ortopedyczną powinno się stosować gdy jest takie zalecenie, jeśli jest wszystko w porządku to nie ma potrzeby.

Po urodzeniu mój synek miał strasznie wydłużoną główkę jednak sama się wyrównała. Jak był mały lekarz zalecił mi poduszkę klinową  ponieważ jak karmiłam na leżąco mleko  kapało jemu noskiem. A tak ogólnie śpi bez poduszki 

Ja też mam wrażenie że to jest reklama 

Mama ami ile córka ma lat. Teraz nie zalecają żeby dziecko spało na poduszce. Chodzi o małe dzieci noworodki i niemowle.

Chociaż mój syn śpi na płaskiej poduszcze i córka też spała bo inaczej był krzyk. 

Sky jeżeli rodziłas naturalnie to normalne że główka mogła ulec zmianie podczas przeciskania się przez kanał rodny często tak się dzieje , a później wraca do normalnego stanu :) 

Aneta a to może synka tak nauczyłaś spać na poduszce i teraz krzyczy mój synek nie śpi raczej niemowlak nie wie że istnieje poduszka dopóki nie przyzwyczaimy my to dziecko nie wie ;)

Zniekształcenie główki po porodzie to zupełnie co innego niż zniekształcenie które z czasem się wykształciło.Moja siostra również urodziła "ufoludka" po porodzie tak wyglądał.Mial bardzo wydłużoną główkę ale wszystko szybciutko wróciło do normy.

Ja uważam,że tak bez potrzeby to bez sensu kupować tego typu poduszkę, która tak naprawdę może wcale nie być potrzebna.Nie lepiej kupić coś co jest naprawdę potrzebne lub jakaś zabawkę??

Używałam  takiej  poduszki  jednak  nie  trwało  to  długo  bo  nie  bardzo  widziałam  efektu.Wydaje  mi  się  że  zniekształcenia  główki  raczej  wynika  z  tego  jak  dziecko  czesto  jest ułożone  w tej samej  pozycji.  I bardzo ważne by  nie leżało ciągle  na pleckach  lecz  i na brzuszku.

Jeśli nie ma potrzeby to nie trzeba kupować poduszki ortopedycznej. U mnie syn śpi na zwykłej płaskiej poduszcze. 

Każdy robi jak uważa i co według niego jest słuszne. Ja w pewnych sprawach teraz też dmucham na zimne. 

Nie korzystałam z takiej poduszki. Córka od samego początku śpi na zwykłej, płaskiej poduszeczce. Jedynie pilnowałam, aby raz spała na prawym boku, a raz na lewym, aby główka się nie odkształciła. 

Moja śpi bez poduszki, myślę że takie poduszki nie są potrzebne chyba bardziej przydatne dla starszych dzieci ewentualnie gdy dziecko rodzi się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Trzeba pamiętać by pilnować dziecko by spało raz po lewej i raz po prawej stronie by się główka nie odkształciła. U mnie było to na początku problematyczne bo dzidzia miała dużego krwiaczka po prawej stronie i z tego tytułu wolała leżeć na lewym boku/stronie. 

Dziewczyny, jak dla mnie to kolejna reklama, bo widziałam już ją w innym wątku.

Główka po porodzie sn zazwyczaj dochodzi do normy w ciągu 1 mc, w przypadku mojej córki główka się wyrównała w ciągu pierwszego tygodnia. 

Przed porodem kupiłam taką poduszkę i nawet wciągu dnia próbowałam córkę na niej kłaść. Jednak ta straszliwie się irytowała, bo nie mogła swobodnie obracać głową.

Poza tym to suplementowanie witaminy D zapobiega odkształceniom czaszki :)

U niemowlaków i dzieci do 2 roku życia nie ma potrzeby używania poduszki aby "dmuchać na zimne". Spłaszczenie główki jest często konsekwencją istnienia asymetrii, kręczu szyi czy strony preferowanej a nawet problemów ze wzrokiem. Więc każdy krok w tę stronę - o zakup poduszki - powinien być konsultowany ze specjalistą. Nie powinniśmy używać czegoś tylko dlatego, że "w razie w".

Jak mój synek się urodził to Wogole nie spał na poduszce. Pozniej kupiłam klin bo niestety sporo ulewał. Dopiero około roku miał poduszkę.

Kliny są spoko ale można też położyć z jednej strony materaca książki by było wyzej i też zdaje egzamin.