Poduszka korygująca, ortopedyczna head care

Ja uważam że nie warto zwlekać te poduszki są naprawdę dobre, a efekt widać szybko tylko właśnie jest problem jak jest dziecko rozkręcone już taki starszy niemowlak to jak śpi niespokojnie to jednak z tej poduszki często ucieka;) więc też na efekty trzeba dluEj czekać;(

U nas główka niby była ok ale ja widziałam że coś zaczyna się dziać jedna pediatra chyba dla spokoju powiedziała o takich poduszkach i wtedy zaczęłam szperać w necie aby jakąś dobrą wybrać;) 

Ja jak byłam u fizjo, to powiedziałam, że mi się nie podoba ta główka i ona powiedziała, że można kupić bo samo się nie zrobi. Pediatra mówiła że się ukształtuje , wiec co lekarz to inne opinie. 

Czyli co najlepiej jak najszybciej wprowadzać tą poduszkę i co zmiany były po jakim czasie zauważalne  ? 

Mazia ja dopiero w okolicach 7mc wprowadziłam i miała jedną stronę spłaszczoną, najbardziej było widać jak zakładałam czapeczkę, po tej poduszcze na prawdę w dwa tyg było widać różnicę. 

A ja dziś byłam na szczepieniu i moja pediatra od razu jak weszła mi mówi: przekładać na drugą stronę, bo widać że na jednej leży.. W szoku byłam. Mówiłam, że zachęcamy, a ona, że nie zachęcać tylko wrecz zmuszać;).. Kocyk pod plecy i się wyrówna, ale żeby pilnować, bo samo się nie zrobi. Poduszke nam odradzala na razie, ale ona juz troszke starsza kobietka i te metody tez ma inne.. Zamówię bo, bez poduszki się raczej obejdzie, bo ona jest tak uparta, że co chwilę muszę ją przekręcać:(..

Moja koleżanka używała, ale jak już główka była lekko asymetryczna, a nie profilaktycznie i była zadowolona z efektów.

Mazia u nas też była dosyć póżno ta poduszka ale powiem ci ze lepiej wczesniej niz pozniej ;( bo maluch sie przyzwyczaja do spania normalnie a potem jak jest starszy i sie kręci to pół nocy układasz na poduszkę bo z niej schodzi;) co do efektów u nas jak weszła poduszka to skróciły sie drzemki;( nie chciała na niej spać odkładałam dopiero jak usneła na poduszkę a i tak sie budziła;( ale po 2 miesiacach to już było wyrazna różnice widać ale potem z niej zrezygnowałam bo w ogóle przestała na niej spac;( ciezko upilnowac juz takie starsze dziecko;) zwłaszcza jak wszystko przeszkadza;) 

Inka z tym wałkiem to własnie dobry pomysł aby podkładac pod plecki ;) rulon z kocyka czy recznika super sie sprawdza;)

Też słyszałam o rulonie z ręcznika, ale u nas to nie  zdało  egzaminu. 

Miałam Też kupić korygującą poduchę, ale się wstrzymałam. 

Główka się zaokrągliła  sama,  choć ja widzę z jeden strony ma lekko spłaszczony za uszkiem. 

U nas też był problem z układaniem głowy na jedną stronę. Wychwyciliśmy to już w pierwszym miesiącu życia. Przekładałam mu główkę, robiłam rulony z pieluchy, układałam w łóżeczku raz normalnie a raz na opak i na szczęście dzięki tym zabiegom zaczął obracać główkę też na drugą stronę. W międzyczasie byliśmy u osteopaty i on też trochę pomógł, bo mały był dość mocno pospinany. Natomiast jak mijają miesiące a główka jest wyraźnie spłaszczona to warto kupić poduszkę. Jest wiele na rynku, więc jeszcze bym się poradziła fizjo jaka najlepsza.

Moim zdaniem bardziej warto udać się do Fizjo 

U nas główka  jest juz  zaokrąglona a była jajowata  od góry:(

Ja ostatecznie poduszki nie zamówiłam, bo bylam też u dwóch fizjo i one również odradzały, kazały przekręcać główkę.

I u nas też już główka bardzo ładna;). Tylko trzeba pilnować tego odwracania;).

Fizjoterapeuci teraz nie zalecają stosowania poduszek korygujących. W pierwszym roku życia jeszcze główka jest bardzo plastyczna i odpowiednim układaniem do snu, raz na jednym, raz na drugim boczku i dzięki leżeniu na brzuszku można zapobiec odkształceniom. A poduszki stosuje się dopiero wtedy, kiedy zaleci specjalista.

Po co na sile kupowac skoro dziecko tak jak mowisz nie ma problemu. Jakby lekarz zalecil to i owszem, ale tak… u Nas pierwszy synek tez tak spal ciagle na prawej stronie i zadnych zniekszatalcen nie ma :slight_smile: wiadomo pilnowalam zeby tez trcoche na lewej sie udawało ale wiadomo… nic na siłe