Jestem w 20 tygodniu ciąży i zaczynam odczuwać dyskomfort leżąc w łóżku - brzuszek się powiększa i nie mogę znaleźć wygodnej pozycji do snu, a jeszcze połowa przede mną…
Koleżanka poleciła mi zakup poduszki ciążowej, jednak zastanawiam się czy nie jest to zbędny gadżet? Co sądzicie? Czy same korzystacie/korzystałyście z takiej poduszki?
W internecie dostępne są poduszki w różnych kształtach: C, J, U, 7. Czy którąś możecie szczególne polecić lub zdecydowanie odradzić?
Czy może znacie lepszy sposób na komfortowy sen w ciąży i znalezienie wygodnej pozycji?
Poduszki ciążowe maja dwa rodzaje, pierwsza w kształcie literki C, bardziej odpowiednia dla niższych osób, potem świetna jako poduszka do karmienia i druga w kształcie cyferki 7,dla wyższych osób. Ja miałam ta druga, jak brzuch był już duży to świetnie się sprawdzała, już wtedy nawet poduszki pod głowę nie używałam. Wcześniej moja poduszkę zastępował mąż :D
Ja mam tą w kształcie litery C i bardzo sobie chwalę, kiedyś miałam problemy z bólami pleców i ciężko było od rana po wstaniu z łóżka, a teraz nie mam tego problemu. W sumie śpię na niej od poprzedniej ciąży, czyli przez ponad trzy lata.
Czasem zdarza mi się zasnąć z synem u niego w łóżku i od razu mnie plecy bolą, a właśnie po spaniu na poduszce nie mam takiego problemu.
Nie wyobrażam sobie drugiej ciąży bez poduszki do spania. Szybko byl widoczny u mnie brzuszek i był bardzo duży. Dzięki ułożeniu z poduszką mogłam się wysypiać. Ułatwiała mi zasypianie.
A teraz mały w niej leży i śpi. Znalazłam wiele zastosowań tej poduszki. Nawet starszak lubi w niej spać :)
Ja mam poduszkę w kształcie literki C. I używałam jej w ciąży bardzo sporadycznie. Nie miałam dużego brzucha, do końca byłam sprawna i wygodniej było mi położyć kołdrę między nogami niż poduszkę. W prawdziwy użytek weszła jak pojawiło się dziecko. I wtedy jednak się przydała. Gdy mały ssak 24h na dobę był przyssany, to ogromne odciążenie dla rąk. Dla dziecka też wygoda, bo lepiej na czymś miekkim leżeć niż na twardej ręce i też się tak nie poci, bo jednak mniej przywieramy ciałem.
Dlatego fajnie mieć taką poduszkę, ale w ciąży u mnie ona nie była potrzebna. Po urodzeniu to do karmienia tak, ale wiem, że niektórzy robią z niej taki kokon. Tego nie stosowałam, bo miałam prawdziwy kokon i uważam, że też lepsza opcja niż poduszka. Tylko jak wiadomo jeżeli chodzi o spanie, to każdy inaczej lubi, inaczej jest mu wygodnie i też inne problemy ma w ciąży z ciałem.
ja żałuje że poduszki nie kupiłam jak byłam w ciąży,dopiero po miałam okazje ją mieć i uwazam że jest świetna.w ciąży właśnie uważałam że to zbędny wydatek a teraz wiem że to taki must have
Ja miałam w obu ciążach i w pierwszej pamietam ze mi pomagała natomiast w drugiej nie mogłam się z nią ułożyć było mi nie wygodnie drętwiałam wiec zrezygnowałam z niej
Moim zdaniem na pewno sie przyda :) nie bedziesz żałować. Warto też kuoić taką lepszą. Moja po ok 4 miesiacach użytkowabia troche się juz rozxiągnęła i nie jest juz taka fajna
Ja miałam też miałam poduszkę i do spania i do karmienia, nie raz w nocy było mi nie wygodnie ale to chyba normalne w ciąży już pod koniec wszystko dolegało, duży brzuch, opuchnięte nogi, ból kręgosłupa
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.