Podawanie Leków i witamin dla wcześniaka

Mamusie pomocy! :slight_smile:

Mam sporo witamin i leków dla synka przepisanych przez lekarzy i teraz mam problem. Powiększono nam dawkę witaminki D3 i dodano Wapń 2x dziennie. Do tej pory żeby za bardzo brzuszka nie męczyć rozkładałam podawanie tego wszystkiego na “przed jedzeniem” ale teraz nie wiem jak to wszystko dobrze rozmieścić w ciągu dnia.
Mały wstaje rano o 6-7 a zasypia o 18-19 na noc. Je 7x dziennie.

Do tej pory podawałam mu przykładowo wszystko tak:
6.00 - Bio Gaia
9.00 - Żelazo
12.00 - Wit. D3
15.00 - Wit. B
18.00 - Żelazo

Mały je też około północy i potrafi nad ranem zjeść ale nie jestem w stanie wtedy mu dać leków bo ja jestem zaspana a mały głośno i dobitnie się dopomina jedzenia :slight_smile: Poza tym chociaż w nocy niech ma “wolne” od tego wszystkiego…

Teraz z dodatkową dawką Wit. D3 i Wapniem nie wiem co robić.
Czy któraś z Was też ma taki zestaw leków maluszkowi?
Jak rozkładacie dawki w ciągu dnia?
Też tak dzielicie jak ja czy dajecie wszystko rano i wieczorem?

Synek ma przypisane takie leki i witaminki :
Witamina D3 - 2x dziennie po 800 jm
Witamina B6,9,12- 1x dziennie obecnie po 6 kropelek
Żelazo 2x dziennie po 1 ml
Wapń - 2x dziennie po 1/4 tabletki
Bio Gaia - 1x dziennie rano przed żelazem dodatkowo

poproś położna lub pediatrę o pomoc. Nie wszystkie leki można podawać ze sobą, niektóre lepiej wchłaniają się na pusty brzuszek, a inne z jedzeniem.

A lekarz nie powiedział Ci jak aplikować leki? Przecież to dość poważna sprawa, niektóre leki nie są zalecane do mieszania z innymi, tym bardziej kiedy chodzi o wcześniaka. Wydaje mi się że podawałas bardzo dobrze, a skoro teraz masz problem i nie wiesz jak połapać się z dodatkowymi dawkami leków to może zapytaj lekarza? Możesz też witaminę D3 podawać z rana, słyszałam że niby lepiej się wchłania. Strasznie dużo tych leków i aż mi ciężko się w nich połapać. Najlepiej chyba będzie jak zapytasz lekarza prowadzącego Twoja pociechę. No albo położnej tak jak wspomniała nurete.

No właśnie nasz lekarz wie jakie leki i ile do tej pory brał synek i kazał podawać wit D3 i Wapń rano i wieczorem. W sumie ok tylko że tak jak mówicie jest tego tak dużo, że już się z lekka gubię a nie chcę małemu zaszkodzić. Niedługo mamy szczepienie to dopytam.
Myślałam że może ktoś z Was miał podobnie.
Nam nawet w szpitalu powiedzieli że lepiej rozkładać wszystko w ciągu dnia tak jak to do tej pory robiłam.
Problem w tym że rano i wieczorem mam dać D3 i Wapń teraz a podaję już Bio Gaje rano I żelazo rano i wieczorem.
Trochę nie mam jak tego upchnąć.
Wiem że tego jest masa, aż mi szkoda synka, on tak nie lubi tego brać…
Ta D3 teraz 1600 jm na dobę i wapń właśnie nasz pediatra rozszerzył ponoć mały ma główkę z jednej strony bardziej miękką i to dla tego.
No ja różnicy nie widzę…
A wit D3 sama biorę 2 tys jm a tu taki malec i aż tyle.
Dodam, że jest przebadany przez sztab lekarzy i nikt nic na temat główki nie mówił a badają cały czas, ten nasz pediatra też.
Naprawdę uważam że tego trochę za dużo ma.
Ostatnio u Hematologa robiliśmy badania z krwi i mówiła że jest wszystko naprawdę świetnie, ale niech bierze mały jeszcze żelazo tak w razie co do lipca do następnej wizyty.
A już myślałam że chociaż to mu odpadnie a z żelazem poszłaby i w zapomnienie Bio Gaia no ale nie…

Wapń hamuje wchłanianie żelaza, więc między tymi dwoma lekami powinna być jak największa przerwa

Dużo tego faktycznie. No ale jak mus to mus. Najlepiej pogadaj z lekarzem. Może w taki sposób dałoby radę?

6.00 bio gaia i wit. D3
9.00 bio gaia i żelazo
12.00 wapń i wit. D3
15.00 wit. B
18.00 bio gaia i żelazo

W nocy lub przed samym snem podałabym jeszcze raz wapń.

Właśnie staram się to jakoś wszystko sensownie rozplanować…
mały koło 4 ostatnio je to wtedy dałabym może tak:
4- Bio Gaia
+mleko
7- żelazo
+mleko
10- wapń
+mleko
12- D3
13-mleko
14- B
16- mleko
17- D3
19- żelazo
+mleko
22- wapń
+mleko

Tak byłoby najsensowniej wydaje mi się…
Mały coraz mniej śpi w dzień to może by mi się udało

Jeżeli dziecko śpi mniej i uważasz że dasz radę to wszystko podać pojedynczo próbuj, żaden pomysł nie jest głupi jak działa. Rozumiem że Gaia ma być przed żelazem i nie możesz tego połączyć? Skoro lekarz mówił że D3 rano to połącz ja z Gaia z rana.

Jeśli dasz radę w ten sposób to czemu nie, ale zapytaj lekarza co możesz połączyć i dać o jednej porze, żeby nie męczyć siebie ani dziecka. Nie jest powiedziane, że nie może wziąć kilku na raz. Nie są to przecież jakieś silne lekarstwa, tylko minerały i witaminy, ważne aby się wzajemnie nie “gryzły” i dobrze wchłaniały :slight_smile:

Agatko tak zrobię :slight_smile:
Jak na razie udaje mi się dawać w ten sposób małemu chociaż wieczorną dawkę Wapnia omijamy. Mały po żelazie o 18-19 zasypia już na noc czasem o 17 zje i śpi jak zabity :slight_smile:
Jak się budzi o 20 na jedzenie a rzadko jakoś mu się to zdarza to wtedy daję.
Synek ewidentnie woli w środku nocy coś zjeść :slight_smile:
Trudno, ważne, że dostaje chodź trochę na razie a później wypytamy lekarza i może coś poradzi :slight_smile: