Mam mały problem, syn nienawidzi kaszek :/ robiłam już i na wodzie i na mleku, z owocami, z musami.... Bardziej gęste, bardziej rzadkie :/ ma problem z zaparcia mi więc chciałabym dawać mu te zboża. Macie jakieś może tipy jak ja zrobić żeby zjadł :D dodam że nie jest typem niejedka, wręcz przeciwnie, je bardzo chętnie i dużo :)
Mój syn tez nie lubi kaszek i już odpuscilam ten temat. Sama wielu rzeczy nie lubie i stwierdziłam, że nie będę Go zmuszać. Jeśli chodzi o zaparcia to u nas gastrolog kazał odstawić ryz, może to coś pomoże bo u nas faktycznie bez ryżu jest lepiej + suszone śliwki.
a jakie kaszki podajesz ? w postaci papki takie instant czy zwykłe ?
u mnie nie zawsze chciały te kaszki instant , ale zwykłe kasze kochały
może spróbuj podać kaszę z owocami czy z papką z banana moje dzieci uwielbiały mannę czy jaglaną , jeszcze kuskus będzie drobna. Jak je grubsze kasze to też je możesz podać
No ja gotowałam zwykłą kaszę mennę na wodzie i dodawałam do suszonej śliwki czy jabłuszka :)
Podajesz te szybkie dla dzieci ? Czy gotujesz zwykłe ?
Jeżeli dziecko nie chce jeść kaszek to nie zmuszaj aby zjadło na siłę.
Spróbuj zmodyfikować dietę swojego dziecka.
Podawaj produkty bogate w błonnik pokarmowy.
Próbowałaś podawać brązowy ryż, pieczywo razowe, pieczywo typu graham?
Proponowałaś dziecku płatki owsiane, naturalne musli?
Podawaj dziecku suszone morele, suszone śliwki.
Gotuj i podawaj dziecku np. buraki czy marchewkę.
Proponuj dziecku kefiry, jogurty czy maślanki, które będą wspomagały procesy fermentacyjne w jelitach.
Warto też wprowadzić ćwiczenia typu rowerek.
U mnie kaszki też nie lubi ani kaszy błyskawicznej ani jaglanej ani manny czy gryczanej jęczmiennej...
Ale to co się sprawdzało mus z jabłek brzoskwini i kaszka manna w tym;) placuszki z kasza manna;) znalazłam przepis w necie i w sumie troche zjadła takiego placka ;) na mleku niestety nie;( rano płatki owsiane zjadała w miarę ładnie ale kaszki nie chciała ;( dodam że u mnie kaszki są bogate w owoce i też to nie działało;( ale np. obecnie przy starszym maluchu robiłam kaszkę w małym szklanym słoiczku i wierzch dżemik lub mus z truskawek mrożonych;) i jest dobre;) zje ale nie może być za często;)
Moja córka lubi owsiankę z owocami sezonowymi. Płatki owsiane górskie zalewam wrzącym mlekiem. Czekam aż wchłoną mleko. Dodaję np. starte jabłko, czy owoce sezonowe np. truskawki, maliny. Mieszam. Całość posypuję cynamonem.
Ile dziecko pije?
Ważna jest również ilość spożywanych płynów przez dziecko.
Podawaj kompoty z jabłek czy kompoty z gruszek.
Spróbuj podawać pieczywo razowe albo jak pije mm to zrób mu mannę na tym mleku i dodaj duzooo owoców tak pół na pół. I woda do picia to najważniejsze. Marchewka w dużej ilości też powoduje zatwardzenie najlepsza suszona śliwka z jabłuszkiem. Przemyć zboża w innej postaci np kaszę albo ryż do zupki dodaj albo nawet zwykłą mannę do zupki dodaj
To my owsiankę robimy nie co inaczej;) gotujemy na mleku ale mleko krowie jest dopiero po roku ale pamiętam że starszej córce robiłam na wodzie a jak orzestygla dodawałam zależnie od ilości miarkę mleka modyfikowanego
Owoce sezonowe też dodajemy ale jednak dużo się wspomagam mrożonymi borówkami malinami czy truskawkami z działki;)
Mazia1 próbuje i takie i takie :D mam z helpy i z Bobovity.
Moja córka lubiła te z bobowity ale one były słodkie :( te zbożowe już już jej nie podchodziły więc nie dawałam za często po prostu a Zwykłej owsianki np nie tolerowała . Konsystencja jej chyba nie odpowiadała
helpa i bobovita to dalej postać papki, spróbuj zwykłą mannę czy inną kaszę . Moje dzieci lubimy gryczaną z owocami :)
Aleksandra to moje też lubią jeść płatki owsiane z mlekiem wystarczy długo gotować by były miękkie :)
Ja bym dodała trochę jabłka albo suszona śliwka jest w słoiczku, może to pomoże :)
A używasz smakowych kaszek ? Mlecznych czy bezmlecznych?
Ja używam z holle taka z dużą ilością błonnika typowo na zaparcia. Jak nie chce jeść kaszki to daje owoce ze słoiczka a kaszki robię na 30ml mleka modyfikowanego słoiczek owocków mam na dwa dni co dwa dni daje inny smak. Poza tym 8 miesięcznemu dziecku możesz już podawać jogurt naturalny nawet z owocami też jest dobry na zaparcia
Jeśli chodzi o zaparcia to mamy to już ogarnięte :) chciałam mu tylko urozmaicić śniadania i kolacje.
Mazia, Aleksandra to spróbuje tak jak mówicie :) może zje taka :D
Kargawdaje i mleczne i bezmleczne :D holle jeszcze nie próbowałam więc zainteresuje sie, dziękuję :)
Je naprawdę sporo produktów bo oprócz zakazanych to wszystko (prócz kaszki :D) Chleb je dobry, bo sama piekę na wlasnym zakwasie :)
moje z holle też lubiły jeść i skład był fajny. Jeszcze kaszki modilac kochały z wanilią i ciasteczkową. Ta ostatnia to był hit i miała tylko taki aromat ciasteczkowy, ale tą wcinały jak szalone i z holle marchewkowa też szła u nas szybko
teraz to zwykłą mannę z bananem, masłem orzechowym i awokado wcinają jak szaleni , albo z malinami :D to kochają
Mazią jak robiłaś gryczana z owocami?