Pani Doktor mam taki problem, Jas ma 5 miesięcy i od jakiegoś czasu strasznie poci mu się głowa najpierw to było podczas karmienia, ale teraz to już zaczyna bardziej mnie niepokoić ponieważ po przebudzeniu główka jest też spocona, a śpi na materacyku bez żadnej poduszki i nie jest przegrzewany. Byliśmy u naszego pediatry ale powiedziała że według niej jest wszystko ok, witaminę D podaję tak ja potrzeba. Jakie badania i co możemy zrobić żeby być pewnym że maluszkowi nic nie jest, a przyznam się szczerze że całą ciążę i pod koniec miałam złe wyniki tarczycy czy to może mieć jakieś znaczenia dla Jasia? Gdzie mamy się jeszcze udać i o czym to może świadczyć?
Zachęcam do korzystania z wyszukkwarki, tam znajdziesz juz gotowe odp
Dzień dobry.
Nie niepokoi nas fakt, kiedy główka dziecka poci się w czasie ssania a już szczególnie w ciepłe dni. Wilgotna główka u niemowlęcia w okresie spoczynku, po nocy lub po drzemce w ciągu dnia może sugerować niedobór witaminy D. Obecnie jednak, przy prawidłowej, codziennej suplementacji tej witaminy zdarza się rzadko.
Są dzieci, które pocą się intensywniej niż inne. Gruczoły potowe stopniowo dojrzewają i zaczynają funkcjonować prawidłowo, wtedy nadmierne pocenie ustępuje.
Proszę poobserwować dziecko, czy główka jest wilgotna w czasie wysiłku (ssanie), czy w spoczynku także. Pokrycie poduszki powinno być z naturalnego materiału, ponieważ czasami pokrycie zawierające w swoim składzie sztuczne włókna może nasilać pocenie.
Ewentualnie, zawsze można sprawdzić stężenie wit. D w surowicy.
Pozdrawiam
Tak jak juz pisalam w jednym watku u nas glowka corki poci sie nawet gdy sobie czasem lezakuje, ale to jest jeden z wielu objawow wstretnego chorobska z ktorym walczymy