i jeszcze mam jedno pytanie . Czy na każdym etapie laktacji można ją pobudzić , aby więcej mleczka się produkowało i jak ???
Tak na kazdym etapiem mozna pobudzic laktacje. Najlepszym sposobem jest czeste przystawianie dziecka do piersi i dodatkowe odciaganie pokarmu laktatorem. Mozesz tez zakupic sobie jakies specyfiki wspomagające laktacje typu Femaltiker lub łuski kakaowe.
U mnie najlepiej dzialalo czeste przystawianie i odciaganie pokarmu systemem 7-7-5-5-3-3. Czyli z kazdej piersi na zmiane po 7min, 5 i 3. Samo picie herbatek niestety nie pomoze, trzeba uderzyc z kilku stron:)
Zwykłe herbatki typu Hipp raczej nie pomagają, a jeśli dają jakiś efekt to raczej to jest placebo.
ja robię tak
- przystawiam do piersi , córka potrafi leżeć 2 h przy piersi i ciągle ssać
- pije mnóstwo wody i soków itd
- pije herbatki laktacyjne
- pobudzam laktatorem lovi , nie ściągam tylko pobudzam
Wydaje mi się , że mam bardzo mało mleka
Bogusia kup Femaltiker i dalej pobudzaj laktację laktatorem. Ten femaltiker to nie jest herbatka.
Bogusiu samo pobudzanie nic nie da, bo jak piersi nie są opróżniane, to Twój organizm nie ma potrzeby produkować więcej. Faza stymulacji w laktatorze LOVI uwalnia mleczko z kanalików, a by zwiększyć orodukcję warto po karmieniu odciągać efektywnie
tylko , że mi po karmieniu już nic nie leci , Córka je pierś 2- 3 min a potem tylko ssie , przystawiam ją do drugiej i też je tylko 2-3 min i później ssie . Wczoraj dostałam pierwszy okres , nie wiem czy jedno ma coś wspólnego ale takie jedzenie zauważyłam od poniedziałku
Bogusiu dziewczyny często piszą o miejszej ilości mleka przy miesiączkach. Pij wtedy więcej lub może choćby z tego powodu warto brać tabketki anty? Przy karmieniu piersią bierze się takie, przy których nie robi się przerw i nie występuje miesiączka
Bogusi okres ma bardzo dużo wspólnego z laktacją. Podczas okresu ilość mleka bardzo się zmniejsza.
Po karmieniu piersią dodatkowo weź laktator i jeszcze przez 5 min odciągaj. Nawet jak nic nie poleci to dasz organizmowi sygnał, że potrzeba więcej mleczka.
a jak okres się skończy to mleka z powrotem przybędzie , czy co okres co raz mniej go będzie ???
Jak się skończy to mleka będzie przybywać
tylko musisz często przystawiać dziecko do piersi
Z córką leże od 15 do 17 przy cycu non stop ssie i spi , potem od 20 do 22 to samo bo tylko tak zasypia na noc . 1,5 h po karmieniu biorę laktator i stymuluje i czuje jak mi mleko napływa do drugiej piersi . I wyraźnie czuje , że jest go o wiele mniej , mam nadzieje , że po okresie wszystko wróci do normy
Pobudzenie troche trwa, wytrzymaj jeszcze kilka dni napewno beda efekty:)
Bogusiu bardzo dobrze, że córka dużo pije.
Czy po 1,5h od karmienia możesz odciągnąć choć troszkę pokarmu?
Tak , ale to dosłownie troszkę . Dziś byliśmy w poradni na wizycie kontrolnej , jutro kończy 5 m i waży 7.100g czyli bardzo dobrze. Kazali dawać do posmakowania , marchewkę , ziemniaczka , jarzynkę. No i oczywiście daje od 2 dni gluten , który w całe ilości ląduje na śliniaku
Wypycha kaszkę językiem
Bogusiu kaszkę z glutenem spróbuj dodać do marcheweczki. Wtedy dziecko jej nie wyczuje ![]()
tak tylko , że ja jeszcze nie daje marchewki , planuje dać w niedziele , kazały mi przez 6m dawać do posmakowania troszke , a po 6 m jako pełne posiłki. Ta kaszka manna owocowa jest pyszna jeszcze ją mieszam ze swoim mlekiem bo jest bez mleczna sama próbowałam i naprawde bardzo dobra słodziutka , smak też znajomy bo jest mleczko . Przeczytałam , że wypychanie jedzenia językiem jest przejściowe
zobaczymy ile te przejście będzie trwało ![]()
Bogusiu lepiej byłoby gdybyś kupiła mleczną kaszkę manną z bobovity. Ona nie ma smaku owoców. Może tobie ta owocowa smakuje ale dziecku już nie musi. On na razie poznał tylko smak twojego mleka, więc dla niego owoce mogą być niesmaczne.
Tak tylko , że ja nie chcę wprowadzać mleka modyfikowanego i dlatego mi zależy na bez mlecznej, a z tymi bez mlecznymi to ciężko , jeszcze sprawdzę z boboVity 7 zbóż