Płeć dziecka

Natka a to nie wiedziałam że może się zmienić serio ?

Natka, jak można mieć mieszaną grupę krwi?! Jestem w szoku teraz. 

Ja mam AB Rh-, a mąż ma A Rh +. Syn ma AB Rh+. Też byłam w szoku jak zobaczyłam jego grupę. Ale później czytałam o tym. Są kalkulatory które pokazują ile jest możliwych kombinacji. 

Nati, serio. Grupa krwi tworzy się chyba w 6 tyg życia płodowego i kształtuje się do 2 roku życia dziecka. 

Moja córeczka ma moja grupę krwi 

Można mieć różnego rodzaju. 

Ale po grupie też można stwierdzić czy ojciec jest ojcem 😂 

Natka, ale dlaczego byłaś w szoku? Przecież dziecko zawsze dziedziczy po jednym czynniku grupy krwi od każdego rodzica. Od ciebie syn wziął B, od męża A i wyszła grupa AB. A mógł odziedziczyć po tobie A i po mężu A miałby grupę A. Nigdy nie dziedziczy się grupy krwi całkowicie po jednym z rodziców.

Kaero tego nie wiedziałam ☺

Za dziedziczenie grupy krwi odpowiada jeden gen, więc można przewidzieć grupę krwi dziecka na podstawie grupy krwi rodziców - robi się proste krzyżówki genetyczne i wychodzi kilka kombinacji, które może dziedziczyć dziecko. Przy czym czynnik A i B jest zawsze dominujący wobec 0. Czyli na moim przykładzie: 

moja mama ma grupę 0, więc ona odziedziczyła po każdym ze swoich rodziców dwa czynniki 0 (czyli 00  - w genetyce fachowo byłoby to ii, ale nie będę mieszać)

mój tata ma grupę A, więc ma po swoich rodzicach albo dwa czynniki A (czyli AA) albo jeden czynnik A i drugi 0 (A0). A dominuje nad 0, więc również wychodzi grupa A

ja odziedziczyłam po tacie czynnik A, a po mamie 0, więc mam grupę A (A0), czyli taka sama jak u taty, ale już moje dziecko może mieć grupę 0, w zależności od tego, jaką kombinację ma mój mąż.

Kaero ma rację to jest dziedziczone jednogenowo i bardzo prosto oszacować jakie są możliwe warianty u dziecka. Natka mogłabyś się zdziwić gdyby dzuecko miało grupę 0 Rh- bo taka możliwość przy wzięciu pod uwagę waszych grup krwi nie ma szansy zaistnieć. Grupa krwi nie zmienia się z wiekiem nie wiem gdzie taka informacjr wyczytałaś.. 

Ja byłam pewna że dziecko zawsze dziedziczy grupę krwi po jednym z rodziców. 

A o tym, że może się zmienić przeczytałam na stronie Mjakmama. "Optymalnym wiekiem, gdy wynik badania określającego grupę krwi będzie pewny, są okolice 2. roku życia dziecka. Wcześniej istnieje ryzyko, że wynik będzie zafałszowany. Dlaczego? U noworodka i niemowlęcia ilość antygenów na krwinkach czerwonych bywa zbyt mała, by jasno określić ich przynależność do grupy A, B czy 0. Proces, który polega na przyłączaniu się antygenów do powierzchni czerwonych krwinek trwa u dziecka dwa lata. Na dodatek w krwi małego dziecka w pierwszym okresie życia mogą krążyć jeszcze przeciwciała matki., które mogłyby zakłócić odczyt wyniku. Dopiero więc po tym czasie jesteśmy w stanie w 100 proc. określić, jaką grupę krwi odziedziczyło dziecko."

Ja mam arh+. Moja mama ma arh+ więc jak można nie odziedziczyć po jednym z rodziców? 

No ja też mam tylko po mamie...

Ja coś pamiętam jeszcze z gimnazjum z biologii że były takie kombinacje i faktycznie może tak być.  

natka, ale z tego co przytoczyłaś wynika nie to, że grupa krwi może się zmienić, ale to, że czasem ciężko ją zbadać. Czyli dziecko od urodzenia ma taką a nie inną grupę krwi, ale są czynniki mogące zakłócić jej poznanie w 2 pierwszych latach życia.

Monia, nati, macie taką samą jak wasze mamy, ale wasza grupa krwi jest kombinacją grupy krwi i mamy i taty, tylko najprawdopodobniej gen odpowiadający za grupę krwi u mamy zdominował ten od taty. Ale macie go  w sobie i może on mieć znaczenie przy kształtowaniu grupy krwi u waszych dzieci, bo one mogą go przejąć :) Oznacza to, że w zależności od tego, jaką kombinację genów posiadają rodzice, może się zdarzyć, że dziecko nie odziedziczy grupy krwi po żadnym z nich, np. matka ma A, ojciec B, a dziecko 0. I to wcale nie będzie oznaczało, że zostało podmienione w szpitalu :D

O ludzie Kaero to żeś teraz pojechała ☺ dobrze wiedzieć ☺ akurat biologia nie była moja najlepsza strona w nauce

Ja jestem biologiem z wykształcenia, więc to akurat moja dziedzina :)

Mój tata ma brh-, moja mama arh+ i ja arh+. Więc jak to wytłumaczyć ponizej pisałaś jak dobrze widziałam że nie mogę mieć takiej samej grupy odziedziczonej po jednym z rodziców . Moja siostra ma 0 to się zgadzam ze jest łącznością grup mamy i taty 

Monia moja córeczka też wlasnie ma moja grupę krwi 

Dziewczyny a w jakim wieku sprawdzalyscie grupę krwi u swoich dzieci? 🤔

No tak, dokładnie tak jak piszesz, z biologiem nie będę się kłócić ;) ale bardziej chodziło mi właśnie, że wynik grupy krwi może się zmienić niż sama grupa.