Może wśród Was drogie mamy, są te, po planowanej cesarce - chciałabym się dowiedzieć jak to wszytko wygląda, na ile czasu szybciej jest zakończona ciąża i co jeżeli akcja porodowa zacznie się szybciej niż planowana data cięcia?
Jakie macie wspomnienia związane z planowanym cesarskim cięciem i z jakich powodów zostało ono wykonane?
Ja miałam planowane cc, ze względu na wadę wzroku. Moja ciąża nie została zakończona szybciej, a nawet kilka dni później. Ja wspominam operację dobrze, szybko pokazali mi córeczkę, a już jak byłam na sali poporodowej to mąż mi ją przywiózł. Ale,że nie mogłam ruszać głową ( żeby później nie bolała) to tylko czubek główki widziałam.
Jeśli chodzi o termin porodu cc to wszystko zależy od szpitala i panujących tam zasad. Z reguły taki poród jest planowany, umawiasz sie na ok 1,5 tygodnia przed przewidywaną data porodu, ale są tez takie szpitale (i ja w takim będę miała), że nie ma czegoś takiego jak planowanie porodu. Zaczynasz rodzić (wody, skurcze) przyjeżdżasz i dopiero wtedy masz cesarkę.
U mnie powodem jet położenie poprzeczne i jak dzidzia się odwróci to możliwe, że uniknę cesarskiego cięcia.
Także przede wszystkim zorientuj się jak to jest w szpitalu w którym planujesz rodzić.
Ja miałam mieć planowane cc w 38 tc. ze względu na ciąże bliźniaczą i złe ułożenie maluchów, jednak nie doczekałam do planowania bo dzieciaki chciały wyjść wcześniej ale i tak miałam cc.
Ja miałam planowane cc i to całkiem niedawno bo 20.06., a termin miałam na 22.o6., także u mnie to kwestia dwóch dni. A ponowne cięcie dlatego, że pierwsze dziecko przyszło na świat rózniweż przez cc. W ostatnim tygodniu miałam zrobionę ktg w szpitalu, ale że nie wykazywało żadnych skurczy i nie było innych oznak zbliżającego się porodu odesłano mnie do domu z zaleceniami niezwłocznego zgłoszenia się na IP w przypadku skurczy, odejścia wód, braku ruchów dziecka, a gdyby nic takiego nie miało miejsca to wyznaczonym dniu miałam zgłośić się na Izbę przyjęć rano będąc na czczo. Na izbie przyjęcie czyli wywiad, ktg, badanie ginekologiczne i oddział, tam znowu wywiad z położnymi, wenflon, kroplówka, antybiotyk, szpitalna koszula do przebrania i przejście na sale operacyjną. Znieczulenie i po ok. 20 - 30 minutach widziałam już swojego synka.
Samanta sama osobiście nie mialam cc, ale za to moja siostra miał. Pierwsze cc bylo wykonane 6 lat temu, ze względu na to ze w czasie akcji porodowej pojawily sie zielone wody. To bylo nieplanowane cc. Drugi poród po 6 latach nie zaowiadal sie na ponowne cc jednak kiedy lekaz zobaczył wagę maleństwa zdecydował ze jednak ze względu na pierwszy poród bedzie to cc. No i bylo tak ze termin miala wyznaczony po 40 tc. Dzien wcześniej miala juz sie zjawić w szpitalu, a na drugo dzien byl zabieg. Każdy szpital ma swoja politykę, ale tez duzo Alezy od lekarza prowadzącego, jednak ostatnie słowo zazwyczaj należy do ordynatora.
ja również miałam planowana cesarkę z powodu dysplazji bioder, ale i tak bym miała bp synek był ułożony miednicowo, termin porodu miałam na 14stycznia, a cesarke miałam 2stycznia ok,2tyg wcześniej czyli w 38tyg, również bałam się ze urodzę wcześniej bo mama mnie urodziła miesiąc wcześniej u miałam twardy brzuch i lekarz kazał mi brać magnez do4razy dziennie. Ale dotrzymalam do terminu:-] i wszystko poszło dobrze, dostałam zastrzyk w dniu przyjęcia cali 1dzien przed cesarka, w pupę żeby synkowi rozwinęły się bardziej plucka, Malak również Ktg, na drugi dzień miałam miec cc o 7rano i założyli mi cewnik, i miałam juz być brana na sale operacyjna, ale miałam takiego pecha ze ciagle kogos brali, bo mieli jakieś zagrożenia oto i tak od 7wzieli mnie dopiero pi 15asynek przyszedł na swiat o 15:56:-P cudowna godzina u niezapomniana jak dla każdej mamusi
ja nie mialam planowanej cc bo to byla moja pierwsza ciaza bez komplikacji (dopiero w trakcie dlatego cc )ale moja siostra miala bo pierwsze dziecko bylo przez cc i 2 cesarka byla planowana na tydzien przed terminem porodu
Jeśli potrzebujesz zaświadczenia do cesarskiego cięcia o tokofobii możesz skorzystać z video konsultacji u psychiatry. Zaświadczenie przesyłają pocztą lub mailem, konsultacja może odbyć się w twoim domu lub na oddziale ginekologicznym. Wystarczy, że wejdziecie na platformę psychomedic.online - wyskoczą kalendarze specjalistów, dzięki którym łatwo umówicie się na video konsultacje.