Plamy na twarzy

Nie znalazlam podobnegl wątku a liczę że ktoś podpowie mi co robić. W zeszłym roku latem jak byłam w 5mc wyszły mi plamy na twarzy, takie brązowe, przy skroni i na brodzie. Wszyscy mi mówili że tak się zdarza, to od watroby uciskanej przez płód, że po porodzie zejdzie. I rzeczywiście zeszło, ale teraz przyszło ciepło i plama przy skroni znów się pojawiła a na dodatek większa bo ciągnie się aż pod oko:/ ktoś wie jak się tego pozbyć? Przy skroni jeszcze nie jest źle bo mam grzywkę na tej stronie, ale pod okiem już gorzej. Nie było by problemu gdybym używała podkładu czy pudru, ale nigdy nie miałam problemów z cera i nie używam tego typu kosmetyków. W ciąży mi sie zdarzało na jakieś wyjścia żeby schować te plamy ale nie lubię sie malować i to jest ostateczność. Może ktoś ma podobnie? Może znacie jakieś produkty żeby to zlikwidować? Bardzo proszę o poradę!

Hmmm z tego co czytałam to w ciąży mogą się pojawiać przebarwienia na skórze w różnych miejscach i niestety często na twarzy też. Jest to wynikiem zmian hormonalnych, które zachodzą w ciele kobiety. Plama powinna zniknąć po porodzie. Sama nie mam z tym problemu, więc nie doradzę kosmetyków, jednak jak bardzo Cię to niepokoi, skonsultuj się z dermatologiem.

Ps. Nie napisałaś, czy jesteś w ciąży, założyłam, że tak. Ale jeśli nie to tym bardziej udaj się do lekarza.

Ja zrozumiałam, że w ciąży teraz nie jesteś tylko już po porodzie. Nie wiem tylko ile bo w czasie połogu też jeszcze jest mnóstwo hormonów i zmiany hormonalne dopiero się wycofują. :slight_smile:

Wg mnie powinnaś udać się do dermatologa i mieć pewność dlaczego plama znowu się pojawiła.

Plamy często pojawiają się na twarzy kobiet ciężarnych. Jest to naturalne zjawisko, tzn, jest to nic innego, jak nagromadzone dużej ilości melaniny, czyli barwnika produkowanego przez komórki skóry pod wpływem promieni ultrafioletowych. Melanina ma chronić przed uszkodzeniami, ale gdy produkowana jest w nadmiarze lub nierównomiernie, powstają przebarwienia.

Jedynie co mogę Ci polecić w takim przypadku to smarowanie miejsc, na których te plamy się pojawiają, kremem z filtrem UV. To jest tak bardziej żeby zapobiec przebarwieniom. A jeśli już się pojawią to złuszczanie i odbarwianie naskórka. Odbarwiać można domowymi sposobami, np wcierać wyciśnięty sok z cytryny, albo położyć na miejsce, gdzie pojawiły się plamy plaster ogórka albo ananasa.

A gdy domowa pielęgnacja się nie powiedzie, możesz sięgnąć po kosmetyki wybielające naskórek dostępne w drogerii. Zwykle zawierają one substancje działające rozjaśniająco, np. retinol, witaminę C. Ale skuteczniej zadziałają preparaty, które kupisz w aptece lub w profesjonalnym gabinecie kosmetycznym. One mają w swoim składzie silnie działające środki, tj. hydrochinon, kwas kojowy, kwas azaleinowy, retinoidy. Stosuj krem dwa razy dziennie.

Te plamy to przebarwienia.Sama je mam więc wiem coś o nich.W moim przypadku przyczyną ich powstania jest tarczyca.Pojawiają mi się wczesną wiosną-jak zaczyna świecić słońce.Zimą są one mniej widoczne.W ogóle już nie wystawiam twarzy na słońce,stosuję krem z filtrem UV 50.Ratuje się korektorem na przebarwienia Art Deco i podkładem Revlon.
Miałam też zabiegi u kosmetyczki takie jak mikrodermabrazja,kwasy nakładane na twarz czy peeling kawitacyjny oraz maseczki wybielające.Powodują one rozjaśnienie tych moich plam, a nie likwidacje ,bo mam je do tej pory.

Moja koleżanka miała plamy w ciąży, po ciąży również jej zostały.Lekarz powiedział, że to od wątroby. Teraz plamki trochę bledsze ale nadal widczne. Stosuje Bio Oil 2 razy dziennie:)

Mojej mamie również po ciąży pojawiły się na twarzy przebarwienia. Lekarz Dermatolog tłumaczył, że skóra jest bardziej wrażliwa na działanie promieni UV, a to jest wynikiem skłonności do przebarwień. Myślę, że jedną z przyczyn wystąpienia przebarwień są zaburzenia hormonalne, zwiększona produkcja MELANINY.
Musisz stosować wybielające preparaty na te plamy, ale najlepiej stosować je jesienią. Teraz radzę stosowanie wysokich filtrów, żeby przebarwienia się nie pogłębiły. Jeżeli do jesieni plamy nie zejdą, stosuj preparaty wybielające, a w ostateczności laser usuwający przebarwienie i konsultacja ze specjalistą.
Trzymam kciuki ! POZDRAWIAM

Dla jasności w ciąży nie jestem;) jestem osiem miesiecy po porodzie, więc wątpię żeby to były nadal hormony. Zaczne od domowych sposobów. Bio oil stosowałam na te plamy jak byłam w ciąży i nie pomogło, ale może stężenie hormonów było za wysokie, wiec myślę że spróbuje jeszcze raz teraz. Zobaczymy, oby sie uudało bo nie wygląda to ciekawie:/ Dziekuje za wszystkie porady dziewczyny:)

Myślę, że mimo tych 8 miesięcy gospodarka hormonalna wcale nie musiała się jeszcze dobre wyregulować i bardzo możliwe, że winowajcą są właśnie hormony. Zwłaszcza, jeśli karmisz piersią. I jak najbardziej stosowanie wysokich filtrów pomoże uchronić się przed przebarwieniami. Co do wybielenia tych plam to też na razie bym odczekała, bo większość kremów można stosować tak, by później nie wystawiać twarz na promieniowanie, bo można tylko pogorszyć sprawę, dlatego jesień i zima to dobry moment na kuracje.

Jeśli karmisz piersią tak jak napisała Magnus zmiany hormonalne mogą jeszcze się nie wycofać do końca.
Stosuj kremy w wysokim filtrem i nowe przebarwienia powinny się nie pojawiać.

Nie karmie piersią.

Ewelina jak będziesz wystawiała twarz na słońce to te plamy staną się jeszcze bardziej widoczne.Postaraj się unikać słońca latem.A dopiero jesienią zacznij je likwidować,ponieważ gdy teraz zaczniesz to nie przyniesie to efektu.Gdy skóra będzie złuszczona ,podrażniona od kremów wybielających czy zabiegów to plamy mogą jeszcze bardziej ściemnieć.
U mnie plamy robią się bardziej widoczne mimo,iż unikam słońca i nakładam krem 50.Borykam się z nimi już ponad 10 lat.

Witam, od kilku osób zasłyszałam, że usuwanie laserowe jest chyba najlepsza i najmniej inwazyjną metodą. Można dzięki niemu usunac trwale przebarwienia po ciązy i wychodzeniu na słońce. Wiecej info znajdziesz tutaj https://lukaszmichalak.pl/laseroterapia/usuwanie-przebarwien/

Tak przebarwienia w ciąży się zdarzają.mi.narazie nie wychodzą.tylko problem z trądzikiem mam znowu.
Moja siostra jak była w ciąży to latem wychodziła na słońce to wychodziły przebarwienia plamy.
Ale nic z tym nie robiła.po ciąży jej znikły.
Jest to od wątroby.jak dziecko uciska na wątrobę.
Najlepiej stosować kremy z filtrem jak się na słońce wychodzi.

Kolejna reklama…
Po ciąży przeważnie przebarwienia znikają oczywiście powstałe w ciąży

Dokaldnie tak jak nowi Aisa. Lepiej skonsultuj się z dermatologiem . on zobaczy jaki jest problem, ponieważ tutaj nie jesteśmy w stanie zweryfikować jaką jest ta plama i jakie może mieć podłoże.