Płacz u dotychczas spokojnego noworodka

Może coś zjadłaś co zaszkodziło i brzuszek boli? Bo zapewne karmisz piersią.

Witam mm problem z moją 3 tygodniową córeczka. Od urodzenia była bardzo spokojna, praktycznie jadła i spała cały czas. Aktualnie ma trzy tygodnie i od czterech dni czasami przy oddawaniu gazów pręży się i płacze. Nie zawsze ale głównie w ciągu dnia tak się dzieje. Czesto też je w ciągu dnia, nawet co 1,5 godziny. Kupkę robi w każdą pieluszkę, jest prawidłowa. Nie ma gorączki ani kataru. Nie wiem w czym tkwi problem. Czy może jest to skok rozwojowy? Czy może to być kolka? Bardzo proszę o pomoc, nie chce ciągnąć jej do przychodni wiadomo ile tam bakterii. 

Powodem mogą być niedojrzałe jelitka, nie sądzę by to była kolka. Chociaż to też może być kwestia diety.

Staram się jeść zdrowo tak jak w ciąży od urodzenia córeczki jem w sumie to samo i wcześniej nie było problemu. Mam nadzieję, że przejdzie...

Karolinach u nas było i jest podobnie. Syn w szpitalu i dwa tygodnie po powrocie do domu ładnie jadł i cały czas spał. Po tym czasie zaczęły się problemy z brzuszkiem, prężenie, gazy, płacz głównie w nocy, i przesiadywanie w pozycji brzuszek do brzuszka po kulka godzin nad ranem. zmienilam probiotyk na taki jaki dostawał w szpitalu, po ukończeniu 4tyg zaczęłam tez podawać espumisan (3x10 kropli) i wykluczyłam z diety nabiał zachowując oczywiście dietę lekkostrawną, mięso gotowane, nic smażonego. Na wizycie dr powiedziała że to nie kolki, nie wina nabiału tylko niedojrzały układ pokarmowy i trzeba to przeczekać. Wiec może u Was jest tak samo? Podajesz espumisan/esputicon?

Na skok to za wcześnie. Dziecko w tym okresie chcę być stale na rekach i chcę być noszone a nie leżeć w jednym miejscu. Może w tym tkwi problem. U mnie syn ma to samo i jak się go nosi jest spokój. 

Nie, nic nie podaję. Poczekam jeszcze kilka dni i nic się nie zmieni pojadę do lekarza. Ale mam nadzieję, że to chwilowe i przejdzie. 

Pamiętam że swojej córce podawałam Kolzym i jeszcze dawałam probiotyk, bo polecila mi tak położna. Generalnie jeśli to są niedojrzałe jelitka to miesiąc dwa i przestanie, za to powoli zaczną się ząbki�

Kontrolajakosci kolzym to zamiennik delikolu? Czy u Was był skuteczny? Podawałam delikol jakis czas i mam wrażenie że z marnym skutkiem, że u nas bardziej pomaga jednak espumisan.

karolina - a co na to położna? Mówiłaś jej o tym? Powiedz o tym na wizycie położnej środowiskowej - ona ma doświadczenie i coś doradzi :) Nie będziesz musiała wtedy iść do poradni, aby otrzymać fachową pomoc :) 

Ja miałam tak samo i okazało się, że to niedojrzałość układu pokarmowego dziecka. Większość dzieci tak ma. Wystarczy wtedy podawać kilka kropelek espumisanu, ograniczyć nabiał w diecie matki i masować brzuszek (lub robić brzuszek do brzuszka). Dokładnie tak jak napisała mamameg :) 

Co do delicolu. Pamiętajcie, że delicol to bardziej na kolki niemowlęce i ulewanie, a nie na niedojrzałość układu pokarmowego. Niby leki podobne, ale jednak trochę inne działanie mają i w różnych sytuacjach powinno się je stosować. Mamameg z tego powodu Delicol u Was nie zadziałał, a np. u Aneczki zadziałał. To były 2 różne sytuacje :) 

Bardzo dziękuję za komentarze dziewczyny :) położnej jeszcze u mnie nie było odkąd zaczął się problem ale jak tylko się zjawi od razu jej powiem. Brzuszek masujemy, przykładamy też termoforek jak zaczyna się płacz. I gimnastyka nóżkami. 

Pilnuj również w miarę możliwości aby po każdym jedzeniu małą brać do odbicia.W taki sposób choć trochę powietrza nie dostanie się do jelit.Ukladaj córeczkę na brzuszku.

Moim zdaniem to też wygląda bardziej na niedojrzałość układu pokarmowego.Z czasem powinno być lepiej ;)

Właśnie z odbijaniem w pozycji pionowej jest problem bo strasznie tego nie lubi, płacze gdy tylko próbuje ją podnieść. Staram się karmić ją z główka wyżej niż nóżki i po jedzeniu lekko pionizować na kolanach. Czasami jej się odbija ale czasami nie. Dziś już cały dzień było dobrze mam nadzieję, że tak już zostanie :) 

Karolina mi fizjoterapeuta poleciła odbijać na poduszce

Dużo kładź córkę na brzuszku.

Moja córka też miała na początku problemy z brzuszkiem to robiłam jej jeszcze oklad ciepły z termoforem na brzuszek albo kladlam na moim ramieniu córkę.

A jak to nie pomagało to podawałam kropelki espumisan dla dzieci.

aneczkaa006 a jak to się robi? 

Ja przez jakiś czas podawałam Espumisan i on pamagal na nadmierne gazy.

Dużo dziewczyny już napisały, ja od siebie poszukałam kilka wątków na temat bolących brzuszków u takich maluchów. Mam nadzieję, że poczytasz, a może akurat Ci któryś komentarz coś podpowie :)

https://lovi.pl/forum/6/1071

https://lovi.pl/forum/6/11853

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady :) 

Mamameg- położna podała mi listę leków na kolkę i w tym też był chyba delicol ale kolzym był podany na liście jako pierwszy więc go kupiłam, dodatkowo miałam podawać probiotyk i przy tym też dostałam listę. Jak znajdę to podam:-)

Tak czy siak jeśli coś nie działa to warto skonsultować z położną:-)